«Λευκός καπνός» βγήκε από τις διήμερες διαπραγματεύσεις των αξιωματούχων ΗΠΑ και Κίνας στην Ελβετία, όπως προκύπτει από τις ανακοινώσεις του αμερικανού υπουργού Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ και του Εμπορικού αντιπροσώπου των ΗΠΑ Τζέιμσον Γκριρ, οι οποίοι παρέπεμψαν στη Δευτέρα για περισσότερες λεπτομέρειες.
Οι δηλώσεις
Αν και οι λεπτομέρειες της συμφωνίας είναι ακόμα ασαφείς, οποιαδήποτε αποκλιμάκωση στον συνεχιζόμενο εμπορικό πόλεμο θα μπορούσε να φέρει την αναγκαία ανακούφιση σε μια παγκόσμια οικονομία που έχει ταλαιπωρηθεί από την ανακοίνωση των δασμών του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στις 2 Απριλίου.
Ο υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ δήλωσε την Κυριακή ότι οι εμπορικές συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν στη Γενεύη το Σαββατοκύριακο ήταν «παραγωγικές».
Είπε ότι οι συνομιλίες απέφεραν «μεγάλη» παραγωγικότητα και ότι θα δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σε μια πλήρη ενημέρωση τη Δευτέρα το πρωί.
Ο Μπέσεντ πρόσθεσε, ακόμη, ότι ο ίδιος και ο Εμπορικός Αντιπρόσωπος των ΗΠΑ Τζέιμισον Γκριρ μίλησαν με τον Ντόναλντ Τραμπ το βράδυ του Σαββάτου και «είναι πλήρως ενημερωμένος» για τις συζητήσεις.
Ο Γκριρ είπε κατά τη διάρκεια των δηλώσεων της Κυριακής ότι οι αξιωματούχοι κατέληξαν σε κάποια μορφή «συμφωνίας», αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες. Χαιρέτισε τις συζητήσεις ως «πολύ εποικοδομητικές». «Είναι σημαντικό να καταλάβουμε πόσο γρήγορα καταφέραμε να καταλήξουμε σε συμφωνία, κάτι που αντανακλά ότι ίσως οι διαφορές δεν ήταν τόσο μεγάλες όσο νομίζαμε», είπε, ενώ πρόσθεσε ότι «είμαστε βέβαιοι ότι η συμφωνία που πετύχαμε με τους Κινέζους εταίρους μας θα μας βοηθήσει να εργαστούμε για την επίλυση αυτής της εθνικής έκτακτης ανάγκης».
Θετικά μηνύματα έστειλαν και οι κινέζοι αξιωματούχοι που συμμετείχαν στις συναντήσεις.
Ο αντιπρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας He Lifeng είπε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης «επετεύχθη ουσιαστική πρόοδος και σημαντική συναίνεση». Είπε ακόμη ότι συμφωνήθηκε να εγκαθιδρύσουν έναν μηχανισμό διαβούλευσης για εμπορικά και οικονομικά ζητήματα και θα συνεχίσουν περαιτέρω τις συζητήσεις τους και επανέλαβε την πάγια θέση του Πεκίνου ότι δεν θέλει να εμπλακεί σε εμπορικό πόλεμο αλλά «αν οι ΗΠΑ επιμείνουν, η Κίνα δεν θα φοβηθεί και θα πολεμήσει μέχρι τέλους».
Ο εκπρόσωπος διεθνούς εμπορίου της Κίνας Li Chenggang ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει σύντομα μια δήλωση με περισσότερες λεπτομέρειες για τις διαπραγματεύσεις, αλλά δεν είπε πότε θα δημοσιοποιηθεί η δήλωση.
«Όπως λέμε στην Κίνα, αν τα πιάτα είναι νόστιμα, τότε το χρονοδιάγραμμα δεν είναι πρόβλημα», είπε χαρακτηριστικά ο Chenggang. Εστειλε, όμως, μήνυμα ότι «νομίζω πως ανεξάρτητα από το πότε θα δημοσιευτεί αυτή η δήλωση, θα είναι μια μεγάλη είδηση. Καλά νέα για τον κόσμο». Είπε, ακόμη, ότι οι δύο χώρες συμφώνησαν να διατηρήσουν τακτικές επαφές, σε χρόνο και τόπο που θα καθοριστεί αργότερα.
Ο πόλεμος και το μήνυμα Τραμπ
Οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου έχουν επιδοθεί σε έναν κλιμακούμενο εμπορικό πόλεμος με όπλο τους δασμούς τις τελευταίες εβδομάδες από τότε που ο Τραμπ ανακοίνωσε την επιβολή δασμών 145% στο Πεκίνο. Σε απάντηση, η Κίνα αύξησε αντίστοιχα τους δασμούς στα προϊόντα που εισάγονται από τις ΗΠΑ στο 125%.
Μετά την κορύφωση των εμπορικών εντάσεων μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονμιών του κόσμου, με τον Ντόναλτν Τραμπ να επιβάλει δασμούς στις εσιαγωγές από την Κίνα και το Πεκίνο να απαντά και τίποτα να μη δείχνει κάποια πρόθεση υποχώρησης, οι δύο πλευρές αναγνώρισαν ότι είναι απαραίτητη η μείωση των εντάσεων και των δασμών και ανακοινώθηκε η έναρξη συνομιλιών.
Οι φόβοι για άδεια ράφια μπορεί να συνέβαλαν στον επείγοντα χαρακτήρα των συναντήσεων, γράφει το Bloomberg. Ο Τραμπ και η οικονομική του ομάδα έχουν λάβει εκκλήσεις από στελέχη των επιχειρήσεων που προειδοποίησαν σε συναντήσεις με ανώτερους αξιωματούχους ότι το αποτέλεσμα των παρατεταμένων υψηλών δασμών θα ήταν ελλείψεις σε επίπεδο πανδημίας και σοκ στην εφοδιαστική αλυσίδα.
Ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, από την πλευρά του, προσπάθησε να ενισχύσει την οικονομία της χώρας του πριν από τις συνομιλίες, αλλά τα στοιχεία δείχνουν σημάδια αδυναμίας. Αξιοσημείωτο είναι ότι οι εξαγωγές της Κίνας στις ΗΠΑ τον Απρίλιο κατέγραψαν δραστική μείωση της τάξης του 21%, ενώ οιεισαγωγές από ΗΠΑ 14%.
Ο Τραμπ επαίνεσε την πρώτη μέρα των συζητήσεων, γράφοντας ότι οι αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν μια «πολύ καλή συνάντηση σήμερα με την Κίνα» σε ανάρτησή του στο Truth Social.
«Πολλά πράγματα συζητήθηκαν, πολλά συμφωνήθηκαν», έγραψε ο Τραμπ. «Μια συνολική επαναφορά διαπραγματεύσεων με φιλικό, αλλά εποικοδομητικό τρόπο».
Οι αγορές
Τα καλά νέα από τη διήμερη διμερή συνάντηση οδήγησαν το δολάριο σε άνοδο έναντι των περισσότερων σημαντικών νομισμάτων, συμπεριλαμβανομένων του ευρώ, του γιεν και του ελβετικού φράγκου, στις ασιατικές αγορές. Το αυστραλιανό δολάριο, που θεωρείται ένδειξη του συναισθήματος προς την Κίνα, ανέβηκε υψηλότερα μαζί με το υπεράκτιο κινεζικό γουάν.
«Ενώ παραμένουμε δύσπιστοι για το κατά πόσον θα μπορούσε να συμφωνηθεί οτιδήποτε ουσιαστικό μετά από μόλις δύο ημέρες συνομιλιών, είναι σαφές ότι και οι δύο πλευρές προσπαθούν να αποκλιμακώσουν την κατάσταση», έγραψε, σύμφωνα με το Bloomberg σε σημείωμά του ο Win Thin, επικεφαλής στρατηγικής αγορών σε παγκόσμιο επίπεδο της Brown Brothers Harriman & Co.
Αν και η θετική ρητορική είναι ενθαρρυντική, δεν είναι ακόμα σαφές πού θα προσγειωθούν οι τελικοί αριθμοί δασμών, δήλωσε στους FT ο Martin Chorzempa, ανώτερος συνεργάτης στο Peterson Institute for International Economics.
«Τουλάχιστον μια βραχυπρόθεσμη επίλυση με την Κίνα – η οποία έχει την πιο ακανθώδη και πιο περίπλοκη διμερή σχέση με τις ΗΠΑ – θα θεωρηθεί επίσης ευρέως ως καλό σημάδι για τις δυνατότητες εποικοδομητικών διαπραγματεύσεων με άλλες χώρες», πρόσθεσε.