Διάστημα: Στη Σελήνη με… GPS – Το σύστημα που αναπτύσσει η Ευρώπη

Σήμερα, οι αποστολές που ταξιδεύουν προς τη Σελήνη ή κινούνται στην επιφάνειά της δεν μπορούν να υπολογίζουν το στίγμα τους σε πραγματικό χρόνο

Διάστημα: Στη Σελήνη με… GPS – Το σύστημα που αναπτύσσει η Ευρώπη

Η ευρωπαϊκή διαστημική υπηρεσία ESA άρχισε τις πρώτες δοκιμές ενός συστήματος πλοήγησης που θα κάνει τις αποστολές στη Σελήνη το ίδιο εύκολες όσο μια βόλτα στην πόλη με το Google Maps.

Το σύστημα LUPIN αναπτύσσεται για την ESA από την ισπανική διαστημική εταιρεία GMV την ώρα που το διεθνές ενδιαφέρον για τη Σελήνη αναθερμαίνεται, με τις ΗΠΑ και την Κίνα να σχεδιάζουν αποστολές που θα μελετήσουν τον ορυκτό πλούτο του φεγγαριού.

«Με το λογισμικό αυτό φέρνουμε την Ευρώπη πιο κοντά στην εδραίωση ανθρώπινης παρουσίας στη Σελήνη. Δυνητικά, αυτό θα ήταν το ενδιάμεσο βήμα για την εξερεύνηση του Άρη» δήλωσε στο Reuters ο Στίβεν Κέι, επικεφαλής του προγράμματος.

Η  GMV ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι πριν από λίγες ημέρες ολοκλήρωσε τις δοκιμές ενός πρωτοτύπου στο νησί Φουερταβεντούρα των Κανάριων Νήσων, ένα ερημικό, αφιλόξενο τοπίο που μοιάζει ως ένα βαθμό με τη σεληνιακή επιφάνεια.

Όπως το GPS, το σύστημα LUPIN βασίζεται σε σήματα που μεταδίδουν δορυφόροι, οι οποίοι σε αυτή την περίπτωση θα κινούνται σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη.

Σήμερα, τα σκάφη που πετούν προς τη Σελήνη και οι αποστολές στην επιφάνεια του φεγγαριού δεν μπορούν να προσδιορίζουν τη θέση τους σε πραγματικό χρόνο και πρέπει να βασίζονται σε υπολογισμούς με βάση τα δεδομένα που λαμβάνουν από τη Γη.

Το LUPIN. αντίθετα, θα επέτρεπε τον αυτόματο προσδιορισμό του στίγματος με μεγαλύτερη ακρίβεια.

Αυτό θα ήταν δυνατό ακόμα και αν διακόπτονταν οι επικοινωνίες με τη Γη, οι οποίες απαιτούν είτε άμεση οπτική επαφή ή αναμεταδότες σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη.

Αντί για τέτοιους αναμεταδότες, η ESA θα βασίζεται στο μέλλον στο Σεληνιακό Σύστημα Πλοήγησης και Επικοινωνίας (LCNS), ένα σμήνος δορυφόρων που θα κινούνται σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη και θα μετρούν σε πραγματικό χρόνο την απόστασή τους από τη σεληνιακή επιφάνεια.

Το σύστημα εντοπισμού και πλοήγησης που αναπτύσσει η GMV θα συνδυάζει τα δορυφορικά σήματα με χαρτογραφικά δεδομένα και παρατηρήσεις άλλων δορυφόρων ώστε να ενημερώνονται οι αποστολές για τυχόν πρόσφατες αλλαγές λόγω πρόσκρουσης μετεωριτών ή άλλων παραγόντων.

Στο μεταξύ, η ESA συμμετέχει σε διεθνή προσπάθεια για την καθιέρωση ενός κοινά αποδεκτού χρόνου αναφοράς στη Σελήνη, μια κοινά αποδεκτή «ώρα Σελήνης» που θα επιτρέπει σε αποστολές διαφορετικών χωρών να συνεννοούνται μεταξύ τους.

OT Originals

Περισσότερα από Τεχνολογία

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Απόρρητο