Στο Συνέδριο του Economic Council Germany βραβεύτηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για τις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης και την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και σημείωσε ότι η αναγνώριση δεν είναι δική του αποκλειστικά, αλλά κατά κύριο λόγο ανήκει στον ελληνικό λαό.
Παίρνοντας τον λόγο ο καγκελάριος της Γερμανίας Φρίντριχ Μερτς συνεχάρη τον πρωθυπουργό λέγοντας ότι πιστεύει πως δικαίως έλαβε το βραβείο καθώς είναι πραγματικά σημαντικά όλα αυτά που επιτεύχθηκαν στη χώρα του και τον συγχαίρει για τις μεγάλες επιτυχίες των τελευταίων χρόνων.
Ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στους Έλληνες, είπε ότι πράγματι γνώρισαν μεγάλες δυσκολίες και θυσίες, αλλά ταυτόχρονα ο ελληνικός λαός ήταν θαρραλέος, διότι αποδέχτηκε την αλλαγή και απέδειξε ότι είναι αρκετά ανθεκτικός. Ποτέ δεν απεμπόλησε την υπόσχεση του μέλλοντος. Υπήρξε μια εποχή, όπως τόνισε, όταν η Ελλάδα πολύ συχνά θεωρούταν το προβληματικό παιδί της Ευρώπης.
Ο ρόλος των ψηφιακών εργαλείων για τη φοροδιαφυγή
«Οι προθέσεις της Ελλάδας δεν ήταν ξεκάθαρες για πολλούς, ακόμη και η θέση της εντός της ευρωπαϊκής οικογενείας μπορούσε να αμφισβητηθεί. Ωστόσο, αυτή η χώρα που στη Γερμανία αντιμετωπίστηκε με μεγάλο σκεπτικισμό, αναγνωρίζεται για τη δική της αποφασιστικότητα, την πειθαρχία, την ανθεκτικότητα και την ικανότητα να εφαρμόσει δύσκολες μεταρρυθμίσεις», είπε ο πρωθυπουργός.
Κάνοντας ειδική αναφορά στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, ο Μητσοτάκης ανέφερε ότι όταν η φοροδιαφυγή αντιμετωπίζεται μέσω της χρήσης ψηφιακών εργαλείων, όπως έπραξαν, το τελικό αποτέλεσμα είναι ότι μπορούν να φέρουν περισσότερα έσοδα από εκείνους που στο παρελθόν δεν πλήρωναν φόρους.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι για το 2024 το πρωτογενές πλεόνασμα αναμενόταν να είναι κοντά στο 2% και στο τέλος έφτασε στο 4,8%, ενώ πρόσθεσε ότι το σημαντικό είναι πως η πρόοδος αντανακλάται κατά κύριο λόγο σε θέσεις εργασίας. Τα τελευταία 6 χρόνια έχουν δημιουργήσει 500.000 νέες θέσεις εργασίας στην Ελλάδα και πιστεύει ότι αποτελεί το πιο σημαντικό επίτευγμα της οικονομικής τους πολιτικής.