Ελλάδα: Προσφεύγει στη βρετανική δικαιοσύνη για διαμάχη με τα warrants του ΑΕΠ

Η Ελλάδα προσπαθεί με αυτόν τον τρόπο να εξοικονομήσει πόρους περί των 200 εκατ. ευρώ, αναφέρει το Bloomberg

Ελλάδα: Προσφεύγει στη βρετανική δικαιοσύνη για διαμάχη με τα warrants του ΑΕΠ

Η Ελλάδα προσέφυγε σε δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου, ζητώντας να επιλυθεί η διαφορά που έχει προκύψει σχετικά με τα GDP warrants της, και έγινε η τελευταία χώρα που μπαίνει σε νομική αντιπαράθεση με κατόχους χρεογράφων συνδεδεμένων με την οικονομική ανάπτυξη, όπως σημειώνει το Bloomberg.

Την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση κατέθεσε αγωγή κατά της Wilmington Trust, η οποία λειτουργεί ως θεματοφύλακας (trustee) των warrants. Με την προσφυγή της ζητά από το δικαστήριο να επικυρώσει την εγκυρότητα της πρότασής της για την επαναγορά όλων των εκκρεμών warrants που λήγουν το 2042, καθώς και να επιβεβαιώσει ότι ο υπολογισμός της τιμής έγινε ορθά.

Η κίνηση αυτή ακολουθεί τις ενστάσεις ορισμένων κατόχων, οι οποίοι αμφισβήτησαν τόσο την εγκυρότητα της ειδοποίησης που εξέδωσε η Ελλάδα τον περασμένο μήνα—με την οποία άσκησε το δικαίωμα επαναγοράς προτού ωριμάσουν τα warrants—όσο και τον τρόπο υπολογισμού της τιμής αγοράς. Οι κάτοχοι παραμένουν ανώνυμοι. Η Ελλάδα εκπροσωπείται από τη νομική εταιρεία Cleary Gottlieb Steen & Hamilton.

Τα GDP warrants είναι χρεόγραφα που αποδίδουν πρόσθετο οικονομικό όφελος -συνήθως επιπλέον τόκους- όταν το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) μιας χώρας υπερβεί ένα προκαθορισμένο όριο.

Στην ουσία λειτουργούν ως δικαίωμα είσπραξης επιπλέον ποσών από ένα συγκεκριμένο όριο ανάπτυξης: αν η οικονομική μεγέθυνση αποδειχθεί ισχυρότερη των προβλέψεων, οι κάτοχοι λαμβάνουν το πλεόνασμα. Τέτοιου είδους χρεόγραφα έχουν χρησιμοποιηθεί ως κίνητρο σε αναδιαρθρώσεις χρέους, με πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις την Αργεντινή και την Ουκρανία. Στην Ελλάδα εκδόθηκαν το 2012, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του δημοσίου χρέους.

Πού αποσκοπεί η προσφυγή της Ελλάδας

Η δικαστική προσφυγή αποσκοπεί κυρίως στην αποφυγή μελλοντικών μηνύσεων από διαφωνούντες πιστωτές, που θα μπορούσαν να αμφισβητήσουν τη μεθοδολογία τιμολόγησης. Παράλληλα, η ελληνική πλευρά επιδιώκει να εξοικονομήσει πόρους, δεδομένου ότι η ανάκαμψή της έχει ξεπεράσει τις αρχικές εκτιμήσεις.

Σύμφωνα με τους όρους της αρχικής συμφωνίας, η Ελλάδα θα όφειλε να καταβάλει περίπου 375 εκατομμύρια ευρώ τόκους το 2027, εφόσον το ΑΕΠ της υπερέβαινε τα 267 δισεκατομμύρια ευρώ και η ανάπτυξη ξεπερνούσε το 2%. Με την άσκηση του δικαιώματος επαναγοράς το κόστος θα περιοριζόταν στα περίπου 156 εκατομμύρια ευρώ, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Το ελληνικό ΑΕΠ κατέγραψε αύξηση 2,3% το 2023 και 2,3% το 2024, και οι οικονομολόγοι σε έρευνα του Bloomberg αναμένουν μέση ανάπτυξη 2,2% για το 2025.

Παρά τη δυναμική της ανάπτυξης, τα GDP warrants παραμένουν αμφιλεγόμενα, κυρίως γιατί η χαμηλή ρευστότητά τους δυσκολεύει τον ακριβή προσδιορισμό της τιμής τους. Προς το παρόν, η αξία τους διαμορφώνεται σε περίπου 0,30 ευρώ, σύμφωνα με δεδομένα του Bloomberg.

Όταν στις 4 Απριλίου η κυβέρνηση εξέδωσε την ειδοποίηση, η τιμή τους ανερχόταν σε περίπου 0,38 ευρώ. Σύμφωνα με τη δήλωση της περασμένης εβδομάδας, η τιμή επαναγοράς ορίστηκε στα 0,25 ευρώ, με βάση τα δεδομένα της Ηλεκτρονικής Δευτερογενούς Αγοράς Κινητών Αξιών της Ελλάδας, της πλατφόρμας δευτερογενούς διαπραγμάτευσης που λειτουργεί η Τράπεζα της Ελλάδας όπως αναφέρει το αμερικανικό πρακτορείο.

OT Originals

Περισσότερα από Economy

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Απόρρητο