Πιερρακάκης: Αναγκαία η συγκέντρωση πόρων σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την Άμυνα

Στη συνεδρίαση του ECOFIN για την ανταγωνιστικότητα και την άμυνα βρέθηκε ο υπουργός Εθνικής και Οικονομικών

Πιερρακάκης: Αναγκαία η συγκέντρωση πόρων σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την Άμυνα

Ψηφιακό ευρώ, τραπεζική ένωση, παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές, άμυνα, ανταγωνιστικότητα και η ανάπτυξη μίας ολοκληρωμένης εμπορικής συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ βρέθηκαν στο επίκεντρο των συναντήσεων σε Eurogroup και Ecofin, όπως ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης.

Από τις Βρυξέλλες, ο κ. Πιερρακάκης τόνισε ότι η Ελλάδα τάσσεται υπέρ μιας εμπορικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ και υπογράμμισε ότι η άμυνα δεν είναι απλώς μια πολιτική, αλλά μια γεωπολιτική αναγκαιότητα για όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η δήλωση Πιερρακάκη

«Χθες, στο Eurogroup, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τις στρατηγικές μας προτεραιότητες, κυρίως τη δημιουργία του ψηφιακού ευρώ και την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης. Σήμερα, συζητήσαμε τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές και στο πλαίσιο αυτό είχα την ευκαιρία να επιβεβαιώσω τη δέσμευση της Ελλάδας σε μια διεθνή οικονομική τάξη βασισμένη σε κανόνες, καθώς και τη στήριξή μας προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης εμπορικής συμφωνίας μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι χθεσινές ανακοινώσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας κινούνται σε θετική κατεύθυνση, καθώς συμβάλλουν στην αποκλιμάκωση της έντασης στη διμερή εμπορική τους σχέση. Και αυτό είναι ήδη εμφανές, όπως αποτυπώνεται στις διεθνείς και στις χρηματιστηριακές αγορές.

Σήμερα, στο ECOFIN, συζητήσαμε δύο πολύ επίκαιρα θέματα. Πρώτον, την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης. Εκεί είναι απαραίτητο να μειώσουμε τη γραφειοκρατία – το λεγόμενο “ρυθμιστικό βάρος” – και ταυτόχρονα να την ενισχύσουμε μέσα από την Ένωση Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων.

Το δεύτερο θέμα είναι η Άμυνα. Η Άμυνα δεν είναι απλώς μια ακόμη πολιτική. Είναι γεωπολιτική αναγκαιότητα για όλα τα κράτη-μέλη. Πριν από δύο εβδομάδες, η Ελλάδα υπέβαλε αίτημα για την ενεργοποίηση της εθνικής ρήτρας διαφυγής στον τομέα της Άμυνας, ώστε να δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος για τις απαραίτητες αμυντικές επενδύσεις που έχουμε ήδη προγραμματίσει.

Παράλληλα, η ανάπτυξη εθνικής αμυντικής βιομηχανίας αποτελεί στρατηγική μας προτεραιότητα και υπό το πρίσμα αυτό στηρίζουμε πλήρως τις αρχές του εργαλείου SAFE, το οποίο στοχεύει στη συγκέντρωση πόρων για κοινές προμήθειες. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι είναι αναγκαίο να συγκεντρώσουμε πόρους σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προκειμένου να επιτύχουμε ουσιαστικά οφέλη στον τομέα της Άμυνας».

OT Originals

Περισσότερα από Economy

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Απόρρητο