Με αλλαγές στην ηγετική ομάδα χαράσσει ρότα για το μέλλον ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονικης (ΟΛΘ) καθώς στη διοίκηση δεν μετέχει πλέον ο επί 5ετία εκτελεστικός πρόεδρος της εταιρείας Θανάσης Λιάγκος.
Στην Γενική συνέλευση των μετόχων που πραγματοποιήθηκε με απαρτία 83,73%, ο εκπρόσωπος του μεγαλομετόχου, Ιβάν Σαββίδη, Κωσταντίνος Φωτιάδης, ζήτησε ο κ. Λιάγκος να μην είναι υποψήφιος στο νέο 9μελές Διοικητικό Συμβούλιο που θα έχει διετή θητεία, στο πλαίσιο, όπως είπε, της επιδίωξης για διαρκή ανανέωση του Δ.Σ. της εισηγμένης, που επιτάσσουν οι αρχές της ορθής διακυβέρνησης.
Το νέο διοικητικό συμβούλιο της ΟΛΘ ΑΕ, με διετή θητεία, απαρτίζουν οι: Marten Manson, Ιωάννης Τσάρας, Κωνσταντίνος Φωτιάδης, Jessy Lou, Παντελής Μιχαλόπουλος, Αγγελική Σαμαρά, Ευστάθιος Κουτμερίδης, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, Ευαγγελία Δαμίγου.
Ο απερχόμενος πρόεδρος κ. Λιάγκος , ο οποίος παραμένει σύμβουλος διοίκησης, στον απολογισμό του ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «με αίσθημα ευθύνης και υπερηφάνειας αποχωρώ από τη θέση του εκτελεστικού προέδρου, έπειτα από μια περίοδο έντονης προσπάθειας». Πρόσθεσε δε ότι κατά την περίοδο από το 2020, οπότε ανέλαβε ως σήμερα, πραγματοποιήθηκαν καθοριστικές επενδύσεις σε υποδομές, εξοπλισμό και περιβαλλοντική αναβάθμιση, του λιμανιού ενώ υπήρξε σημαντική ανάπτυξη της κρουαζιέρας προς όφελος και τη πόλης της Θεσσαλονίκης.
Τέλος τόνισε ότι κατά τη διάρκεια των ετών αυτών, ο ΟΛΘ ακολούθησε συνετή στρατηγική ανάπτυξης, με θετικό αποτύπωμα στις υποδομές, τη διεθνή του παρουσία και τις σχέσεις με τους φορείς της Θεσσαλονίκης.
Τα σχέδια για το μέλλον
Μιλώντας στη συνέλευση ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΟΛΘ ΑΕ, Ιωάννης Τσάρας, χαρακτήρισε το έργο της επέκτασης του 6ου προβλήτα ως «το πλέον εμβληματικό, που η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα αναμένουν 20 χρόνια τώρα» και προσδιόρισε το κόστος του «γύρω στα 200 εκατ. ευρώ ή λίγο λιγότερο». Όσον αφορά τη ματαίωση, από το Υπερταμείο, του διαγωνισμού για την εκχώρηση του 67% του Οργανισμού Λιμένος Βόλου (ΟΛΒ), για το οποίο η ΟΛΘ ΑΕ είχε αναδειχθεί προτιμητέος επενδυτής, ο κ. Τσάρας υπενθύμισε ότι η εταιρεία έχει ήδη προβεί σε νομικές ενέργειες και πρόσθεσε: «συνεχίζουμε και διερευνούμε καθετί, ώστε να δούμε αν θα προβούμε σε περαιτέρω αστικές ή ποινικές ενέργειες».
Επιπλέον αναφέρθηκε και στον διαγωνισμό για το logistics center (πρωην στρατόπεδο Γκόνου) σημειώνοντας ότι η εταιρεία ετοιμάζεται για τη δεύτερη φάση (ανταγωνιστικός διάλογος, ώστε να ακολουθήσει η υποβολή προσφορών) του διαγωνισμού.
O κ. Τσάρας υπενθύμισε, τέλος, την αύξηση των μεγεθών του λιμένος κατά το 2024, παρά τις συνθήκες έντονης γεωπολιτικής αστάθειας, επαναλαμβάνοντας ότι η διακίνηση τόσο εμπορευματοκιβωτίων όσο και συμβατικού φορτίου αυξήθηκε αισθητά, όπως και οι αφίξεις κρουαζιερόπλοιων και ο αριθμός των επιβατών τους, και τα έσοδα από την εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας της ΟΛΘ ΑΕ.
Ο Παναγιώτης Σταμπουλίδης, εντεταλμένος σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ και επικεφαλής της Μονάδας Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας, επισήμανε μεταξύ άλλων ότι «μένουμε δεσμευμένοι στο να φέρουμε σε πέρας τις μεγάλες προκλήσεις, που έχουν να κάνουν και με την ωρίμανση των έργων, να φέρουμε σε πέρας τη νέα επενδυτική περίοδο και να έχουμε αύξηση της υπεραξίας του λιμένος».
Τέλος η γενική συνέλευση των μετόχων αποφάσισε τη διανομή μερίσματος 2 ευρώ ανά μετοχή, το οποίο υπόκειται σε παρακράτηση φόρου 5%, ήτοι σε καθαρό ποσό € 1,90 ανά μετοχή. Ημερομηνία αποκοπής ορίσθηκε η Παρασκευή 16 Μαΐου 2025, ημερομηνία κατά την οποία, οι μετοχές της Εταιρείας θα διαπραγματεύονται στο Χ.Α. χωρίς το δικαίωμα λήψης μερίσματος.