Οι διμερείς δασμολογικές συμφωνίες μεταξύ των ΗΠΑ και άλλων χωρών θα μπορούσαν να βλάψουν μια βασική αρχή της εμπορικής ισότητας, προειδοποίησε η γενική διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.
Σε συνέντευξή της στους Financial Times στο τέλος μιας επίσκεψης στο Τόκιο αυτή την εβδομάδα, η επικεφαλής του ΠΟΕ Νγκόζι Οκόντζο – Ιουεάλα δήλωσε ότι το παγκόσμιο εμπόριο βρίσκεται σε «κρίση» παρά την πρόσφατη αποκλιμάκωση του δασμολογικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.
Ιάπωνες αξιωματούχοι έχουν εκφράσει κατ’ ιδίαν την ανησυχία τους ότι μια εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-Ηνωμένου Βασιλείου υπό βιαστική διαπραγμάτευση, η οποία επικυρώθηκε τις προηγούμενες μέρες, θα μπορούσε να ενθαρρύνει τις χώρες να εξετάσουν διμερείς συμφωνίες που βασίζονται στην σκοπιμότητα και αμφισβητούν την αρχή της ισότητας -της αρχής «του πλέον ευνοημένου κράτους»- που στηρίζει το σύστημα του ΠΟΕ.
Ερωτηθείσα εάν ένα μοτίβο τέτοιων συμφωνιών θα έβλαπτε αυτήν την αρχή, η Οκόντζο – Ιουεάλα είπε ότι υπάρχει τέτοιος κίνδυνος.
«Γι’ αυτό έχουμε πει στα μέλη του ΠΟΕ που διεξάγουν αυτές τις διαπραγματεύσεις σε διμερές επίπεδο ότι θα πρέπει να στοχεύουν στην όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συνέπεια με τον ΠΟΕ», είπε, προσθέτοντας ότι παρά τις πρόσφατες εντάσεις, το 74% του παγκόσμιου εμπορίου αγαθών εξακολουθεί να διεξάγεται με όρους ισότητας.

Θεμέλιο του ΠΟΕ το καθεστώς «πλέον ευνοημένου έθνους»
Σύμφωνα με την έννοια του «πλέον ευνοημένου έθνους», οι χώρες πρέπει να προσφέρουν τους ίδιους δασμολογικούς συντελεστές σε όλες τις χώρες, εκτός εάν μειωθούν μέσω διμερούς εμπορικής συμφωνίας που καλύπτει «ουσιαστικά όλο το εμπόριο» – κάτι που δεν ισχύει για τη συμφωνία Ηνωμένου Βασιλείου-ΗΠΑ.
Η Οκόντζο-Ιουέλα δήλωσε ότι παρόλο που οι εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας φαίνεται να έχουν μειωθεί από τότε που το Πεκίνο και η Ουάσινγκτον συμφώνησαν σε δασμολογική εκεχειρία το Σαββατοκύριακο, αυτό που προηγήθηκε με τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου να επιβάλλουν δασμούς άνω του 100% η μια στην άλλη θα έχει αντίκτυπο σε όλη την παγκόσμια οικονομία.
«Όταν βλέπετε αυτή την αποσύνδεση, και αν οι χώρες αρχίσουν να ευθυγραμμίζονται με τη μία ή την άλλη πλευρά, αυτό είναι κατακερματισμός. Και έχουμε προειδοποιήσει ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση 7% του πραγματικού παγκόσμιου ΑΕΠ μακροπρόθεσμα, η οποία είναι χειρότερη από το πλήγμα στο παγκόσμιο ΑΕΠ κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008-09», είπε.
Ο ΠΟΕ θα πρέπει να αποδεχτεί ότι μεγάλες ανατρεπτικές δυνάμεις έχουν πλήξει το παγκόσμιο εμπόριο και θα πρέπει να εξετάσει τους λόγους, συμπεριλαμβανομένης της διερεύνησης γιατί οι ΗΠΑ είχαν ενεργήσει όπως είχαν και ποιες πτυχές του εμπορικού συστήματος έπρεπε να αλλάξουν, δήλωσε η Οκόντζο-Ιουέλα.
«Ένα από τα θετικά σε όλη αυτή την κρίση είναι ότι τα μέλη [του ΠΟΕ] έχουν επανειλημμένα δηλώσει πόσο πολύ εκτιμούν πλέον το σύστημα… και στην πραγματικότητα το θεωρούσαν δεδομένο», είπε η Οκόντζο-Ιουέλα.