Walmart: Θα αυξήσει τις τιμές παρά την εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας

Ο μεγαλύτερος λιανοπωλητής στον κόσμο αναφέρει αύξηση πωλήσεων το πρώτο τρίμηνο

Walmart: Θα αυξήσει τις τιμές παρά την εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας

Η Walmart προειδοποίησε ότι οι Αμερικανοί θα πληρώσουν υψηλότερες τιμές λόγω του εμπορικού πολέμου του Ντόναλντ Τραμπ, παρά τη συμφωνία αυτής της εβδομάδας μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας για μείωση των τιμωρητικών δασμών.

Ο μεγαλύτερος λιανοπωλητής στον κόσμο είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένος στους σαρωτικούς δασμούς του προέδρου στο παγκόσμιο εμπόριο. Το ένα τρίτο των αγαθών που πουλάει στις ΗΠΑ προέρχεται από άλλες χώρες, με την Κίνα να είναι μία από τις μεγαλύτερες πηγές εισαγωγών της.

Η Ουάσιγκτον και το Πεκίνο συμφώνησαν αυτή την εβδομάδα σε περιορισμό των δασμών για 90 ημέρες, μειώνοντας τους δασμούς των ΗΠΑ στις κινεζικές εισαγωγές σε περίπου 40%, από 145%.

Περιορισμένα μέτρα

Ο Νταγκ ΜακΜίλον, διευθύνων σύμβουλος της Walmart, δήλωσε ότι η αναστολή δεν ήταν αρκετά μεγάλη για να αποτρέψει τις αυξήσεις τιμών για τα εκατοντάδες εκατομμύρια πελάτες της.

«Θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να διατηρήσουμε τις τιμές μας όσο το δυνατόν χαμηλότερες, αλλά δεδομένου του μεγέθους των δασμών, ακόμη και στα μειωμένα επίπεδα που ανακοινώθηκαν αυτή την εβδομάδα, δεν είμαστε σε θέση να απορροφήσουμε όλη την πίεση», είπε. «Οι υψηλότεροι δασμοί θα οδηγήσουν σε υψηλότερες τιμές».

Η Walmart πουλάει περίπου το ένα τέταρτο των αμερικανικών ειδών παντοπωλείου και εδώ και καιρό χρησιμεύει ως σημείο αναφοράς για τις χαμηλότερες συνολικές τιμές στον κλάδο.

Ο ΜακΜίλον  ήταν μεταξύ των επικεφαλής του λιανικού εμπορίου που τάχθηκαν κατά των δασμών στον Λευκό Οίκο τον περασμένο μήνα, προειδοποιώντας τον Τραμπ για υψηλότερες τιμές και άδεια ράφια καταστημάτων.

Ο Τραμπ αποσύρθηκε από τον εμπορικό πόλεμο υπό την πίεση επιχειρηματικών ηγετών και μιας πτώσης της αγοράς. Ανέστειλε τους γενικούς δασμούς σε δεκάδες εμπορικούς εταίρους τον Απρίλιο μετά από μια εβδομάδα και έχει υποσχεθεί μια σειρά από νέες εμπορικές συμφωνίες.

Και όπως υπογραμμίζουν οι Financial Times, η συμφωνία με την Κίνα, η οποία ακολούθησε μια συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο την περασμένη εβδομάδα, σηματοδότησε την πιο σημαντική υποχώρηση του Τραμπ.

Αλλά ο ΜακΜίλον  δήλωσε ότι η υποχώρηση δεν θα είναι αρκετή για να προστατεύσει τους Αμερικανούς καταναλωτές από τις αυξήσεις των τιμών, απειλώντας την οικονομία και την αναζωπύρωση του πληθωρισμού.

Η Walmart θα προσπαθήσει να περιορίσει τις τιμές των τροφίμων μετά από χρόνια πληθωρισμού στα τρόφιμα, υπογράμμισε. Εξήγησε ωστόσο, ότι υπάρχουν νέες δασμολογικές πιέσεις για προϊόντα που χρειάζεται να εισάγει, όπως μπανάνες από την Κόστα Ρίκα και καφές από την Κολομβία.

Τα αποτελέσματα της Walmart

Οι προειδοποιήσεις ήρθαν καθώς η Walmart ανακοίνωσε ετήσια αύξηση 4,5% στις συγκρίσιμες πωλήσεις στην ομώνυμη αμερικανική επιχείρησή της στο τρίμηνο έως τα τέλη Απριλίου, ξεπερνώντας την πρόβλεψη για αύξηση 3,7% που είχαν κάνει οι αναλυτές της Wall Street, σύμφωνα με την Visible Alpha.

Ο λιανοπωλητής διατήρησε τις οικονομικές του προβλέψεις για ολόκληρο το έτος, οι οποίες περιλαμβάνουν πρόβλεψη για αύξηση 3 έως 4% στις καθαρές πωλήσεις. Ωστόσο, δεν έδωσε περαιτέρω διευκρινίσεις για τα κέρδη του δεύτερου τριμήνου, επικαλούμενος την αβέβαιη εμπορική εικόνα. Οι μετοχές υποχώρησαν κατά 3,22% στις αρχές των συναλλαγών στη Νέα Υόρκη.

Ο οικονομικός διευθυντής Τζον Ντέιβιντ Ρέινι, δήλωσε ότι είναι δύσκολο να προβλεφθεί πώς θα αντιδράσουν οι καταναλωτές στους δασμούς και ποιο επίπεδο αυξήσεων τιμών θα αρχίσει να μειώνει τη ζήτηση.

Η Walmart θα προσπαθήσει να μεταφέρει την προμήθεια μεταποιημένων προϊόντων μακριά από περιοχές που έχουν πληγεί από δασμούς και να αλλάξει ορισμένα εξαρτήματα του προϊόντος, όπως η χρήση υαλοβάμβακα αντί για αλουμίνιο, ένα μέταλλο που υπόκειται σε δασμούς στις ΗΠΑ.

Το Μεξικό, ο Καναδάς, το Βιετνάμ και η Ινδία αποτελούν σημαντικές πηγές εισαγωγών της Walmart, μαζί με την Κίνα.

Ανησυχία στον κλάδο

Η Walmart είναι η πρώτη μεγάλη εταιρεία λιανικής πώλησης που ανακοινώνει κέρδη μετά τις ανακοινώσεις του Τραμπ για τους δασμούς τον Απρίλιο. Οι Target και Home Depot θα ακολουθήσουν την επόμενη εβδομάδα.

Η Amazon προειδοποίησε αυτόν τον μήνα ότι οι δασμοί και οι εμπορικές πολιτικές θέτουν σε κίνδυνο τα κέρδη, αλλά η εταιρεία δεν ανέφερε καμία μείωση της ζήτησης ή κάποια σημαντική αύξηση στις μέσες τιμές πώλησης στην πλατφόρμα της.

Η Walmart ανέφερε ότι η επιχείρηση ηλεκτρονικού εμπορίου — η οποία περιλαμβάνει πωλήσεις από το δικό της απόθεμα και από τρίτους εμπόρους που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα της — αυξήθηκε κατά 22% σε ετήσια βάση και ήταν κερδοφόρα τόσο στις ΗΠΑ όσο και παγκοσμίως για πρώτη φορά.

Η ανησυχία για τον εμπορικό πόλεμο ώθησε τους αγοραστές να επιταχύνουν τις αγορές ορισμένων ειδών σε μια προσπάθεια να παρακάμψουν τους δασμούς, ενδεχομένως διαστρεβλώνοντας την εικόνα της καταναλωτικής ζήτησης.

Η Walmart ανακοίνωσε τριμηνιαία έσοδα 165,6 δισ. δολαρίων, αυξημένα κατά 2,5% σε ετήσια βάση και ελαφρώς χαμηλότερα από τις προβλέψεις για 166 δισ. δολάρια, σύμφωνα με την Visible Alpha. Τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν κατά 12,6% στα 4,6 δισ. δολάρια, οριακά περισσότερο από τις εκτιμήσεις της αγοράς.

OT Originals

Περισσότερα από World

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Απόρρητο