Apple: Γιατί ο Τραμπ δεν θέλει να κατασκευάζει προϊόντα στην Ινδία

Ο Τραμπ δήλωσε την Πέμπτη ότι είπε στον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Apple, Τιμ Κουκ, ότι δεν θέλει ο τεχνολογικός γίγαντας να κατασκευάζει τα προϊόντα του στην Ινδία.

Apple: Γιατί ο Τραμπ δεν θέλει να κατασκευάζει προϊόντα στην Ινδία

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την Πέμπτη ότι είπε στον διευθύνοντα σύμβουλο της Apple Τιμ Κουκ ότι δεν θέλει ο τεχνολογικός γίγαντας να κατασκευάζει τα προϊόντα του στην Ινδία, επικρίνοντας τις κινήσεις της εταιρείας να διαφοροποιήσει την παραγωγή μακριά από την Κίνα και προτρέποντάς τον να στραφεί στις ΗΠΑ.

«Είχα ένα μικρό πρόβλημα με τον Τιμ Κουκ χθες», είπε ο Τραμπ. «Του είπα, “φίλε μου, σου φέρθηκα πολύ καλά. Έρχεσαι εδώ με 500 δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά τώρα άκουσα ότι κατασκευάζεις σε όλη την Ινδία”. Δεν θέλω να κατασκευάζεις στην Ινδία».

Ο Τραμπ αναφερόταν στη δέσμευση της Apple για μια επένδυση 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις ΗΠΑ, η οποία ανακοινώθηκε τον Φεβρουάριο.

Η Apple αυξάνει την παραγωγή στην Ινδία με στόχο να κατασκευάσει περίπου το 25% των παγκόσμιων iPhone στη χώρα τα επόμενα χρόνια, καθώς επιδιώκει να μειώσει την εξάρτηση από την Κίνα, όπου περίπου το 90% των ναυαρχίδων smartphone της συναρμολογείται αυτή τη στιγμή.

«Είπα στον Τιμ, είπα, “Τιμ κοίτα, σου φερθήκαμε πολύ καλά, ανεχθήκαμε όλα τα εργοστάσια που χτίζεις στην Κίνα για χρόνια, τώρα πρέπει να χτίσεις σε μας. Δεν μας ενδιαφέρει να χτίζεις στην Ινδία, η Ινδία μπορεί να φροντίσει τον εαυτό της… θέλουμε να χτίζεις εδώ”», είπε ο Τραμπ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ πρόσθεσε ότι η Apple θα «αυξήσει» την παραγωγή της στις Ηνωμένες Πολιτείες, χωρίς να αποκαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο Τραμπ έκανε τα σχόλια για τον αμερικανικό τεχνολογικό γίγαντα ενώ συζητούσε τις ευρύτερες εμπορικές σχέσεις της Ουάσινγκτον με την Ινδία.

Η Ινδία, οι δασμοί και η Apple

Ο Τραμπ δήλωσε ότι η Ινδία είναι «μία από τις χώρες με τους υψηλότερους δασμούς στον κόσμο», προσθέτοντας ότι η χώρα έχει προσφέρει μια συμφωνία στις ΗΠΑ όπου «είναι πρόθυμες να μας χρεώσουν κυριολεκτικά χωρίς δασμούς», ανέφερε το CNBC.

Σύμφωνα με τις πολιτικές προστατευτισμού του Λευκού Οίκου που αποκαλύφθηκαν τον Απρίλιο, ο Τραμπ επέβαλε έναν λεγόμενο «αμοιβαίο δασμό» 26% στα ινδικά προϊόντα, ο οποίος έχει μειωθεί προσωρινά μέχρι τον Ιούλιο.

Ο κύριος συνεργάτης συναρμολόγησης της Apple στην Ινδία, η Foxconn, έλαβε έγκριση από την ινδική κυβέρνηση τη Δευτέρα για την κατασκευή ενός εργοστασίου ημιαγωγών στη χώρα σε κοινοπραξία με την HCL Group.

Η Apple έχει αφιερώσει δεκαετίες στην ανάπτυξη της αλυσίδας εφοδιασμού της στην Κίνα, αλλά έχει στραφεί σε άλλες χώρες όπως το Βιετνάμ και η Ινδία για να επεκτείνει την παραγωγική της ικανότητα.

Ωστόσο, οι ειδικοί συμφωνούν γενικά ότι η μεταφορά της παραγωγής του iPhone στις ΗΠΑ θα ήταν εξαιρετικά απίθανη λόγω της τελικής τιμής του τελικού προϊόντος. Ποικίλες εκτιμήσεις τοποθετούν το κόστος ενός iPhone μεταξύ 1.500 και 3.500 δολαρίων, εάν κατασκευαζόταν στις ΗΠΑ.

Η Apple κατασκευάζει επί του παρόντος πολύ λίγα προϊόντα στις ΗΠΑ. Επί του παρόντος, ο κολοσσός ηλεκτρονικών παράγει το Mac Pro στις ΗΠΑ. Τον Φεβρουάριο, ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει μια μονάδα παραγωγής στο Τέξας για την παραγωγή διακομιστών για την Apple Intelligence, το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης της.

OT Originals

Περισσότερα από World

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Απόρρητο