Υπάρχουν άραγε εταιρείες που δεν θα αυξήσουν απότομα ή πολύ τις τιμές, ως αποτέλεσμα των αμερικανικών δασμών;
Υπάρχουν. Και όσο περίεργο κι αν ακούγεται, ένα brand του οποίου ο ιδιοκτήτης έχει δεσμευτεί δημοσίως ότι θα αποφύγει μια τέτοια ενέργεια, είναι η Cartier.
Ο όμιλος Richemont που είναι ο ιδιοκτήτης της Cartier και πιο συγκεκριμένα ο πρόεδρός του, Γιόχαν Ρούπερτ, δήλωσε ότι ο όμιλος πολυτελείας θα αποφύγει τις απότομες και μεγάλες αυξήσεις των τιμών, που θα μπορούσαν να προκαλέσουν τις αντιδράσεις των καταναλωτών, σύμφωνα με τους Financial Times.
Cartier: H συγκράτηση των αυξήσεων ωφέλησε τον όμιλο
Ο Ρούπερτ ανέφερε ότι η συγκράτηση των αυξήσεων στις τιμές τα τελευταία τέσσερα χρόνια – σε σύγκριση με ορισμένους ανταγωνιστές – ωφέλησε τον ελβετικό όμιλο πολυτελείας.
Προειδοποίησε επίσης για τον κίνδυνο δημιουργίας τέτοιων διαφορών τιμών που θα ωθούσαν τους πελάτες να κάνουν αγορές σε άλλες χώρες, όπως συνέβη πέρυσι όταν το ασθενές γεν ώθησε Κινέζους τουρίστες να αγοράσουν προϊόντα πολυτελείας στην Ιαπωνία.
Πέρυσι, το ασθενές γεν ώθησε τους Κινέζους τουρίστες να αγοράσουν προϊόντα πολυτελείας στην Ιαπωνία
«Δεν θα προχωρήσουμε σε ξαφνικές και ραγδαίες αυξήσεις τιμών», δήλωσε ο Ρούπερτ, προσθέτοντας ότι η εταιρεία θα κάνει προσαρμογές για να λάβει υπόψη επιδράσεις όπως η μεταβλητότητα των συναλλαγματικών ισοτιμιών.
«Προφανώς χρειαζόμαστε καθολική τιμολόγηση, αλλιώς οι άνθρωποι ταξιδεύουν σε άλλες χώρες… Υπάρχει κάποια αντίδραση σε ορισμένες αυξήσεις τιμών μεταξύ κάποιων ανταγωνιστών».
Τι κάνουν οι ανταγωνιστές της Cartier
Ανταγωνιστές της Cartier όπως η Hermès έχουν ήδη δηλώσει ότι θα αυξήσουν τις τιμές στις ΗΠΑ για να αντισταθμίσουν την επίδραση των δασμών εκεί, ενώ έρευνα της Citi έδειξε ότι μάρκες όπως η Louis Vuitton της LVMH έχουν αυξήσει τις τιμές ορισμένων προϊόντων σε κάποιες περιοχές τον Απρίλιο.
Οι μάρκες του Richemont, Van Cleef και Cartier, έχουν επίσης αυξήσει τις τιμές σε ορισμένα προϊόντα.
Πολλές εταιρείες πολυτελείας έχουν προχωρήσει σε σημαντικές αυξήσεις τιμών στα προϊόντα τους από το 2019, με το κόστος ορισμένων τσαντών Chanel και Dior να έχει αυξηθεί κατά διψήφια ποσοστά την ίδια περίοδο, γεγονός που έχει προκαλέσει επικρίσεις από πελάτες, όπως ακριβώς είχει γίνει και κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Τόσο η Richemont όσο και η Hermès, δημιουργός της τσάντας Birkin, έχουν υπάρξει πιο συγκρατημένες στις αυξήσεις τιμών την ίδια περίοδο, σύμφωνα με αναλυτές.
Η επιχειρηματική δραστηριότητα των οίκων κοσμημάτων της Richemont συνέχισε να ευημερεί παρά το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, δήλωσε ο ελβετικός όμιλος πολυτελείας στα αποτελέσματα χρήσης της Παρασκευής – αν και ο τομέας ωρολογοποιίας αντιμετώπισε πιέσεις.
Οικονομικά αποτελέσματα
Οι πωλήσεις στον τομέα κοσμημάτων, ο οποίος περιλαμβάνει τις Cartier και Van Cleef & Arpels, αυξήθηκαν στα €3,7 δισ. το τρίμηνο έως τις 31 Μαρτίου, σημειώνοντας αύξηση 11% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, εξαιρουμένων των συναλλαγματικών διαφορών, και ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Η Richemont κατάφερε να αντιμετωπίσει την υποχώρηση της ζήτησης ειδών πολυτελείας καλύτερα από τους ανταγωνιστές της, καθώς ο τομέας κοσμημάτων – που αποτελεί μεγάλο τμήμα του κύκλου εργασιών της – εξακολουθεί να έχει μεγάλη απήχηση στους καταναλωτές, ακόμη και σε περιόδους αβεβαιότητας.
Ωστόσο, οι πωλήσεις στον τομέα ωρολογοποιίας μειώθηκαν κατά 11%.
Οι συνολικές πωλήσεις του ομίλου αυξήθηκαν κατά 8% στα €5,2 δισ. το τρίμηνο, με τα έσοδα να καταγράφουν αύξηση άνω του 10% σε όλες τις περιοχές εκτός της Ασίας-Ειρηνικού, όπου σημειώθηκε πτώση 7%.