Περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προκειμένου να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων περικόπτοντας μέρος του μη μισθολογικού κόστους. Ήδη έχει προγραμματισθεί η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μισή ποσοστιαία μονάδα – εντός του 2026 – ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο η μείωση να είναι υψηλότερη.
Με δεδομένη την προγραμματισμένη μείωση της μισής ποσοστιαίας μονάδας οι ασφαλιστικές εισφορές θα έχουν υποχωρήσει κατά 5,9% από το 2019 και εντεύθεν και θα βρεθούν στο 35,66%, πλησιάζοντας τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόκειται για την εκκρεμότητα (υπόλοιπο μείωσης των εισφορών κατά 0,6 μονάδες), στο πλαίσιο της κυβερνητικής δέσμευσης, για συνολική μείωση του μη μισθολογικού κόστους κατά πέντε μονάδες την περίοδο 2020- 2023
Η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσεις το μέτρο κατά τα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης εντάσσει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Εκείνο το διάστημα θα αποσαφηνισθεί από που θα γίνει η νέα περικοπή, η οποία πιθανότατα θα προέλθει από τις εισφορές των εργοδοτών στον ΕΟΠΠΥ, οπότε από 4,05% που καταβάλουν σήμερα το ποσοστό τους θα μειωθεί σε 3,55%.
Πάντως θα πρέπει να σημειωθεί μείωση κατά μία ποσοστιαία μονάδα στις ασφαλιστικές εισφορές προκαλεί απώλεια εσόδων στον ΕΦΚΑ κατά 440 εκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο την περίοδο αυτή ο προϋπολογισμός του ΕΦΚΑ προβλέπεται να καταγράψει αύξηση των εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές κατά 420 εκατ. ευρώ λόγω αύξησης της απασχόλησης και των μισθών.
Υπερωρίες
Εκρηκτική άνοδο εμφανίζουν και οι δηλωμένες – πληρωμένες υπερωρίες που είναι αποτέλεσμα της ευρείας εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας εργασίας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη», οι υπερωρίες στους κλάδους εφαρμογής της αυξήθηκαν αθροιστικά κατά 815.509 ώρες σε
σχέση με τα έτη πριν από την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας. Κατά 60% στα σούπερ μάρκετ, κατά 38,3% στις τράπεζες, κατά 34,3% στη βιομηχανία, κατά 28,1% στο λιανεμπόριο και κατά 27,8% στις εταιρείες security.
Προσφάτως, η υπουργός Εργασίας κυρία Νίκη Κεραμέως έκανε ιδαίτερη αναφορά στον τουρισμό, όπου οι δηλωθείσες υπερωρίες κατά τον μήνα τον Μάρτιο, κατέγραψαν αύξηση 637%. Αύξηση παρουσιάσθηκε και σε άλλους κλάδους συγκριτικά με πέρυσι, όπως 97% στο λιανεμπόριο, 81% στη βιομηχανία, 55% στην εστίαση.
Τέλος, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση δεν καταβάλλονται ασφαλιστικές εισφορές για τις προσαυξήσεις μισθού που αφορούν την πληρωμή υπερεργασίας, υπερωριών, νυκτερινής απασχόλησης και απασχόλησης σε ημέρες αργίας ή Κυριακές των μισθωτών πλήρους απασχόλησης.