Σε υψηλό ρεκόρ ανήλθε η κατοχή αμερικανικών ομολόγων από ξένους επενδυτές τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, σημειώνοντας άνοδο για τρίτο συνεχόμενο μήνα, καθώς η ζήτηση για κρατικό χρέος των ΗΠΑ παρέμεινε ισχυρή.
H κατοχή αμερικανικών κρατικών ομολόγων εκτινάχθηκαν στα 9,05 τρισ. δολάρια τον Μάρτιο, ένα ιστορικό υψηλό και πάνω από 233 δισ. δολάρια από τα 8,81 τρισ. δολάρια τον Φεβρουάριο. Σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα, το αμερικανικό χρέος που ανήκει σε ξένους αυξήθηκε σχεδόν 12%.
Το sell off του Απριλίου
Ωστόσο σύμφωνα με αναλυτές η εικόνα ενδέχεται να είναι διαφορετική τον Απρίλιο, όταν ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε τους αμοιβαίους δασμούς τροφοδοτώντας ένα sell off στα αμερικανικά ομόλογα. Η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου, που είναι δείκτης αναφοράς, εκτινάχτηκε κατά 70 μονάδες βάσης αγγίζοντας το 4,6% κατά την περίοδο 3-11 Απριλίου.
Σύμφωνα με τους Financial Times Ιάπωνες επενδυτές ξεφόρτωσαν περισσότερα από 20 δισεκατομμύρια δολάρια σε διεθνή ομόλογα καθώς οι δασμοί του Ντόναλντ Τραμπ συγκλόνισαν τις αγορές σε ένδειξη του τρόπου με τον οποίο η αναταραχή της Wall Street μεταδίδεται σε όλο τον κόσμο.
Ιδιωτικά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών και των συνταξιοδοτικών ταμείων, πούλησαν 17,5 δισ. δολάρια μακροχρόνια ξένα ομόλογα την εβδομάδα έως τις 4 Απριλίου και άλλα 3,6 δισ. δολάρια τις επόμενες επτά ημέρες, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών της Ιαπωνίας.
H Ιαπωνία είναι ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής με αποτέλεσμα οι συναλλαγές της να παρακολουθούνται στενά.
Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου αναφοράς ξεκίνησε τον μήνα Μάρτιο στο 4,18% και τον έκλεισε ελαφρώς υψηλότερα στο 4,425%
Η Βρετανία σκαρφάλωσε στη δεύτερη θέση
Επιστρέφοντας στο Μάρτιο τα στοιχεία έδειξαν ότι η Βρετανία βρέθηκε στη δεύτερη θέση όσον αφορά τους ξένους επενδυτές που κατέχουν αμερικανικό χρέος, θέση που μέχρι πρόσφατα κατείχε η Κίνα.
Οι Βρετανοί επενδυτές κατείχαν αμερικανικά ομόλογα ύψους 779 δισ. δολαρίων. Ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί ότι η χώρα είθισται να επιλέγεται ως λογαριασμός θεματοφυλακής για τα hedge funds όπως οι Νήσοι Κέιμαν και οι Μπαχάμες.
Στην κορυφή παραμένει η Ιαπωνία με το χαρτοφυλάκιο της να έχει ομόλογα αξίας 1,13 τρισ. δολαρίων έναντι 1,126 τρισ. τον Φεβρουάριο.
Η Κίνα, που σύμφωνα με τους αναλυτές αποεπενδύει από το αμερικανικό χρέος τα τελευταία έξι χρόνια, βρέθηκε στην τρίτη θέση. Το χαρτοφυλάκιο της έχει τίτλους αξίας 765,4 δισ. δολάρια τον Μάρτιο, από 784,3 δισ. δολάρια τον προηγούμενο μήνα.
Η Κίνα
Η Κίνα επίσης θεωρήθηκε από αναλυτές ότι θα μπορούσε να κρύβεται πίσω από το ξεπούλημα του Απριλίου, ως απάντηση στο σεισμικό αντίκτυπο των πολιτικών Τραμπ.
Τα στοιχεία για τους ξένους επενδυτές καταρτίζονται κάθε μήνα από το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, το οποίο αναφέρει ότι βασίζεται κυρίως σε θεματοφύλακες με έδρα τις ΗΠΑ και ότι επειδή οι τίτλοι που βρίσκονται σε λογαριασμούς θεματοφυλακής μπορεί να μην αποδίδονται στους πραγματικούς ιδιοκτήτες, τα στοιχεία μπορεί να μην παρέχουν ακριβή εικόνα της ιδιοκτησίας των κρατικών ομολόγων από μεμονωμένες χώρες.
Ωστόσο συμμετοχές που ανήκουν σε χώρες όπως το Βέλγιο θεωρούνται συνδεδεμένες με λογαριασμούς θεματοφυλακής στην Κίνα και έχουν αυξηθεί. Οι κινεζικές αρχές θα δημοσιεύσουν τα στοιχεία για τα συναλλαγματικά αποθέματα του Απριλίου στις 7 Μαΐου, οι επενδυτές όμως θα πρέπει να περιμένουν μέχρι τις 30 Μαΐου για να δουν την πραγματική μεταβολή των τίτλων που διακρατούνται στα αποθέματα.
Πώς κινήθηκαν οι υπόλοιπες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων
Οι σημαντικότερες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων των ΗΠΑ παρουσίασαν επίσης ένα μείγμα εισροών και εκροών κατά τη διάρκεια του μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία.
Σε επίπεδο συναλλαγών, οι τοποθετήσεις σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου παρουσίασαν καθαρές εισροές 123 δισ. δολαρίων τον Μάρτιο, μετά από εισροές 106,2 δισ. δολαρίων τον Φεβρουάριο.
Οι αμερικανικές μετοχές σημείωσαν εισροές κεφαλαίων ύψους 10,4 δισ. δολαρίων τον Μάρτιο, από 24,7 δισ. δολάρια τον προηγούμενο μήνα.