Η αποχώρηση του ιδρυτή και πρώην –πλέον- προέδρου του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF), του Κλάους Σουάμπ, έχει ανοίξει διάπλατα τις πόρτες για τη διαδοχή του και το πιο ισχυρό όνομα που ακούγεται μέχρι σήμερα είναι αυτό της προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ. Ο Σουάμπ παραιτήθηκε το Πάσχα μετά από κατηγορίες σεξισμού και οικονομικής κακοδιαχείρισης, τις οποίες ο ίδιος αρνείται.
Η Λαγκάρντ φέρεται ότι ήταν από πριν στην κορυφή της λίστας του WEF για τη διαδοχή του 87χρονους Σουάμπ, αλλά τώρα η ξαφνική αποχώρηση του τελευταίου έχει περιπλέξει τα σχέδια ομαλής διαδοχής ώστε να πειστεί η πρόεδρος της ΕΚΤ να αναλάβει τα ηνία του WEF, σύμφωνα με το Bloomberg.
Ο Σουάμπ αρχικά σκόπευε να παραμείνει στο WEF μέχρι τις αρχές του 2027, την ίδια χρονιά που λήγει η θητεία της Λαγκάρντ ως προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Όμως οι εξελίξεις τον έκαναν να αποχωρήσει τον περασμένο μήνα εν μέσω κατηγοριών για οικονομικά ζητήματα, συμπεριφορά προς εργαζομένους και συγκρούσεις με τους διευθυντές του WEF. Ο ίδιος αρνείται οποιαδήποτε κατηγορία.
Η αποχώρησή του από την προεδρία του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ έκανε τόση αίσθηση, που ο Wall Street Journal έκανε λόγο για την «Πτώση του Βασιλιά του Νταβός».
Λαγκάρντ και WEF
Το διοικητικό συμβούλιο του WEF εξακολουθεί να θεωρεί τη Λαγκάρντ ως την κορυφαία υποψήφια και έχει πραγματοποιήσει εσωτερικές συζητήσεις για το θέμα μετά την παραίτηση του Σουάμπ τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με πηγή του Bloomberg. Το ζήτημα που έχει προκύψει είναι ότι η Λαγκάρντ έχει ακόμη περισσότερα από δύο χρόνια στην ΕΚΤ και έχει δηλώσει ότι θα εκτίσει πλήρως τη θητεία της.
Αυτό ουσιαστικά αφήνει το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ χωρίς σαφή επιλογή για να ηγηθεί του οργανισμού τώρα που χρειάζεται να βρει μια προσωπικότητα για να προσπαθήσει να αναμορφώσει τοWEF και να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες για σεξισμό και εκφοβισμό από την εποχή Σουάμπ. Και παράλληλα να διατηρήσει τις μεγάλες εταιρείες μέλη που πληρώνουν συνδρομές εκατοντάδων εκατ δολαρίων κάθε χρόνο, σχολίαζε το Bloomberg.
Η Λαγκάρντ, η οποία ξεκίνησε την καριέρα της ως δικηγόρος, ήταν προηγουμένως επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και υπουργός Οικονομικών στη Γαλλία, η πρώτη γυναίκα που κατείχε και τις δύο θέσεις. Διορίστηκε επικεφαλής της ΕΚΤ για μη ανανεώσιμη οκταετή θητεία το 2019. Το διοικητικό συμβούλιο του WEF από την πλευρά τους θα ήθελε να προχωρήσει γρήγορα στην επιλογή αντικαταστάτη, σύμφωνα με το Bloomberg.
Μεγάλες εταιρείες, μεγάλα συμφέροντα
Όποιος και αν επιλεγεί στη θέση του επικεφαλής του WEF, θα πρέπει επίσης να διασφαλίσει ότι η κορυφαία ετήσια συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο ελβετικό θέρετρο του Νταβός θα παραμείνει η βασική επιλογή για το κλείσιμο συμφωνιών για την παγκόσμια οικονομική και πολιτική ελίτ.
Ο πρώην πρόεδρος της Nestle, ο 80χρονος Πέτερ Μπράμπεκ-Λετμάθ, ηγείται επί του παρόντος του διοικητικού συμβουλίου σε προσωρινή βάση. Μέλη του περιλαμβάνουν παγκόσμιους πανίσχυρους παίκτες όπως ο διευθύνων σύμβουλος της BlackRock, Λάρι Φινκ, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Αλ Γκορ, και η ίδια η Λαγκάρντ.
Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ έχει επίσης συζητήσει τον διορισμό στο διοικητικό συμβούλιο του Φίλιπ Χίλντεμπραντ της BlackRock, του πρώην επικεφαλής της Ελβετικής Εθνικής Τράπεζας, προκειμένου να διατηρηθεί ισχυρή ελβετική επιρροή στον όμιλο. Αυτό θα γινόταν ευπρόσδεκτο από την ελβετική κυβέρνηση, όπου υπάρχουν ανησυχίες ότι η αποχώρηση του Σουάμπ μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερες αλλαγές και να χαλαρώσει τους δεσμούς του Φόρουμ με την Ελβετία.
Λαγκάρντ και εργαζόμενοι ΕΚΤ
Η ίδια η Λαγκάρντ έχει βρεθεί τελευταία στα φώτα της δημοσιότητας και για αρνητικούς λόγους. «Οι ανησυχίες του προσωπικού σχετικά με την ευνοιοκρατία στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχουν κλιμακωθεί την τελευταία δεκαετία, διαβρώνοντας περαιτέρω την εμπιστοσύνη στην ανώτατη διοίκησή της, σύμφωνα με νέα έρευνα που διεξήγαγε το εργατικό συνδικάτο της τράπεζας. Οι αποκαλύψεις από τον Διεθνή και Ευρωπαϊκό Οργανισμό Δημοσίων Υπηρεσιών (IPSO) αποτελούν την τελευταία απόδειξη της εκτεταμένης δυσαρέσκειας μεταξύ του προσωπικού της ΕΚΤ για την ηγεσία τους – ειδικά για την πρόεδρο Κριστίν Λαγκάρντ. Η έρευνα διαπίστωσε μεταξύ της πλειοψηφίας των ερωτηθέντων «μικρή ή καθόλου εμπιστοσύνη» στην εξαμελή Εκτελεστική Επιτροπή, και ακόμη λιγότερη προσωπικά στην Λαγκάρντ. Αντίθετα, μόνο το 8% των ερωτηθέντων εξέφρασε υψηλό βαθμό εμπιστοσύνης στην Επιτροπή», σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico στα τέλη του περασμένου μήνα.
Δύο από τα πιο ισχυρά συνδικάτα της Ευρώπης κατηγόρησαν την Λαγκάρντ ότι υπονομεύει τα δικαιώματα των εργαζομένων στην ΕΚΤ, κλιμακώνοντας μια μακροχρόνια και πικρή διαμάχη για τις εργασιακές σχέσεις, ανέφεραν οι Irish Times. Η τελευταία σύγκρουση αφορά αλλαγές που πρότεινε η ηγεσία της ΕΚΤ στο συμβούλιο εργαζομένων της κεντρικής τράπεζας, μια ομάδα αιρετών υπαλλήλων με επιρροή. Σύμφωνα με τη γερμανική νομοθεσία, οι αιρετοί εκπρόσωποι απελευθερώνονται από τις καθημερινές τους εργασίες για να επικεντρωθούν πλήρως στην εκπροσώπηση των συμφερόντων του προσωπικού – ενώ λαμβάνουν τους κανονικούς μισθούς τους.
Σύμφωνα με τις προτάσεις της ΕΚΤ, ο εκπρόσωπος του συμβουλίου εργαζομένων θα επιτρέπεται να αφιερώνει μόνο το 75% του χρόνου του στην εκπροσώπηση του προσωπικού. Όλα τα άλλα μέλη του συμβουλίου θα πρέπει να αφιερώνουν το 50% των ωρών τους στους κανονικούς τους ρόλους. Τώρα τα μέλη των εργατικών συμβουλίων αντιδρούν στην κίνηση, κατηγορώντας την ηγεσία της κεντρικής τράπεζας σε ένα εσωτερικό υπόμνημα ότι σχεδιάζει να «μειώσει την ικανότητα των εκπροσώπων του προσωπικού να εργάζονται για το προσωπικό». «Η διαμάχη σηματοδοτεί ένα νέο χαμηλό σημείο σε μια ιστορικά τεταμένη σχέση μεταξύ της ηγεσίας της ΕΚΤ και των εκπροσώπων των εργαζομένων», ανέφερε η ιρλανδική εφημερίδα σε δημοσίευμα στις αρχές αυτής της εβδομάδας.