Ο τεχνολογικός γίγαντας Meta προσλαμβάνει ενήλικες μέσω της εταιρείας συλλογής και επισήμανσης δεδομένων Appen για να περάσουν ώρες μπροστά σε κάμερες και αισθητήρες για να βοηθήσουν στην «βελτίωση της εικονικής πραγματικότητας του μέλλοντος».
Τα avatar της Meta έχουν διανύσει μεγάλη απόσταση από τότε που χλευάστηκαν ευρέως στο διαδίκτυο πριν από σχεδόν τρία χρόνια.
Τώρα, με το 2025 να περιγράφεται εσωτερικά ως η «πιο κρίσιμη χρονιά» του τεχνολογικού κολοσσού για τις φιλοδοξίες του για το metaverse, η εταιρεία στοιχηματίζει ότι τα υπερρεαλιστικά ψηφιακά avatar μπορούν να οδηγήσουν το επόμενο κύμα εικονικών και επαυξημένων τεχνολογιών της, από ακουστικά Quest μέχρι έξυπνα γυαλιά Ray-Ban.
Αλλά για να φτάσει εκεί, η Meta χρειάζεται περισσότερα δεδομένα.

Το Project Warhol
Η εταιρεία πληρώνει ελεύθερους επαγγελματίες για να καταγράφουν τα χαμόγελά τους, τις κινήσεις και τις ψιλοκουβέντες τους στο πλαίσιο μιας προσπάθειας συλλογής δεδομένων που ονομάζεται «Project Warhol», η οποία διευθύνεται από την Appen, η οποία αναφέρει τη Meta ως πελάτη στις φόρμες συγκατάθεσής της.
Η Meta επιβεβαίωσε στο Business Insider ότι το Project Warhol αποτελεί μέρος της προσπάθειάς του να εκπαιδεύσει Codec Avatars — μια ερευνητική πρωτοβουλία που ανακοινώθηκε δημόσια το 2019 και στοχεύει στη δημιουργία φωτορεαλιστικών ψηφιακών αντιγράφων ανθρώπων σε πραγματικό χρόνο για χρήση σε εικονική και επαυξημένη πραγματικότητα.
Τα Avatars του Codec αποτελούν βασική τεχνολογία για το όραμα της Meta για την «μετρική τηλεπαρουσία», η οποία, σύμφωνα με την εταιρεία, επιτρέπει την κοινωνική παρουσία που «δεν διακρίνεται από την πραγματικότητα» κατά τη διάρκεια εικονικών αλληλεπιδράσεων.
Ένας εκπρόσωπος της Meta δήλωσε στο BI ότι η εταιρεία διεξάγει παρόμοιες μελέτες συλλογής δεδομένων για avatar εδώ και αρκετά χρόνια. Το Project Warhol φαίνεται να είναι ο τελευταίος γύρος αυτής της προσπάθειας.
Οι κλήσεις προσλήψεων προσκαλούν οποιονδήποτε άνω των 18 ετών να συμμετάσχει σε συνεδρίες επί πληρωμή για να «βοηθήσει στη βελτίωση των avatar». Το έργο χωρίζεται σε δύο μελέτες — «Ανθρώπινη Κίνηση» και «Ομαδικές Συζητήσεις» — και οι δύο πρόκειται να ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο στις ερευνητικές εγκαταστάσεις της Meta στο Πίτσμπουργκ.
Στη μελέτη για την Ανθρώπινη Κίνηση, οι συμμετέχοντες θα καταγράφονται «να μιμούνται εκφράσεις του προσώπου, να διαβάζουν προτάσεις, να κάνουν χειρονομίες», ενώ κάμερες, ακουστικά και αισθητήρες καταγράφουν τις κινήσεις τους από κάθε γωνία.
Η μελέτη για τις Ομαδικές Συζητήσεις θα φέρει κοντά δύο ή τρεις συμμετέχοντες για να «συμμετάσχουν σε συζητήσεις και να κάνουν ελαφριές δραστηριότητες αυτοσχεδιασμού». Οι ερευνητές στοχεύουν στην καταγραφή φυσικής ομιλίας, χειρονομιών και μικροεκφράσεων για να δημιουργήσουν avatars που είναι πιο «ζωντανά και καθηλωτικά» σε κοινωνικά περιβάλλοντα.

Μια χρονιά με υψηλά διακυβεύματα για την Meta
Το έργο έρχεται σε μια κρίσιμη χρονιά για την Meta Reality Labs, το τμήμα που επιβλέπει τα avatar, τα ακουστικά και τα έξυπνα γυαλιά. Έχει συσσωρεύσει ζημίες άνω των 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το 2020, συμπεριλαμβανομένης μιας ρεκόρ λειτουργικής ζημίας 4,97 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο τέταρτο τρίμηνο του 2024.
Σε ένα εσωτερικό υπόμνημα του Νοεμβρίου, που αναφέρθηκε για πρώτη φορά από την BI, ο επικεφαλής τεχνολογίας της Meta, Άντριου Μπόσγουορθ, δήλωσε ότι το 2025 θα είναι κρίσιμο για την επιτυχία ή την αποτυχία του metaverse. Είπε στο προσωπικό ότι τα φιλόδοξα στοιχήματα της εταιρείας για το metaverse θα μπορούσαν να μείνουν στην ιστορία ως μια «θρυλική αποτυχία» αν αποτύγχαναν.
Στο υπόμνημά του, ο Μπόσγουορθ τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης των πωλήσεων και της αλληλεπίδρασης, ειδικά στη μικτή πραγματικότητα και το «Horizon Worlds». Πρόσθεσε ότι η Reality Labs σχεδίαζε να λανσάρει έξι ακόμη φορητές συσκευές με τεχνητή νοημοσύνη, αν και δεν έδωσε λεπτομέρειες.
Τον Απρίλιο, η Meta απέλυσε έναν άγνωστο αριθμό υπαλλήλων από την Reality Labs, συμπεριλαμβανομένων ομάδων που εργάζονταν σε παιχνίδια VR και την εφαρμογή γυμναστικής Supernatural. Ο Νταν Ριντ, διευθύνων σύμβουλος της Reality Labs, ανακοίνωσε την αποχώρησή του εβδομάδες αργότερα μετά από σχεδόν 11 χρόνια στην εταιρεία.
Το όνομα του έργου Appen φαίνεται να είναι μια αναφορά στον Andy Warhol, τον καλλιτέχνη που γεννήθηκε στο Πίτσμπουργκ και ο οποίος είπε ότι όλοι θα είχαν «15 λεπτά φήμης».

Οι άνθρωποι πίσω από τις κάμερες
Το Project Warhol δεν είναι το μόνο παράδειγμα όπου η Meta στρέφεται στην ανθρώπινη εργασία για να εκπαιδεύσει την τεχνολογία της.
Το BI ανέφερε στο παρελθόν ότι η εταιρεία προσέλαβε εργολάβους μέσω της νεοσύστατης εταιρείας επισήμανσης δεδομένων Scale AI για να δοκιμάσει πώς το chatbot της ανταποκρίνεται σε συναισθηματικούς τόνους, ευαίσθητα θέματα και φανταστικά πρόσωπα.
Και δεν είναι μόνο η Meta. Πέρυσι, η Tesla πλήρωσε έως και 48 δολάρια την ώρα σε «χειριστές συλλογής δεδομένων» για να φορούν στολές καταγραφής κίνησης και ακουστικά VR ενώ εκτελούν επαναλαμβανόμενες σωματικές εργασίες για να βοηθήσουν στην εκπαίδευση του ανθρωποειδούς ρομπότ της, Optimus.