Οι συσκέψεις πολλές. Οι συζητήσεις το ίδιο. Οι προτάσεις ακόμη περισσότερες. Στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, μετά και τις πρόσφατες εξαγγελίες του πρωθυπουργού δύο μέρες αφότου είχαμε την Ανάσταση του Κυρίου, έχουν πάρει μολύβι και χαρτί και βάζουν κάτω όλες τις πιθανές αλλαγές που μπορούν να πραγματοποιήσουν στο μέτωπο της φορολογίας προκειμένου να ικανοποιήσουν τις προσδοκίες του κόσμου αλλά κυρίως να κατευνάσουν τις αντιδράσεις των ψηφοφόρων εκείνων που γύρισαν την πλάτη στη Νέα Δημοκρατία στις Ευρωεκλογές και τα ποσοστά σε σύγκριση με τις τελευταίες εθνικές έπεσαν δραματικά.
Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν πολύ καλά ότι ο κόσμος έχει υψηλές προσδοκίες για αυτά που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός από το βήμα της 89ης Έκθεσης Θεσσαλονίκης και οι κινήσεις και οι αποφάσεις που θα ληφθούν πρέπει να είναι στοχευμένες, καλά υπολογισμένες όσον αφορά στο δημοσιονομικό κόστος και το βασικότερο να έχουν ανταπόκριση στους πολίτες και κατ’ επέκταση στους ψηφοφόρους.
Ο μήνας κλειδί για τις όποιες εξελίξεις είναι, όπως λένε αρμοδίως, ο Ιούλιος. Μέχρι τότε πρέπει να έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο για το τι μένει και τι φεύγει από τα διάφορα μέτρα που έχουν πέσει στο τραπέζι.
Να έχει γίνει σωστή κοστολόγηση και να υπάρχει πλήρης εικόνα για το που πάει το πλεόνασμα του εφετινού προϋπολογισμού. Μετά μεσολαβούν τα μπάνια του λαού και αρχές Σεπτεμβρίου τα κυβερνητικά στελέχη προεξάρχοντος του πρωθυπουργού Κυριακού Μητσοτάκη θα ανηφορίσουν προς την συμπρωτεύουσα για να γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις.
Αυτό που πρέπει να κρατήσουμε, όμως, είναι ότι ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει κάποιο μέτρο που μέχρι στιγμής κανένα ρεπορτάζ δεν έχει ακουμπήσει. Άλλωστε και την Τρίτη του Πάσχα τα δύο βασικά μέτρα που ανακοίνωσε, δηλαδή την καταβολή κάθε Νοέμβριο 250 ευρώ σε συνταξιούχους βάσει συγκεκριμένων εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων αλλά και την επιστροφή έως 800 ευρώ σε όσους πληρώνουν ενοίκιο για πρώτη κατοικία και άλλα τόσα για φοιτητική στέγη ήταν μέτρα που το Μέγαρο Μαξίμου δεν είχε διαρρεύσει ούτε στα πιο φιλοκυβερνητικά μέσα.
Μαθαίνω ότι το ίδιο θα συμβεί και στη ΔΕΘ. Ο πρωθυπουργός θα κρατήσει ένα δύο μέτρα που θα αποτελέσουν έκπληξη. Επίσης θα πρέπει να κρατήσουμε αυτό που λένε αρμόδια κυβερνητικά στελέχη: «Μέχρι τις εκλογές θα έχουμε άλλη μία ΔΕΘ. Κατά συνέπεια μην βιάζεστε να τα ακούσετε όλα τον Σεπτέμβριου του 2025. Υπάρχει και ο Σεπτέμβριος του 2026 και τότε το μόνο σίγουρο είναι ότι θα ανακοινωθούν ακόμη πιο σημαντικά πράγματα».
Οψόμεθα. Πάντως στον Έλληνα δεν του αρέσει να είναι στην αναμονή. Θέλει από πριν να τα ξέρει όλα. Ιδιαίτερα όταν πλησιάζουν εκλογές.