Τράπεζες: Επιστρέφουν τα θεραπευμένα δάνεια από τα funds

Με την αναχρηματοδότηση ρυθμισμένων οφειλών επιστρέφουν στις τράπεζες τα θεραπευμένα δάνεια

Τράπεζες: Επιστρέφουν τα θεραπευμένα δάνεια από τα funds

Οι πρώτες επιστροφές θεραπευμένων δανείων στις τράπεζες από τα funds στα οποία έχουν περιέλθει κατά τη φάση εξυγίανσης των συστημικών ομίλων είναι γεγονός.

Με δεδομένο το απαγορευτικό του Ευρωπαίου Επόπτη (SSM) για απευθείας μεταβιβάσεις πακέτων πρώην μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, η αγορά έχει αρχίσει να κινείται με διαφορετικό τρόπο.

Ο δρόμος της αναχρηματοδότησης οφειλών

Συγκεκριμένα, όσοι μετέχουν στο οικοσύστημα των επισφαλειών αξιοποιούν τους τελευταίους μήνες μια νέα δυνατότητα που παρέχουν πλέον οι εποπτικές αρχές. Ο λόγος γίνεται για τη μεμονωμένη, ανά δάνειο, αναχρηματοδότηση ρυθμισμένων οφειλών.

Οπως επισημαίνουν πηγές από τον κλάδο των διαχειριστών, «το τοπίο για το πότε ο SSM θα επιτρέψει τις μαζικές πωλήσεις δανείων προς το τραπεζικό σύστημα παραμένει θολό». Σημειώνουν ωστόσο πως «δεδομένης της ανάγκης όλων των εμπλεκομένων για τέτοιου τύπου συναλλαγές, οι πρώτες συμφωνίες για “one to one” αναχρηματοδοτήσεις έχουν ήδη υπογραφεί».

Πώς λειτουργεί

Το σχετικό κύκλωμα λειτουργεί ως εξής: Το πιστωτικό ίδρυμα δίνει νέο δάνειο στον οφειλέτη, ο οποίος σήμερα έχει χρέη προς το fund που απέκτησε το άνοιγμά του. Ο δανεισμός αυτός χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την αποπληρωμή του ανεξόφλητου κεφαλαίου. Ανάλογα με τις παρασχεθείσες εξασφαλίσεις, είναι πιθανό να ζητηθεί και η συμμετοχή του δανειολήπτη στην εξόφληση του χρέους του, σε ποσοστό που συνήθως κινείται στην περιοχή του 25%. Με τον τρόπο αυτόν η οφειλή μεταφέρεται ξανά στο επίσημο τραπεζικό σύστημα.

Από τη μεταφορά όλοι βγαίνουν κερδισμένοι:

α. Ο δανειολήπτης επιτυγχάνει καλύτερους όρους χρηματοδότησης, όπως χαμηλότερο επιτόκιο. Παράλληλα, κλειδώνει το κούρεμα στο κεφάλαιο που είχε συμφωνήσει με τον διαχειριστή κατά τη σύναψη της ρύθμισης, υπό την προϋπόθεση ότι αυτή θα τηρηθεί. Διότι μέχρι εκείνη τη στιγμή η διαγραφή είναι θεωρητική. Με την αποπληρωμή ωστόσο του δανείου οριστικοποιείται.

β. Ο πωλητής του χρέους παίρνει ζεστό χρήμα άμεσα, ενώ η εταιρεία διαχείρισης αυξάνει με μια κίνηση τις ανακτήσεις επί των οποίων κερδίζει προμήθειες.

γ. Η τράπεζα που αποκτά το δάνειο μεγεθύνει το ενεργητικό της με μια χορήγηση που αποδεδειγμένα εξυπηρετείται ομαλά για ένα εύλογο χρονικό διάστημα και είναι επίσης κουρεμένη. Αρα με μειωμένο ρίσκο.

Συνεργασίες

Σύμφωνα με πληροφορίες, εταιρείες διαχείρισης έχουν ήδη ξεκινήσει συνεργασίες τόσο με συστημικούς ομίλους όσο και με μικρότερα σχήματα με στόχο την προώθηση αυτών των συναλλαγών.

Εν προκειμένω, το πιστωτικό ίδρυμα γνωστοποιεί στον servicer τα πιστοδοτικά κριτήρια που έχει υιοθετήσει σε όλες τις χρηματοδοτήσεις του.

Στη συνέχεια ο διαχειριστής εντοπίζει από το στοκ των εξυπηρετούμενων ρυθμισμένων δανείων αυτά που πληρούν τους συγκεκριμένους όρους, επικοινωνεί με καθέναν από τους οφειλέτες ξεχωριστά και εάν το επιθυμούν τους φέρνει σε επαφή με την τράπεζα.

Εφόσον συμφωνήσουν για τους όρους της νέας χορήγησης, η μεταβίβαση με αυτόν τον έμμεσο τρόπο προχωρά. Εναλλακτικά, η παραπομπή στην τράπεζα γίνεται κατόπιν αιτήματος του δανειολήπτη, σε περίπτωση που θέλει να αλλάξει τους όρους εξόφλησης του χρέους του, για παράδειγμα επειδή αυξήθηκαν τα εισοδήματά του.

Τραπεζικές πηγές μιλώντας στο «Βήμα» τονίζουν ότι οι πρώτες αναχρηματοδοτήσεις με την παραπάνω διαδικασία έχουν ήδη ολοκληρωθεί.

Αφορούν στεγαστικά και μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια, ωστόσο εκτιμούν πως σύντομα θα εφαρμοστούν σε όλες τις κατηγορίες πίστης. Σημειώνεται πάντως πως και σε αυτού του είδους τις μεταβιβάσεις απαγορεύεται η επαναγορά δανείων από την ίδια τράπεζα που στο παρελθόν τα είχε αποενοποιήσει.

Οι αποθήκες δανείων

«Αναμφίβολα, θα χρειαστεί αρκετός χρόνος για να επιστρέψει στις τράπεζες ένας μεγάλος όγκος δανείων με την εν λόγω μέθοδο» υπογραμμίζει στέλεχος από τον κλάδο των servicers. Για τον λόγο αυτόν, αναφέρει η ίδια πηγή, εταιρείες διαχείρισης προετοιμάζονται για την επόμενη μέρα, δρομολογώντας την παράκαμψη της ισχύουσας απαγόρευσης από τον SSM.

Το σχέδιό τους προβλέπει την πώληση μέσω της δευτερογενούς αγοράς πακέτων από δάνεια που έχουν ρυθμιστεί και εξυπηρετούνται σε επενδυτές, οι οποίοι στη συνέχεια τα κρατούν σε μια «αποθήκη» (wαrehouse), με την προοπτική να τα διαθέσουν σε δεύτερο χρόνο στις τράπεζες.

Ετσι, δεν γίνεται απευθείας συναλλαγή μεταξύ των πιστωτικών ιδρυμάτων και των funds, καθώς υπάρχει μεσάζοντας. Στόχος των servicers που έχουν κάνει τα πρώτα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση είναι οι σχετικές συναλλαγές να φτάσουν το 1 δισ. ευρώ μέσα στην επόμενη διετία.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ (ΟΤ) – ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

OT Originals

Περισσότερα από Τράπεζες

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Απόρρητο