Σας καλωσορίζουμε στο Podcast του Οικονομικού Ταχυδρόμου «Economics & Business TALKS», σε συνεργασία με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Στον Οικονομικό Ταχυδρόμο συζητάμε με την ακαδημαϊκή κοινότητα για θέματα που αφορούν την επιχειρηματικότητα, τις επενδύσεις, την οικονομία, τόσο στην Ελλάδα, όσο και διεθνώς.
Σε αυτό το επεισόδιο υποδεχόμαστε τον Ευάγγελο Διοικητόπουλο, Αναπληρωτή Καθηγητή Οικονομικών και Διευθυντή του Ερευνητικού Κέντρου, ΕΜΟΠ, του ΟΠΑ. Και τον κ. Κωνσταντίνο Αρκολάκη, Καθηγητή Οικονομικών του Πανεπιστημίου του Γέηλ (Yale). Συζητάμε για τις διεθνείς τάσεις, την ενέργεια, την αντιστροφή του Brain Drain και τον ρόλο της ακαδημαϊκής κοινότητας.
Ο κ. Ευάγγελος Διοικητόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής Οικονομικών μάς μιλά και για τη νέα σειρά διαλέξεων στο Εργαστήριο Μελετών Οικονομικής Πολιτικής. Αναφέρει πως «ξεκινήσαμε στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής, στις 29 Απριλίου, όπου παρευρέθηκαν φοιτήτριες και φοιτητές όλων των τμημάτων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς και επιχειρηματίες και θεσμικοί φορείς. Έχουμε προσκεκλημένους και καθηγητές από το εξωτερικό. Οι οποίοι σπούδασαν στην Ελλάδα, και τώρα διαπρέπουν και καθοδηγούν τις εξελίξεις παγκοσμίως».
Μεταξύ άλλων, ο κ. Διοικητόπουλος μάς εξηγεί ότι είναι η πρακτική εφαρμογή ενός αναπτυξιακού υποδείγματος, που ενώνει τη γνώση, την καινοτομία, την παραγωγή, χτίζοντας έτσι ένα πιο δυναμικό και βιώσιμο μέλλον για τη χώρα μας. Μέσα από αυτές τις μεγατάσεις, η παραγωγή πληροφορίας είναι τεράστια. Υπάρχουν πολλές απαντήσεις, και είναι πάρα πολύ δύσκολο κάποιος να διακρίνει ποια είναι η σωστή απάντηση ή ποιες είναι οι πηγές από τις οποίες προέρχεται η απάντηση. Γι ‘ αυτό, λοιπόν, θεωρήσαμε καθήκον μας να προσφέρουμε στην κοινωνία και επιστημονικά τεκμηριωμένες απαντήσεις, βασισμένες σε αληθινά δεδομένα, πραγματικά δεδομένα και πολύ αυστηρές μεθόδους έρευνας.
Διοικητόπουλος: βλέπουμε το Brain Drain ως τεράστια ευκαιρία για Brain Gain. Eίτε κάποιοι από εμάς, που γυρίσαμε, μεταφέραμε καινούργιες γνώσεις που θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο και χρονοβόρο να τους αποκτήσουμε εδώ, είτε με πρωτοβουλίες, όπως είναι αυτές οι διαλέξεις.
Αναφορικά με τη φυγή των Ελλήνων επιστημόνων και εργαζομένων στο εξωτερικό, ο κ. Διοικητόπουλος αναφέρει «βλέπουμε εμείς το Brain Drain ως τεράστια ευκαιρία για Brain Gain. Eίτε κάποιοι από εμάς, που γυρίσαμε, μεταφέραμε καινούργιες γνώσεις που θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο και χρονοβόρο να τους αποκτήσουμε εδώ, είτε με πρωτοβουλίες, όπως είναι αυτές οι διαλέξεις. Μπορούμε να μετατρέψουμε τη διαρροή ταλέντου σε επαναπατρισμό γνώσης από ανθρώπους που, όπως είπα πριν, έχουν αφιερώσει τη ζωή τους και τον ακαδημαϊκό τους χρόνο για να μας δώσουν απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα».
Ένα λαμπρό παράδειγμα είναι ο καλεσμένος μας, ο καθηγητής στο Yale Κωνσταντίνος Αρκολάκης. Ο κ. Αρκολάκης συμμετείχε, επίσης, ως ομιλητής σε μία από τις διαλέξεις στο Εργαστήριο Μελετών Οικονομικής Πολιτικής. Καλεσμένος μας στο «Economics & Business TALKS» αναλύει, κυρίως, την τεχνολογική εξέλιξη των υποδομών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Τα καλά νέα, σύμφωνα με τον κ. Αρκολάκη, είναι ότι είμαστε εν μέσω μιας συναρπαστικής τεχνολογικής επανάστασης, αυτής των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Για την ακρίβεια, εδώ και δεκαετίες το κόστος εγκατάστασης ΑΠΕ πέφτει κατά 10 με 15 % το χρόνο για τα φωτοβολταϊκά και περίπου 5% για την αιολική ενέργεια. Αυτά τα νούμερα είναι πραγματικά εντυπωσιακά -όταν για παράδειγμα αναλογιστούμε ότι όλες οι άλλες μορφές ενέργειας έχουν μειωθεί, σε κόστος, ελάχιστα ή έχουν αυξηθεί σημαντικά. Για παράδειγμα, πυρηνική ενέργεια. Επιπλέον, για να δώσω μια τάξη μεγέθους, τα νούμερα είναι συγκρίσιμα με τη μείωση κόστους των κινητών και των υπολογιστών τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες.
Αρκολάκης: Εδώ και δεκαετίες το κόστος εγκατάστασης ΑΠΕ πέφτει κατά 10 με 15 % το χρόνο για τα φωτοβολταϊκά και περίπου 5% για την αιολική ενέργεια. Αυτά τα νούμερα είναι πραγματικά εντυπωσιακά -όταν για παράδειγμα αναλογιστούμε ότι όλες οι άλλες μορφές ενέργειας έχουν μειωθεί, σε κόστος, ελάχιστα.
Ως προς τους λόγους, ο κ. Αρκολάκης τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι υπάρχουν διάφορες, ταυτόχρονες βελτιώσεις σε υλικά, σε μεθόδους παραγωγής. Ένας πολύ σημαντικός λόγος είναι οι οικονομίες κλίμακας, δηλαδή ότι πια δεν παράγουμε ΑΠΕ σε μικρή κλίμακα. Αλλά σε πολύ μεγάλη. Και κυρίως η Κίνα, όπου έχει οδηγήσει σε αυτή τη μείωση των τιμών παγκοσμίως.
Αναφορικά με την πολιτική Τράμπ, ο κ. Αρκολάκης αναφέρει ότι η Αμερική έχει ήδη δασμούς για τις ΑΠΕ από την Κίνα, οπότε οι τιμές έχουν αυξηθεί και είναι πιο δύσκολο πια να εισάγει κανείς όλες τις τεχνολογίες από την Κίνα. Το θέμα για εμάς- και τις υπόλοιπες χώρες -του κόσμου είναι αυτό που θα μειώσει την κλίμακα, η οποία είναι σημαντική για την παραγωγή των ΑΠΕ.

(Αριστερά) Ο Κωνσταντίνος Αρκολάκης, Καθηγητή Οικονομικών του Πανεπιστημίου του Γέηλ (Yale). (Δεξιά) Ο Ευάγγελος Διοικητόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής Οικονομικών και Διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου, ΕΜΟΠ, του ΟΠΑ.
Το Podcast είναι σε συνεργασία με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μπορείτε να παρακολουθήσετε το επεισόδιο από το site του Οικονομικού Ταχυδρόμου ΟΤ.gr, το Spotify και από τo κανάλι του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Παρουσίαση: Ελένη Στεργίου.
Δημοσιογραφική παραγωγή: Σωτηρία Δημητρίου.
Ηχοληψία και Τεχνική Επεξεργασία Ήχου: Ηλέκτρα Ασιτιανάκη.