Με τον τραπεζικό κλάδο να δίνει τα απαραίτητα καύσιμα και πολλά χαρτοφυλάκια να σπεύδουν να προλάβουν το νέο ανοδικό σκέλος του χρηματιστηρίου Αθηνών, ο γενικός δείκτης αναρριχήθηκε στις παρυφές των 1.830 μονάδων, δίνοντας το μήνυμα ότι η θετική τάση δύσκολα θα «χαλάσει».
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,93% στις 1.827,51 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.806,06 μονάδων (-0,26%) και 1.831,71 μονάδων (+1,16%). Ο τζίρος ανήλθε στα 203,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 43,7 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 2,9 εκατ. τεμάχια αξίας 16,8 εκατ. ευρώ.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 1,18% στις 4.543,61 μονάδες, ενώ στο +0,13% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap στις 2.714,17 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 2,66% στις 1.783,43 μονάδες.
Τραπεζικά καύσιμα
Με τον τραπεζικό κλάδο να δίνει περαιτέρω καύσιμα, ο γενικός δείκτης διαπέρασε και τις 1.820 μονάδες, βρίσκοντας μάλιστα τις ισορροπίες του μετά τις τελευταίες αναδιαρθρώσεις θέσεων από μεγάλα χαρτοφυλάκια. Παρά τις πιέσεις που έχουν καταγραφεί το τελευταίο διάστημα, αυτές περιορίζονται σε επίπεδο τίτλων, με την αγορά να διατηρεί μια πλαγιοανοδική πορεία, χωρίς να εμφανίζει εξάρσεις ή μεγάλες αναταράξεις.
Η διαδοχή των τίτλων που βρίσκονται στο επίκεντρο του αγοραστικού ενδιαφέροντος, παραμένει υποδειγματική, διασφαλίζοντας τη διαφοροποίηση του κινδύνου και παρέχοντας ένα δίχτυ προστασίας εν μέσω των εύλογων πιέσεων που παρατηρούνται.
Αυτή τη στιγμή, πέρα από τις βασικές τάσεις της αγοράς, οι επενδυτές φαίνεται να κινούνται με πιο αργούς ρυθμούς, περιμένοντας τα αποτελέσματα εταιρειών και τις ανακοινώσεις για τα μερίσματα. Στο επίκεντρο της αγοράς σήμερα βρέθηκε η Aegean, η οποία κατέγραψε απώλειες 5% αφού διαπραγματεύτηκε χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα. Παρά τις βραχυπρόθεσμες πιέσεις, οι μεσο-μακροπρόθεσμες προοπτικές παραμένουν θετικές, ενώ οι επόμενες εβδομάδες αναμένονται πυκνές, με το ημερολόγιο να περιλαμβάνει σημαντικά εταιρικά αποτελέσματα και αποκοπές μερισμάτων.
Ένα από τα κύρια σημεία που αναφέρουν οι αναλυτές είναι το ύψος των μερισμάτων που εκτιμάται να κυμανθεί γύρω από τα 5 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό, όπως φαίνεται, πιθανότατα θα παραμείνει στην ελληνική αγορά, ενισχύοντας τη δυναμική και τροφοδοτώντας το επόμενο ανοδικό κύμα. Οι κινήσεις των επενδυτών θα επικεντρωθούν, φυσικά, και στους τίτλους που έχουν ανακοινώσει καλά αποτελέσματα για το πρώτο τρίμηνο του 2024, καθώς και σε εκείνους που αναμένεται να δώσουν ισχυρές εκτιμήσεις για τη συνέχεια του έτους.
Από τεχνικής πλευράς, η αγορά συνεχίζει να διατηρεί τη μεσοπρόθεσμη επιθετική της τάση, με τα επίπεδα των 1.700 μονάδων να αποτελούν σημείο αναφοράς για τη συνέχιση της ανοδικής κίνησης. Ειδικότερα, εφόσον η αγορά παραμείνει πάνω από τις 1.790 μονάδες σε ημερήσιο κλείσιμο, η επιθετική τάση θα συνεχιστεί με στόχο τις 1.850 μονάδες. Τα επίπεδα αυτά, βέβαια, είναι τα υψηλότερα των τελευταίων 15 ετών, και η αγορά φαίνεται να κινείται πλέον σε «παρυφές» αχαρτογράφητων υδάτων, καθώς ο χρηματιστηριακός χάρτης έχει αλλάξει σημαντικά από τότε, καθιστώντας πολλές συγκρίσεις με το παρελθόν άτοπες.
Στο ταμπλό
Στο ταμπλό τώρα, η Optima Bank έκλεισε με άλμα 5,65%, με την Alpha Bank να ακολουθεί με +3,96%. Άνω του 2% ήταν τα κέρδη σε Πειραιώς και Eurobank και άνω του 1% σε ΕΛΧΑ, ΟΠΑΠ, Εθνική και Cenergy. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Τιτάν, Aktor, Coca Cola, Motor Oil, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΔΕΗ.
Στον αντίποδα, η Aegean περιόρισε στο τέλος στο -4,92%, με τις Ελλάκτωρ και Σαράντη να κλείνουν με απώλειες άνω του 2%. Άνω του -1% ήταν οι απώλειες σε ΕΥΔΑΠ και Λάμδα, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΔΑΑ, Jumbo, Helleniq Energy, Metlen, ΟΤΕ και Βιοχάλκο.