Γερμανία: Αλλαγή στάσης για την πυρηνική ενέργεια

Η Γερμανία προσεγγίζει τη Γαλλία, υπέρμαχο της χρήσης πυρηνικής ενέργειας με την οποία καλύπτει το 70% των αναγκών της

Γερμανία: Αλλαγή στάσης για την πυρηνική ενέργεια

Τέρμα σε μια πολυετή «διαμάχη» ανάμεσα στη Γαλλία και τη Γερμανία, σχετικά με την αξιοποίηση της πυρηνικής ενέργειας, φαίνεται ότι βάζει η νέα γερμανική κυβέρνηση.

Ηδη, το Βερολίνο έχει διαμηνύσει στη Γαλλία ότι δεν θα έχει πλέον αντίρρηση να αντιμετωπιστεί η πυρηνική ενέργεια ισότιμα με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στη νομοθεσία της Ευρωπαικής Ενωσης, δήλωσαν Γάλλοι αξιωματούχοι, επιβεβαιώνοντας δημοσιευμένη έκθεση.

Οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες της ΕΕ βρίσκονται εδώ και καιρό σε αντιπαράθεση σχετικά με το αν πρέπει να προωθηθεί η ατομική ενέργεια για την επίτευξη των στόχων για τις εκπομπές CO2.

Η Γαλλία, η οποία αντλεί περίπου το 70% της ενέργειάς της από την ατομική ενέργεια, είναι ο κύριος υπέρμαχος της πυρηνικής ενέργειας στην Ευρώπη και η χώρα χάρη στην οποία δεν έχουν «αποκλειστεί» τα πυρηνικά εργοστάσια απο τα ευρωπαικα κεφάλαια.

Η Γερμανία, η οποία έχει καταργήσει σταδιακά τα πυρηνικά εργοστάσιά της, την έχει θεωρήσει ως χαμηλών εκπομπών άνθρακα αλλά όχι ανανεώσιμη.

«Γερμανικό λάθος»

Ωστόσο, ο νέος καγκελάριος της Γερμανίας Φρίντριχ Μερτς, ο οποίος χαρακτήρισε λάθος την έξοδο από την πυρηνική ενέργεια, υποσχέθηκε επαναφορά των σχέσεων με τη Γαλλία. Το Βερολίνο απομονώνεται επίσης όλο και περισσότερο, καθώς πολλές ευρωπαϊκές χώρες σχεδιάζουν να αναβιώσουν την πυρηνική ενέργεια για να αντικαταστήσουν τις ροές φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Η νέα στάση της Γερμανίας άφησε την Αυστρία ως τη μόνη μεγάλη χώρα που απέμεινε στην Ευρώπη και θα ασκούσε πίεση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο ζήτημα της  χρηματοδότησης για την πυρηνική ενέργεια, δήλωσε στο Reuters η Ελι Τσέϊμπερς , αναλύτρια ενέργειας στην ICIS (Independent Commodity Intelligence Services).

Υπάρχουν ακόμη πολλά εμπόδια για τα πυρηνικά έργα, προειδοποίησε η ίδια, συμπεριλαμβανομένων ζητημάτων χρηματοδότησης και ανάπτυξης, και η νέα πυρηνική παραγωγή θα αργήσει πολύ στο μέλλον να τεθεί σε λειτουργία.

Προσέγγιση

Γάλλος αξιωματούχος επιβεβαίωσε δημοσίευμα των Financial Times που δημοσιεύθηκε νωρίτερα τη Δευτέρα, σύμφωνα με το οποίο η Γερμανία είχε δηλώσει ότι εγκαταλείπει την επί μακρόν αντίθεσή της στην πυρηνική ενέργεια, στο πρώτο συγκεκριμένο σημάδι προσέγγισης με τη Γαλλία.

Ο αξιωματούχος επεσήμανε ένα κοινό κύριο άρθρο του Μερτς και του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν νωρίτερα αυτό το μήνα στην εφημερίδα Le Figaro, στο οποίο οι δύο ηγέτες δήλωσαν ότι οι χώρες τους θα “αναπροσαρμόσουν τις ενεργειακές τους πολιτικές με βάση την κλιματική ουδετερότητα, την ανταγωνιστικότητα και την κυριαρχία”.

«Αυτό συνεπάγεται την εφαρμογή της αρχής της τεχνολογικής ουδετερότητας, εξασφαλίζοντας την αμερόληπτη μεταχείριση όλων των πηγών ενέργειας με χαμηλές εκπομπές άνθρακα εντός της ΕΕ», ανέφεραν.

OT Originals

Περισσότερα από World

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Απόρρητο