Οι υποδομές και η ενέργεια είναι στις «αποσκευές» του Γάλλου προέδρου Εμμανουήλ Μακρόν, που επισκέπτεται το Βιετνάμ την επόμενη εβδομάδα, και αναμένεται ότι θα είναι τα θέματα που θα συζητήσει με την κυβέρνηση της χώρας.
Το πρώτο ταξίδι στο Βιετνάμ (την πρώην αποικία) από Γάλλο πρόεδρο εδώ και σχεδόν μια δεκαετία αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης περιοδείας στη Νοτιοανατολική Ασία. Ο Μακρόν πρόκειται να φτάσει στο Ανόι στις 25 Μαΐου, να μεταβεί στην Ινδονησία στις 27 Μαΐου και να ολοκληρώσει τη διαδρομή του στη Σιγκαπούρη, όπου θα μιλήσει στον ετήσιο Διάλογο Shangri-La, το κορυφαίο συνέδριο άμυνας της Ασίας, που ξεκινά στις 30 Μαΐου.
Το γραφείο του Μακρόν στο Ηλύσια δήλωσε στο Reuters ότι δεκάδες συμφωνίες προετοιμάζονται και θα μπορούσαν να υπογραφούν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης. Ένας αξιωματούχος που γνωρίζει τις συνομιλίες δήλωσε ότι περίπου 30 συμφωνίες βρίσκονται υπό συζήτηση πριν από την τελετή υπογραφής τη Δευτέρα.
Προσπαθώντας να αντιμετωπίσει το ζήτημα των υψηλών δασμών από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Βιετνάμ που εξαρτάται από τις εξαγωγές προσπαθεί να αναπροσαρμόσει το μοντέλο ανάπτυξής του για να επικεντρωθεί περισσότερο στις κρατικές δαπάνες, με προγραμματισμένες μαζικές επενδύσεις στις μεταφορές, τις επικοινωνίες και την ενέργεια, αναφέρει το Reuterts.
Ο Μακρόν, ακολουθώντας τους ηγέτες της Κίνας, της Ιαπωνίας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών, επισκέπτεται την περιοχή τις τελευταίες εβδομάδες, σε ένδειξη της στρατηγικής σημασίας της Νοτιοανατολικής Ασίας εν μέσω αβεβαιοτήτων για τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού και το εμπόριο.
Δορυφόροι και Ενέργεια
Μια συμφωνία που βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση αφορά την αντικατάσταση ενός δορυφόρου παρατήρησης της Γης, που κατασκευάστηκε από την Airbus Defence , και εκτοξεύτηκε το 2013.
Ένα μη δεσμευτικό μνημόνιο συμφωνίας για αυτό θα μπορούσε να υπογραφεί κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Μακρόν, δήλωσε ένας αξιωματούχος. Ένας δεύτερος αξιωματούχος δήλωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις για άλλους δορυφόρους.
Η Γαλλία είναι επίσης πρόθυμη να συζητήσει την ενεργειακή συνεργασία, με αναμενόμενη πρόοδο σε έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) στο πλαίσιο της Εταιρικής Σχέσης για τη Δίκαιη Ενεργειακή Μετάβαση που υποστηρίζεται από την ΕΕ, δήλωσαν οι δύο αξιωματούχοι.
Πυρηνική τεχνολογία
Η πυρηνική ενέργεια θα είναι επίσης στο τραπέζι, αν και δεν αναμένονται συμφωνίες, δήλωσε μία από τις πηγές. Το Βιετνάμ αποφάσισε να επανεκκινήσει το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας, καθώς αγωνίζεται να καλύψει τις αυξανόμενες ενεργειακές ανάγκες της αναπτυσσόμενης οικονομίας του.
Τα καύσιμα αυτά τείνουν να είναι πιο ακριβά από τα συμβατικά καύσιμα, κυρίως επειδή δεν παράγονται σε μεγάλη κλίμακα.
Η Ρωσία και η Ιαπωνία φαίνεται να προηγούνται στις πυρηνικές συνομιλίες αυτή τη στιγμή, δήλωσαν αξιωματούχοι. Η Γαλλία, η Νότια Κορέα και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επίσης συζητήσει πιθανή συνεργασία με το Ανόι. Οι συνομιλίες με τις ΗΠΑ προχώρησαν παράλληλα με τις εμπορικές διαπραγματεύσεις αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με την κυβέρνηση του Βιετνάμ.
Η Γαλλία ενδιαφέρεται επίσης για σχέδια για μια νέα σύνδεση υψηλής ταχύτητας μεταξύ των κορυφαίων πόλεων του Βιετνάμ, του Ανόι και της πόλης Χο Τσι Μινχ, η οποία με εκτιμώμενο κόστος 67 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα είναι το μεγαλύτερο έργο υποδομής του Βιετνάμ.