Ευρυζωνικότητα: Χαμηλές πτήσεις για την Ελλάδα παρά τα άλματα των τελευταίων ετών

Παρά την αλματώδη αύξηση των νέων συνδέσεων οπτικών ινών τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα παραμένει στις τελευταίες θέσεις στις συνδέσεις σταθερής ασύρματης πρόσβασης, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ

Ευρυζωνικότητα: Χαμηλές πτήσεις για την Ελλάδα παρά τα άλματα των τελευταίων ετών

«Χαμηλές πτήσεις» για την Ελλάδα καταγράφονται στην τελευταία έκθεση του ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) στον τομέα της ευρυζωνικότητας.

Πιο συγκεκριμένα, η χώρα μας κατατάσσεται στις τελευταίες θέσεις της σχετικής λίστας με ποσοστό μόλις 0,1% επί του συνόλου των σταθερών ευρυζωνικών συνδέσεων, σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία του Οργανισμού, δηλαδή έως τον Ιούνιο του 2024.

Αυτό που δείχνουν τα στοιχεία του ΟΟΣΑ είναι ότι η Ελλάδα υστερεί ουσιαστικά σε θέματα ευρυζωνικότητας, δηλαδή συνδέσεις οπτικών ινών, στις συνδέσεις κινητής M2M (μηχανής με μηχανή) και στις συνδέσεις σταθερής ασύρματης πρόσβασης (FWA), παρά το γεγονός ότι ο αριθμός νέων συνδέσεων οπτικών ινών στη χώρα έχει αυξηθεί κατά…  233,3% μέσα σε δύο χρόνια, δηλαδή από τον Ιούνιο του 2022 έως τον Ιούνιο του 2024.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 37η θέση της κατάταξης του ΟΟΣΑ (προτελευταία) στις συνδέσεις οπτικών ινών, παρά τη βελτίωση που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια. Έτσι, στην οπτική ίνα βασίζονται μόλις το 11% των ευρυζωνικών συνδέσεων στην Ελλάδα, έναντι 44% που είναι ο μέσος όρος του ΟΟΣΑ. Παρόλα αυτά, αντίστοιχες επιδόσεις με την Ελλάδα έχουν και άλλες ανεπτυγμένες χώρες του ΟΟΣΑ όπως η Γερμανία (12,2%) και η Αυστρία (12,0%) ενώ στην τελευταία θέση βρίσκεται το Βέλγιο (9,3%).

Η Ελλάδα είχε τη δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση σε συνδρομές οπτικών ινών (73,2%), αμέσως μετά το Ισραήλ όπου η αύξηση έφτασε το 82,4%

Χαμηλά βρίσκεται η Ελλάδα και στη διείσδυση του FWA (Fixed Wireless Access), δηλαδή την τεχνολογία που επιτρέπει στις εταιρείες να προσφέρουν ευρυζωνικές σταθερές συνδέσεις μέσω δικτύων 4G, 5G ή ακόμη και μέσω δορυφορικών συνδέσεων. Σε αυτή την κατάταξη η Ελλάδα βρίσκεται στην 38η θέση (τελευταία) με μόλις το 0,1% των συνδέσεων να πραγματοποιούνται μέσω της τεχνολογίας FWA. Ο μέσος όρος του ΟΟΣΑ εδώ βρίσκεται στο 5,8%.

Πέρα από την αύξηση νέων συνδέσεων οπτικής ίνας, ένα ακόμα θετικό στοιχείο που καταγράφει ο ΟΟΣΑ σχετικά με την Ελλάδα είναι στην κατανάλωση δεδομένων κινητής τηλεφωνίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ η κατανάλωση δεδομένων υπερδιπλασιάστηκε το 2024 στα 13,5GB ανά μήνα και πλέον προσεγγίζει τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ (17GB). Το 2022 η κατανάλωση στην Ελλάδα έφτανε τα 6GB ενώ το 2023 τα 8,9GB.

Επιπλέον, κατά το τελευταίο έτος, η Ελλάδα είχε τη δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση σε συνδρομές οπτικών ινών (73,2%), αμέσως μετά το Ισραήλ όπου η αύξηση έφτασε το 82,4%.

Συνολικά, όπως καταγράφεται από τα στοιχεία του ΟΟΣΑ οι οπτικές ίνες και το 5G, επεκτείνουν σταθερά το αποτύπωμά τους. Οι οπτικές ίνες αντιπροσωπεύουν πλέον το 44,6% όλων των σταθερών ευρυζωνικών συνδέσεων σε ολόκληρο τον ΟΟΣΑ, με τέσσερις χώρες να υπερβαίνουν το όριο του 80% για το μερίδιο των οπτικών ινών στο σύνολο των σταθερών ευρυζωνικών συνδέσεων: Ισλανδία (91%), Κορέα (90%), Ισπανία (88%) και Λιθουανία (80%).

Οι συνολικές συνδρομές 5G αυξήθηκαν κατά 48% τον τελευταίο χρόνο και πλέον αντιπροσωπεύουν το 33% των συνολικών συνδρομών κινητής τηλεφωνίας σε ολόκληρο τον ΟΟΣΑ (σε χώρες για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα). Αυτές οι τάσεις υπογραμμίζουν μια συνεχή στροφή προς συνδεσιμότητα υψηλής ποιότητας.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΟΟΣΑ, οι συνδρομές σταθερής ασύρματης πρόσβασης (FWA) αυξήθηκαν κατά 17% από τον Ιούνιο του 2023 έως τον Ιούνιο του 2024. Η Ουγγαρία (71%), οι Ηνωμένες Πολιτείες (39%) και το Ηνωμένο Βασίλειο (30,4%) κατέγραψαν τη μεγαλύτερη αύξηση στις συνδέσεις FWA κατά την περίοδο αυτή. Ενώ η FWA αντιπροσωπεύει μόνο το 5,8% όλων των συνδρομών σταθερής ευρυζωνικής πρόσβασης στον ΟΟΣΑ, προσφέρει μια πρακτική και οικονομικά αποδοτική εναλλακτική λύση, ιδίως σε υποεξυπηρετούμενες περιοχές όπου η πρόσβαση σε συνδεσιμότητα υψηλής ποιότητας μπορεί να είναι δύσκολη.

Ευρυζωνικότητα και γεωγραφικές προκλήσεις

Σε ορισμένες χώρες, η FWA αντιπροσωπεύει μεγαλύτερο ρόλο στο μερίδιο των συνδρομών σταθερής ευρυζωνικής σύνδεσης. Για παράδειγμα, αντιπροσωπεύει το 39% στην Τσεχία, το 23% στη Σλοβακική Δημοκρατία, το 20% στη Νέα Ζηλανδία, το 18,7% στην Εσθονία και το 12% στην Ιταλία.

Αρκετές από τις χώρες που βρίσκονται πάνω από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ, όπως η Νέα Ζηλανδία, αντιμετωπίζουν γεωγραφικές προκλήσεις που καθιστούν τις λύσεις σταθερής ασύρματης σύνδεσης πιο ελκυστικές. Σε αυτές περιλαμβάνονται μεγάλες και αραιοκατοικημένες χώρες όπως η Αυστραλία (10%), ο Καναδάς (7%) και οι Ηνωμένες Πολιτείες (6,8%).

Άνοδος του δορυφορικού ίντερνετ

Οι δορυφορικές υπηρεσίες κερδίζουν επίσης έδαφος, καθώς οι απαιτήσεις συνδεσιμότητας σε υποεξυπηρετούμενες περιοχές αυξάνονται. Οι συνδρομές σε δορυφόρους αυξήθηκαν κατά 22,6% μόνο τον τελευταίο χρόνο, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να αντιπροσωπεύουν το 74% των συνολικών συνδρομών σε δορυφόρους στον ΟΟΣΑ, όπου υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία.

Αύξηση σε κινητές και σταθερές ευρυζωνικές συνδέσεις

Οι συνδρομές κινητής ευρυζωνικής σύνδεσης συνεχίζουν να αυξάνονται σταθερά. Παρά τα ήδη υψηλά επίπεδα διείσδυσης, οι συνδρομές αυξήθηκαν κατά 16% μεταξύ Ιουνίου 2021 και Ιουνίου 2024, φτάνοντας τα 1,9 δισεκατομμύρια μέχρι τα μέσα του 2024 – από 1,66 δισεκατομμύρια τρία χρόνια πριν. Η Ιαπωνία και οι Ηνωμένες Πολιτείες διατηρούν τα υψηλότερα ποσοστά διείσδυσης, με 206 και 197 συνδρομές ανά 100 κατοίκους, αντίστοιχα. Η Εσθονία (173) και η Φινλανδία (159) ακολουθούν από κοντά. Αυτή η διατηρήσιμη ανάπτυξη αντανακλά σε μεγάλο βαθμό τη συνεχιζόμενη επέκταση των δικτύων 5G, τα οποία πλέον αναπτύσσονται σε 37 από τις 38 χώρες του ΟΟΣΑ.

Οι συνδρομές σταθερής ευρυζωνικής σύνδεσης συνεχίζουν επίσης να αυξάνονται. Οι συνολικές συνδρομές στις χώρες του ΟΟΣΑ έφτασαν τα 504 εκατομμύρια έως τον Ιούνιο του 2024, μεταφραζόμενες σε μέσο όρο 36,3 συνδρομές ανά 100 κατοίκους. Η Γαλλία ηγείται στη διείσδυση της σταθερής ευρυζωνικής σύνδεσης με 47,5 συνδρομές ανά 100 κατοίκους, ακολουθούμενη από την Κορέα (47,3), την Ελβετία (46,8) και τη Νορβηγία (46,4).

Αύξηση στη χρήση δεδομένων κινητής

Καθώς η ζήτηση για δίκτυα υψηλής ποιότητας αυξάνεται στις χώρες του ΟΟΣΑ, η χρήση δεδομένων κινητής τηλεφωνίας συνεχίζει να αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς. Η μέση μηνιαία κατανάλωση δεδομένων ανά συνδρομή κινητής ευρυζωνικής σύνδεσης στις χώρες του ΟΟΣΑ αυξήθηκε κατά 65% σε μόλις ένα χρόνο και έχει υπερδιπλασιαστεί σε δύο χρόνια, από 8 GB τον Ιούνιο του 2022 σε 17 GB μέχρι τον Ιούνιο του 2024. Αυτό αντικατοπτρίζει τη συνεχιζόμενη στροφή προς εφαρμογές και υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας που απαιτούν μεγάλη ποσότητα δεδομένων και την αυξανόμενη ανάγκη για ισχυρές και επεκτάσιμες λύσεις συνδεσιμότητας, ιδίως εκείνες που αξιοποιούν το 5G και τα δίκτυα επόμενης γενιάς.

Συνδέσεις μηχανής προς μηχανή (M2M)

Οι συνδέσεις μηχανής προς μηχανή (M2M) καταγράφουν για άλλη μια φορά πολύ υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Οι κάρτες SIM M2M αυξήθηκαν κατά 14% σε μόλις ένα χρόνο, συνεχίζοντας μια ισχυρή ανοδική τάση. Η Σουηδία και η Αυστρία παραμένουν οι πρωτοπόροι, με 267 και 233 κάρτες SIM M2M ανά 100 κατοίκους, αντίστοιχα. Ακολουθούν η Ισλανδία (109), η Ολλανδία (99) και η Γερμανία (96). Τα ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά στη Σουηδία, την Αυστρία και την Ισλανδία οφείλονται κυρίως στην καταχώριση καρτών SIM M2M από εγχώριους παρόχους για διεθνή χρήση.

OT Originals

Περισσότερα από Τηλεπικοινωνίες

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Απόρρητο