Μέχρι τώρα στο εταιρικό χρέος κυριαρχούνταν από τις ΗΠΑ. Πλέον, ένας όλο και μεγαλύτερος αριθμός αμερικανικών εταιρειών στρέφεται στο ευρώ, αφήνοντας πίσω το δολάριο, φτάνοντας φέτος σε αριθμό ρεκόρ, σημάδι μιας πιθανής μόνιμης αλλαγής στη συγκεκριμένη αγορά.
Κολοσσοί όπως η Pfizer ή η Alphabet δανείζονται σε ευρώ όσο ποτέ άλλοτε, καθώς η ανησυχία που προκαλείται από τις δασμολογικές απειλές του Ντόλαλντ Τραμπ τους ωθεί να αναζητήσουν εναλλακτικές οδούς ασφαλούς χρηματοδότησης.
Οι πωλήσεις εταιρικών ομολόγων σε ευρώ αντί σε δολάρια ανήλθε φέτος σε πάνω από 83 δισ. ευρώ (94 δισεκατομμύρια δολάρια), αυξημένη κατά 35% σε σχέση με το 2024, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg, και μάλιστα το ποσό αυτό ισοδυναμεί με σχεδόν το 14% της συνολικής εταιρικής έκδοσης ομολόγων σε ευρώ.
Όλα αυτά έρχονται μετά τις εξαγγελίες του Τραμπ για τους δασμούς που πυροδότησε χάος στην αγορά τον Απρίλιο. Την Παρασκευή, η Moody’s υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ, αφαιρώντας από τη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο το τριπλό Α.
Η στροφή
Για δεκαετίες, η αγορά εταιρικών ομολόγων των ΗΠΑ ήταν αδιαμφισβήτητος προορισμός για τους διαχειριστές χρημάτων. Ωστόσο, εμφανίζονται τα πρώτα σημάδια ότι η αστάθεια του δολαρίου στον απόηχο των πολιτικών Τραμπ, οι διογκωμένες αποδόσεις του Δημοσίου και οι φόβοι για το βάρος του χρέους της χώρας τροφοδοτούν μια σταδιακή στροφή προς την Ευρώπη, πράγμα το οποίο προφανώς και ενισχύει τις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές που διψούν για επενδύσεις, όπως επισημαίνει το Bloomberg.
«Το αυξανόμενο βάθος της ευρωπαϊκής αγοράς είναι ένας τεράστιος παράγοντας», σύμφωνα με τον Andrew Menzies, επικεφαλής κεφαλαιαγορών χρεογράφων στη Societe Generale.
Οι ΗΠΑ παραμένουν μακράν η πιο μεγάλη αγορά, με ομόλογα σχεδόν 7,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων στον κύριο δείκτη χρέους αμερικανικών εταιρειών του Bloomberg, ενώ η Ευρώπη είναι ο επόμενος μεγαλύτερος παίκτης με ομόλογα 2,85 τρισεκατομμυρίων ευρώ. Όμως, τα πρόσφατα κέρδη του ευρώ έναντι του δολαρίου πσυμβάλλουν στην ανοδική πορεία της Ευρώπης.

Οι αμερικανικές εταιρείες αντιστοιχούν σε περισσότερο από το 20% του δείκτη Bloomberg των εταιρικών ομολόγων σε ευρώ. Αν και αυτό δεν είναι άνευ προηγουμένου -ένα αρνητικό επιτόκιο καταθέσεων στην Ευρώπη προσέλκυσε πολλές αμερικανικές εταιρείες να κοιτάξουν προς τα εκεί στην εποχή του εύκολου χρήματος- το ποσοστό έχει αυξηθεί από την αρχή του έτους στο 21,9%.
«Κοιτάς τις οθόνες μερικές φορές και δεν ξέρεις αν είναι η αγορά δολαρίων ή η αγορά του ευρώ όσον αφορά τα ονόματα που ανακοινώνουν τις συναλλαγές και το μέγεθος της διασυνοριακής δραστηριότητας», λέει χαρακτηριστικά η Fabianna Del Canto, συνεπικεφαλής των κεφαλαιαγορών EMEA στη Mitsubishi UFJ Financial Group .
Η μητρική Alphabet της Google συγκέντρωσε 6,75 δισεκατομμύρια ευρώ την ημέρα μετά την άντληση 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις ΗΠΑ. Θα πληρώσει κουπόνι 3,375% για το ομόλογό της σε ευρώ που λήγει το 2037 και 4,5% για τη λήξη του 2035 σε δολάρια.
Πιο ακριβός ο εταιρικός δανεισμός στις ΗΠΑ
«Οι συνεχείς υψηλές αποδόσεις των ομολόγων, λόγω του υψηλού χρέους και των ελλειμμάτων των ΗΠΑ, σημαίνει υψηλό κόστος δανεισμού για τα νοικοκυριά και τις εταιρείες των ΗΠΑ», εξηγεί ο Kaspar Hense, διευθυντής χαρτοφυλακίου σταθερού εισοδήματος στην RBC BlueBay.
Καθώς οι διεθνείς επενδύσεις στις ΗΠΑ επιβραδύνονται, οι εταιρείες θα χρειαστεί να βρουν επιπλέον χρηματοδότηση στο εξωτερικό. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ακόμα πιο πολλές εκδόσεις ομολόγων σε ευρώ αντί σε δολάρια, προσθέτει ο Hense.

Ανοδος του ευρώ
Όλα αυτά θα μπορούσαν να γίνουν πιο έντονα καθώς οι traders αποκτούν τη σιγουριά ότι το ράλι του ευρώ πρέπει να συνεχιστεί, με τη ζήτηση για επιλογές που στοχεύουν σε ένα ισχυρότερο ευρώ να βρίσκεται κοντά στο υψηλότερο σημείο του έτους.
Η αύξηση των εισροών από τις ΗΠΑ βοήθησε να εξαντληθεί η συνολική έκδοση ομολόγων από την Ευρώπη και να ξεπεράσει το όριο του 1 τρισεκατομμυρίου ευρώ σε χρόνο ρεκόρ.