Τη χρηματοδότηση μιας νέας γενιάς πυρηνικών αντιδραστήρων, η οποία, σύμφωνα με την κυβέρνηση, αποτελεί το κλειδί για την ενεργειακή ασφάλεια και την επίτευξη μηδενικών εκπομπών μέχρι το 2045, ψήφισε το κοινοβούλιο της Σουηδίας.
Η κυβέρνηση σχεδιάζει τέσσερις αντιδραστήρες μεγάλης κλίμακας – με εγκατεστημένη ισχύ περίπου 5.000 MW – ή το αντίστοιχο σε μικρούς, αρθρωτούς αντιδραστήρες (SMR). Οι μισοί από αυτούς θα πρέπει να έχουν τεθεί σε λειτουργία έως το 2035.
«Χρειαζόμαστε πιο σταθερή, χωρίς ορυκτά καύσιμα ηλεκτρική ενέργεια σε ανταγωνιστική τιμή», δήλωσε η υπουργός Ενέργειας και αναπληρώτρια πρωθυπουργός Ebba Busch στο X. «Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να στηρίξουμε την ανάπτυξη, τις αμυντικές μας δυνατότητες και να διασφαλίσουμε ότι οι σουηδικές οικογένειες θα έχουν ηλεκτρική ενέργεια σε λογική τιμή κάθε μέρα».
Idag är en historisk dag. Idag röstade riksdagen för ny finansiering av kärnkraft i Sverige.
Dagens beslut i riksdagen är ett avgörande steg för en väl avvägd kärnkraftsfinansiering och mer robust baskraft. Vi behöver mer stabil, fossilfri el till konkurrenskraftiga priser. Det…
— Ebba Busch (@BuschEbba) May 21, 2025
Η Σουηδία διαθέτει σήμερα έξι αντιδραστήρες σε λειτουργία, οι οποίοι κατασκευάστηκαν τη δεκαετία του 1970 και του 1980. Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας είναι ήδη σχεδόν εξ ολοκλήρου απαλλαγμένη από ορυκτά καύσιμα, με την υδροηλεκτρική ενέργεια να αντιπροσωπεύει περίπου το 40% της παραγωγής, την πυρηνική ενέργεια το 30% και την αιολική ενέργεια το 20%.
Η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να διπλασιαστεί σε περίπου 300 τεραβατώρες τις επόμενες δύο δεκαετίες. Η κυβέρνηση λέει ότι χωρίς την πυρηνική ενέργεια, νέες βιομηχανίες-κλειδιά, όπως ο πράσινος χάλυβας, τα βιοκαύσιμα και η μεγάλης κλίμακας παραγωγή υδρογόνου, θα πάνε αλλού.
Η κυβέρνηση λέει ότι υποστηρίζει κάθε παραγωγή ενέργειας χωρίς ορυκτά, αλλά ότι μόνο η πυρηνική ενέργεια μπορεί να παρέχει αξιόπιστη, προβλέψιμη ενέργεια.
Η κυβέρνηση λέει ότι υποστηρίζει κάθε παραγωγή ενέργειας χωρίς ορυκτά, αλλά ότι μόνο η πυρηνική ενέργεια μπορεί να παρέχει αξιόπιστη και προβλέψιμη ενέργεια.
Οι αξιωματούχοι δεν είπαν πόσο θα κοστίσει το νέο πρόγραμμα ή πώς αυτό θα μοιραστεί στους καταναλωτές.
Μια λευκή βίβλος που δημοσιεύθηκε τον Αύγουστο του περασμένου έτους, η οποία πρότεινε ένα παρόμοιο μοντέλο, ανέφερε ότι το κράτος θα μπορούσε να χρειαστεί να δανείσει στους προγραμματιστές πυρηνικών έργων μεταξύ 300-600 δισεκατομμυρίων κορώνων (31-62 δισεκατομμύρια δολάρια). Οι εγγυήσεις τιμών θα παρέμεναν σε ισχύ για 40 χρόνια.
Αντίθετη η αντιπολίτευση
Οι επικριτές λένε ότι η πυρηνική ενέργεια θα είναι πολύ ακριβή και πολύ αργή για να κατασκευαστεί και θα συμπιέσει τη φθηνότερη αιολική και ηλιακή ενέργεια που λένε ότι είναι ο μόνος τρόπος να καλυφθεί η αυξημένη ζήτηση βραχυπρόθεσμα.
“Για την κυβέρνηση αυτή αποτελεί αντικείμενο θρησκευτικής πίστης η κατασκευή πυρηνικής ενέργειας ανεξαρτήτως τιμής”, δήλωσε ο Birger Lahti από το κόμμα της αντιπολίτευσης «Αριστερά».
Ενώ το νομοσχέδιο αποτελεί σημαντικό βήμα προς τα εμπρός στα σχέδια του συνασπισμού της μειοψηφίας για αυτό που έχει αποκαλέσει “μαζική” ανάπτυξη της πυρηνικής ενέργειας, το μέλλον της παραμένει αβέβαιο.
Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης της Σουηδίας καταψήφισαν το νομοσχέδιο και η χώρα διεξάγει γενικές εκλογές το επόμενο έτος.
Η κρατική Vattenfall έχει τα πιο προχωρημένα σχέδια για νέους αντιδραστήρες, αλλά έχει δηλώσει ότι δεν θα λάβει επενδυτική απόφαση πριν από το τέλος της δεκαετίας.