Νέα στρατηγική επένδυση ύψους 600 εκατ. ευρώ στη Λάρισα για τη δημιουργία μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο ανακοινώθηκε πριν από λίγο, επιβεβαιώνοντας πλήρως δημοσίευμα του ΟΤ.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, υπεγράφη σήμερα η Σύμβαση Μετόχων για την υλοποίηση μιας από τις μεγαλύτερες ενεργειακές επενδύσεις στην Ελλάδα, συνολικού ύψους περίπου 600 εκατομμυρίων ευρώ, μεταξύ των εταιρειών Clavenia Ltd, ΔΕΠΑ Εμπορίας Α.Ε., EUSIF Larissa Α.Ε. και Volton Α.Ε., για την από κοινού συμμετοχή τους στην ΛΑΡΙΣΑ ΘΕΡΜΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗ Α.Ε..
Η εταιρεία αναπτύσσει μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση φυσικού αερίου, καθαρής ισχύος 792 MW, στη Βιομηχανική Περιοχή Λάρισας. Το έργο έχει λάβει όλες τις απαραίτητες άδειες και είναι έτοιμο να προχωρήσει στην κατασκευή, μετά την Οριστική Επενδυτική Απόφαση (Final Investment Decision – FID) των μετόχων.
Η νέα μονάδα αναμένεται να αποτελέσει το πιο αποδοτικό εργοστάσιο συνδυασμένου κύκλου (CCGT) στην Ελλάδα, με καθαρή θερμική απόδοση 62,6%, αξιοποιώντας την προηγμένη τεχνολογία της Mitsubishi Heavy Industries, και συγκεκριμένα τον τύπο M701JAC.
Τον ρόλο του διαχειριστή ενέργειας (energy manager), καθώς και την εμπορική προμήθεια φυσικού αερίου για τη λειτουργία της μονάδας, θα αναλάβει η ΔΕΠΑ Εμπορίας Α.Ε.
Μετά την υπογραφή της συμφωνίας, δήλωσαν:
Σταύρος Παπασταύρου, Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας:
«Σήμερα υπεγράφη μία σημαντική επένδυση τόσο για τη Λάρισα και τη Θεσσαλία όσο και τη χώρα συνολικά. Πρόκειται για μία νέα μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με φυσικό αέριο. Μονάδα που θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, θα ενισχύσει τον ανταγωνισμό και θα οδηγήσει σε χαμηλότερες τιμές ηλεκτρικού ρεύματος για τους καταναλωτές. Μία στρατηγική επένδυση για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας μας, που αναβαθμίζει τον ρόλο της Θεσσαλίας στον εθνικό και ευρωπαϊκό ενεργειακό χάρτη. Στηρίζουμε κάθε πρωτοβουλία που προωθεί την ενεργειακή μετάβαση προς ένα μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης. Ένα μοντέλο που υπηρετεί τόσο τον άνθρωπο όσο και το περιβάλλον.»
Νίκος Τσάφος, Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας:
«Η επένδυση αυτή ενισχύει την ανθεκτικότητα του ενεργειακού μας συστήματος και διευρύνει τον ανταγωνισμό στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας – στοιχεία που θα οδηγήσουν σε χαμηλότερες τιμές για τους καταναλωτές. Αποτελεί επίσης ένα ακόμη βήμα στη μετεξέλιξη της ΔΕΠΑ σε έναν ολοκληρωμένο ενεργειακό φορέα με καίριο ρόλο στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.»
Eli Cohen, Υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ:
«Χαιρετίζω τη δημιουργική και αποδοτική συνεργασία μεταξύ Ισραηλινών και Ελλήνων επενδυτών για την ανάπτυξη ενός προηγμένου ενεργειακού έργου στην Ελλάδα, με αξιοποίηση κορυφαίας ισραηλινής τεχνολογίας και παράλληλο σεβασμό προς το περιβάλλον.»
Κωνσταντίνος Ξιφαράς, Διευθύνων Σύμβουλος ΔΕΠΑ Εμπορίας Α.Ε.:
«Η συμμετοχή μας στο έργο της ΛΑΡΙΣΑ ΘΕΡΜΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ αποτελεί στρατηγική επιλογή με ξεκάθαρο ενεργειακό, οικονομικό και γεωπολιτικό αποτύπωμα. Επενδύουμε σε μια μονάδα αιχμής, που ενισχύει ουσιαστικά την επάρκεια ισχύος της χώρας, προσφέρει αυξημένη ευελιξία στο σύστημα και συμβάλλει στη σταδιακή απανθρακοποίηση του εγχώριου ενεργειακού μίγματος. Η επένδυση αυτή θα συμβάλλει στη δημιουργία πολλών άμεσων και έμμεσων θέσεων εργασίας, τόσο κατά την κατασκευή όσο και κατά τη λειτουργία. Παράλληλα, διαμορφώνουμε έναν νέο επενδυτικό άξονα με περιφερειακή αναφορά, καθώς η Λάρισα αποκτά κομβικό ρόλο στον ενεργειακό χάρτη της χώρας.»
Nissan Caspi, Διαχειριστής Εταίρος, Clavenia Ltd:
«Οραματιστήκαμε από την αρχή ένα έργο ελληνοϊσραηλινής συνεργασίας, που συνδυάζει τεχνολογία αιχμής, υψηλή ενεργειακή απόδοση και χαμηλό ανθρακικό αποτύπωμα. Το έργο της Λάρισας αποτελεί την πρώτη φάση ενός ευρύτερου σχεδιασμού, με ενσωμάτωση καινοτόμων ισραηλινών τεχνολογιών, όπως αποθήκευση υδρογόνου, παραγωγή πράσινης μεθανόλης και μπαταρίες ιόντων λιθίου. Η συμμετοχή ισχυρών ελληνικών και διεθνών εταίρων ενισχύει την εμπιστοσύνη και την προοπτική της επένδυσης.»
Διονύσης Αλισσανδράτος, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος EUSIF Larissa Α.Ε.:
«Πρόκειται για μια στρατηγική επένδυση με σημαντικά ενεργειακά, οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη. Η σύνθεση των μετόχων, με πολυμορφία και υψηλή προστιθέμενη αξία, δημιουργεί τον πρώτο ανεξάρτητο παραγωγό ενέργειας στην Ελλάδα. Το έργο της Λάρισας μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για τις μελλοντικές παραγωγικές υποδομές της χώρας.»
Νικόλαος Μπάκος, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος Volton Α.Ε.:
«Η συμμετοχή μας στο έργο της Λάρισας εκφράζει έμπρακτα τη δέσμευσή μας για την ανάπτυξη ενεργειακών έργων με μακροπρόθεσμο όφελος για την ελληνική οικονομία. Η νέα μονάδα θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για τη νέα γενιά CCGT μονάδων στην Ελλάδα.»
Νωρίτερα ο ΟΤ μετέδιδε τα εξής:
Σε μεγάλη συμφωνία προχώρησε η ΔΕΠΑ Εμπορίας με επιχειρήσεις ισραηλινών συμφερόντων, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ΟΤ.
Όπως αναφέρουν πηγές του ΟΤ, πριν από λίγες ώρες στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας παρουσία του υπουργού Σταύρου Παπασταύρου ο CEO της ΔΕΠΑ Εμπορίας Κωνσταντίνος Ξιφαράς προχώρησε στην υπογραφή συμφωνίας με επιχειρήσεις ισραηλινών συμφερόντων για επένδυση στη Λάρισα. Αφορά στην κατασκευή μονάδας ηλεκτροπαραγωγής ισχύος 880 MW με καύσιμο το φυσικό αέριο.
Η «Λάρισα Θερμοηλεκτρική»
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΤ, ουσιαστικά η συμφωνία αφορά στην αδειοδοτημένη «Λάρισα Θερμοηλεκτρική ΜΑΕ» για μονάδα φυσικού αερίου 880 MW.
Πηγές θέλουν το ύψος των επενδύσεων ανάμεσα στη ΔΕΠΑ Εμπορίας και τις επιχειρήσεις ισραηλινών συμφερόντων να ανέρχονται στα 600 εκατ. ευρώ και δεν αφορούν μόνο το συγκεκριμένο CCGT.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η ΔΕΠΑ Εμπορίας θα κατέχει το 35% του μετοχικού κεφαλαίου, το μανάτζμεντ, τη διαχείριση ενέργειας αλλά και την προμήθεια φυσικού αερίου. Το 65% θα ανήκει σε ισραηλινά συμφέροντα.
Γραμμή μεταφοράς 400 kV
Η «Λάρισα Θερμοηλεκτρική» πρόσφατα έλαβε άδεια ώστε να προχωρήσουν εργασίες για την διασύνδεση της με Γραμμή Μεταφοράς 400 kV, και η μονάδα φυσικού αερίου θα είναι εγκατεστημένη στη ΒΙΠΕ Λάρισας. Επιπροσθέτως έχει λάβει και την έγκριση περιβαλλοντικών όρων.
Η νέα μονάδα με σταθμό συνδυασμένου κύκλου, αεριοστροβίλου τύπου Η-class, ονομαστικής ισχύος 593 MW και ατμοστροβίλου αποδιδόμενης ηλεκτρικής ισχύος 207 MW, προβλέπεται να έχει καθαρό βαθμό απόδοσης 62,5% και θα αποτελείται, μεταξύ άλλων από:
- Έναν Αεριοστρόβιλο SIEMENS SGT5-9000HL ισχύος περίπου 593 MW
- Μία Γεννήτρια (Generator) Siemens SGen-3000W παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ονομαστικής φαινομένης ισχύος 715MVA/18.5KV
- Έναν Κάθετης Διάταξης Εναλλάκτη ανάκτησης θερμότητας καυσαερίων με αναθέρμανση στην έξοδο καυσαερίων του αεριοστροβίλου και παραγωγή ατμού 3 βαθμίδων πιέσεως,
- Έναν Ατμοστρόβιλο SIEMENS SST-5000 ισχύος περίπου 289 MW, 3 βαθμίδων πιέσεως
- Μία Γεννήτρια (Generator) SIEMENS SGen5-1200A παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ονομαστικής φαινομένης ισχύος 350MVA/20kV.
Η συνεργασία Ελλάδας – Ισραήλ με πρωτοβουλία Παπασταύρου
Αξίζει να σημειωθεί, όπως αναφέρουν πηγές του ΟΤ, η συγκεκριμένη συμφωνία είναι αποτέλεσμα των τελευταίων πρωτοβουλιών του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρου Παπασταύρου για περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων Ελλάδας – Ισραήλ στον τομέα της ενέργειας.
Ο Έλληνας υπουργός είναι σε τακτική επικοινωνία με τον υπουργό Ενέργειας και Υποδομών Eli Cohen και η συνεργασία μεταξύ τους αφορά και στην ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ.