Επικριτικός απέναντι στη στρατηγική της ΕΕ για τη σύναψη εμπορικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ για τη μείωση των δασμών του Ντόναλντ Τραμπ εμφανίστηκε ο Μπερνάρ Αρνό, το αφεντικό της LVMH, λέγοντας ότι οι διαπραγματεύσεις με την Ουάσινγκτον έκαναν «κακή αρχή».
Ο διευθύνων σύμβουλος του κολοσσού ειδών πολυτελείας, της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρεία του κλάδου σε αξία στην Ευρώπη, για την οποία οι ΗΠΑ είναι η μεγαλύτερη αγορά της, προέτρεψε την ΕΕ να συμμετάσχει «εποικοδομητικά» στις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση Τραμπ, τονίζοντας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο σύναψε γρήγορα μια εμπορική συμφωνία με την Ουάσινγκτον.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι η μεγαλύτερη αγορά στον κόσμο και είναι πολύ σημαντικό να επιτευχθεί συμφωνία με τις ΗΠΑ για την Ευρώπη», δήλωσε ο Αρνό σε ακρόαση σο γαλλικό κοινοβούλιο την Τετάρτη. «Μέχρι στιγμής, τα πράγματα μου φαίνονται να έχουν σχετικά κακή αρχή».
Ο Τραμπ και ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ αποκάλυψαν την εμπορική συμφωνία Ηνωμένου Βασιλείου-ΗΠΑ νωρίτερα αυτόν τον μήνα, περίπου πέντε εβδομάδες αφότου ο πρόεδρος ανακοίνωσε για πρώτη φορά «αμοιβαίους» δασμούς που έπληξαν πολλούς από τους μεγάλους εμπορικούς εταίρους της Αμερικής, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας.
Στον αντίποδα, την περασμένη εβδομάδα έγινε γνωστό ότι η ΕΕ μόλις είχε ξεκινήσει λεπτομερείς συνομιλίες με τις ΗΠΑ για μια συμφωνία μετά από μια περίοδο αδιεξόδου.
Ο «αμοιβαίος» δασμός 20% του Τραμπ στα αγαθά της ΕΕ που εξάγονται στις ΗΠΑ μειώθηκε στο μισό μέχρι τις 8 Ιουλίου για να επιτραπεί η διεξαγωγή διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών.
Ο Αρνό συνέστησε «οι διαπραγματεύσεις να διεξαχθούν εποικοδομητικά… και επομένως με αμοιβαίες παραχωρήσεις. Είδατε τι έκαναν οι Βρετανοί, οι οποίοι διαπραγματεύτηκαν πολύ καλά. Ελπίζω να μπορέσω να πείσω την Ευρώπη, με τους περιορισμένους πόρους και τις επαφές μου, να λάβει μια παρόμοια εποικοδομητική στάση».
Οι ΗΠΑ και η LVMH
Οι ΗΠΑ είναι η μεγαλύτερη αγορά της LVMH και οι δασμοί απειλούν να μειώσουν περαιτέρω τις πωλήσεις της βιομηχανίας πολυτελείας σε μια εποχή που ο κλάδος αντιμετωπίζει ήδη επιβράδυνση λόγω -σε μεγάλο βαθμό- της ασθενέστερης κινεζικής ζήτησης.
Η πλειονότητα των ειδών πολυτελείας κατασκευάζεται στην Ευρώπη, με ελάχιστες προοπτικές να μεταφερθεί η παραγωγή της βιομηχανίας μαζικά στις ΗΠΑ, αν και ο Αρνό δήλωσε νωρίτερα φέτος ότι η LVMH εξετάζει επιλογές για να επεκτείνει το περιορισμένο της αποτύπωμα παραγωγής εκεί.
Υπενθυμίζεται ότι ο Αρνό έχει δημιουργήσει προσωπική σχέση με τον Τραμπ, τον οποίο γνωρίζει εδώ και δεκαετίες, και παρευρέθηκε στην ορκωμοσία του προέδρου τον Ιανουάριο.
Μέχρι στιγμής, μόνο το Ηνωμένο Βασίλειο έχει οριστικοποιήσει οποιαδήποτε συμφωνία – ανακούφιση από τον εμπορικό πόλεμο του Τραμπ, εξασφαλίζοντας μια ποσόστωση χωρίς δασμούς για τις εξαγωγές χάλυβα στις ΗΠΑ και μια χαμηλότερη εισφορά 10% για 100.000 αυτοκίνητα με προορισμό την Αμερική.
Ο Αρνό υποστήριξε σθεναρά ότι μια συμφωνία ΗΠΑ-ΕΕ ήταν κρίσιμη για βιομηχανίες όπως ο κλάδος του κονιάκ της Γαλλίας, ο οποίος απασχολεί περίπου 80.000 άτομα.
Και δεν αναφέρθηκε τυχαία σε αυτό, αφού η LVMH κατέχει το κονιάκ Hennessy, το οποίο έχει ήδη πληγεί από την πτώση των πωλήσεων στις ΗΠΑ και την Κίνα, όπου διεξάγεται έρευνα αντιντάμπινγκ ως απάντηση στους περιορισμούς της ΕΕ στις πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων στην Κίνα.
Στο χειρότερο σενάριο όπου τόσο η κινεζική όσο και η αμερικανική αγορά κλείνουν στο κονιάκ, θα ήταν «καταστροφικό» για την ευρωπαϊκή οικονομία, οδηγώντας σε απώλεια θέσεων εργασίας, είπε ο Αρνό, προειδοποιώντας: «Πρέπει να κάνουμε τα πάντα με την Ευρώπη για να αποτρέψουμε αυτό… γιατί τη μέρα που θα συμβεί θα είναι πολύ αργά».