Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα: Μάχη γερακιών-περιστεριών – Τι αποκαλύπτουν τα πρακτικά

Η ΕΚΤ εκτιμά ότι η μάχη κατά του πληθωρισμού σχεδόν τελείωσε

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα: Μάχη γερακιών-περιστεριών – Τι αποκαλύπτουν τα πρακτικά

Διαφωνίες στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας καταγράφηκαν στην τελευταία συνεδρίαση της 16ης-17ης, όπως προκύπτει από τα πρακτικά της συνάντησης, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. Επί της ουσίας, επικράτησαν τρεις τάσεις: αυτοί που πρόκριναν τη μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης (θέση η οποία επικράτησε), τα γεράκια που επέμειναν σε παύση, και τα πιο «επιθετικά» περιστέρια που τάχθηκαν υπέρ μίας ακόμα μεγαλύτερης περικοπής κατά μ.β.

Όπως γράφουν τα πρακτικά, ορισμένα μέλη ανέφεραν ότι, πριν από την ανακοίνωση των δασμών των ΗΠΑ στις 2 Απριλίου, είχαν θεωρήσει σκόπιμη την παύση των μειώσεων των επιτοκίων στην τρέχουσα συνεδρίαση, προτιμώντας να περιμένουν τον επόμενο γύρο προβλέψεων για μεγαλύτερη σαφήνεια σχετικά με τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές του πληθωρισμού. Αυτά τα μέλη απέδωσαν αυξημένη πιθανότητα στο ενδεχόμενο το εμπορικό σοκ να είναι πληθωριστικό πέραν του βραχυπρόθεσμου, ενόψει των καταστροφικών επιπτώσεων της διάσπασης των παγκόσμιων αλυσίδων αξίας.

Σε αυτές τις ταραγμένες εποχές, τα μέλη τόνισαν την ανάγκη να αποτελέσουν φάρο σταθερότητας

Ωστόσο, πρόσφατα γεγονότα έπεισαν αυτά τα μέλη ότι η μείωση των επιτοκίων στην τρέχουσα συνεδρίαση παρείχε κάποια ασφάλεια έναντι αρνητικών αποτελεσμάτων και απέφυγε να συμβάλει σε πρόσθετη αβεβαιότητα σε περιόδους αστάθειας στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Επιπλέον, μια περικοπή στην παρούσα συνεδρίαση θα μπορούσε να θεωρηθεί ως προκαταρκτική προώθηση μιας πιθανής περικοπής στη συνεδρίαση του Ιουνίου.

Ταυτόχρονα, υπήρχε η αίσθηση ότι οι δασμολογικές εντάσεις δεν φαινόταν να συνοδεύονται από τις πληθωριστικές επιπτώσεις που πολλά μέλη είχαν συνδέσει προηγουμένως με ένα τέτοιο γεγονός, τουλάχιστον όχι σε βραχυπρόθεσμο έως μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Εν μέρει, αυτό οφειλόταν στο γεγονός ότι το ευρώ φαινόταν να μετατρέπεται σε ένα νόμισμα που θεωρούνταν ασφαλές και υπόκειτο σε πιέσεις ανατίμησης.

Σε αυτές τις ταραγμένες εποχές, τα μέλη τόνισαν την ανάγκη να αποτελέσουν φάρο σταθερότητας, ενσταλάζοντας έτσι εμπιστοσύνη και μην προκαλούν περισσότερες εκπλήξεις σε ένα ήδη ασταθές περιβάλλον, το οποίο θα μπορούσε να εντείνει την αναταραχή της αγοράς.

Τα «επιθετικά» περιστέρια

Όπως προκύπτει από τα πρακτικά, ορισμένα μέλη υποστήριξαν μείωση του επιτοκίου κατά 50 μονάδες βάσης. Αυτά τα μέλη έδωσαν μεγαλύτερη βαρύτητα στην αλλαγή στην ισορροπία των κινδύνων από τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου τον Μάρτιο, επισημαίνοντας ότι οι καθοδικοί κίνδυνοι για την ανάπτυξη έχουν αυξηθεί και, ακόμη και σε περίπτωση σχετικά ήπιας εμπορικής σύγκρουσης, η αβεβαιότητα ήδη αποθάρρυνε την κατανάλωση και τις επενδύσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισαν ότι οι καθοδικοί κίνδυνοι για τον πληθωρισμό έχουν σαφώς αυξηθεί. Τα ίδια μέλη υποστήριξαν επίσης ότι μια μεγαλύτερη μείωση των επιτοκίων θα μπορούσε να είχε αντισταθμίσει περισσότερο την πρόσφατη αυστηροποίηση των χρηματοπιστωτικών συνθηκών, συμπεριλαμβανομένων των υψηλότερων spreads εταιρικών ομολόγων και των χαμηλότερων τιμών μετοχών, που είχαν αποδυναμώσει τη μετάδοση προηγούμενων αποφάσεων νομισματικής πολιτικής. Στο πλαίσιο αυτό, υποστηρίχθηκε ότι δεν θα πρέπει να αποκλειστεί η έκπληξη των αγορών και υπενθυμίστηκε ότι υπήρξαν προηγούμενες περιπτώσεις στις οποίες το Διοικητικό Συμβούλιο δεν απέφυγε τις εκπλήξεις όταν ήταν σκόπιμο.

Αβεβαιότητα

Όσον αφορά τις παγκόσμιες συνθήκες, τα μέλη της ΕΚΤ τόνισαν ότι οι προοπτικές για την παγκόσμια ανάπτυξη είναι εξαιρετικά αβέβαιες.

Γενικά, ο προστατευτισμός και η μη προβλεψιμότητα των πολιτικών θεωρούνται οι τελικές πηγές δυσχερειών. Αυτό έθεσε το ερώτημα κατά πόσον ο αντίκτυπος αυτών των παραγόντων θα μπορούσε να αμβλυνθεί όταν η πολιτική προσέγγιση που τους είχε δημιουργήσει θα μπορούσε να αντιστραφεί. Πράγματι, εκφράστηκε η άποψη ότι θα μπορούσαν να επιτευχθούν αμοιβαία επωφελείς εμπορικές συμφωνίες, οδηγώντας σε ένα πολύ πιο ευνοϊκό αποτέλεσμα. Ταυτόχρονα, υποστηρίχθηκε ότι, πρώτον, η πλήρης άρση της ανακοίνωσης της δασμολογικής πολιτικής της 2ας Απριλίου ήταν απίθανη και, δεύτερον, ακόμη και σε περίπτωση πλήρους ανατροπής της πολιτικής, ήταν αμφισβητήσιμο κατά πόσον η παγκόσμια οικονομία θα μπορούσε να επιστρέψει στο προηγούμενο status quo της.

Όσον αφορά την οικονομική δραστηριότητα στη ζώνη του ευρώ, τα μέλη συμφώνησαν ότι οι οικονομικές προοπτικές επισκιάζονται από εξαιρετική αβεβαιότητα

Τα δύο σενάρια

Όσον αφορά το μέλλον, θα μπορούσαν να διαφανούν δύο σενάρια. Το ένα αφορά στη σταθεροποίηση της κατάστασης, όπου το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών των ΗΠΑ θα είναι διαρθρωτικό και θα χρηματοδοτείται σε μεγάλο βαθμό από εισροές κεφαλαίων.

Η άλλη πιθανή κατεύθυνση που θα μπορούσε να πάρει η παγκόσμια τάξη θα ήταν η συνέχιση των τρεχουσών τάσεων αναδιάρθρωσης. Μια τέτοια κατάσταση θα μπορούσε να οδηγήσει προσωρινά σε πολύ υψηλότερο πληθωρισμό στις ΗΠΑ ως αποτέλεσμα των συνδυασμένων επιπτώσεων των δασμών και μιας δυνητικά ασθενέστερης συναλλαγματικής ισοτιμίας. Γενικότερα, η νέα ισορροπία θα μπορούσε να συνεπάγεται υψηλούς δασμούς, αύξηση της εγχώριας μεροληψίας – για λόγους εμπορικού ισοζυγίου ή ασφάλειας – και έναν πιο κατακερματισμένο κόσμο. Αυτό το πιο κατακερματισμένο περιβάλλον ήταν πιθανό να χαρακτηρίζεται από ισχυρότερες πληθωριστικές πιέσεις.

Η οικονομική δραστηριότητα

Όσον αφορά την οικονομική δραστηριότητα στη ζώνη του ευρώ, τα μέλη συμφώνησαν ότι οι οικονομικές προοπτικές επισκιάζονται από εξαιρετική αβεβαιότητα. Οι εξαγωγείς της ζώνης του ευρώ αντιμετώπισαν νέα εμπόδια στο εμπόριο, αν και το εύρος και η φύση αυτών των εμποδίων παραμένουν ασαφείς. Οι διαταραχές στο διεθνές εμπόριο, οι εντάσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές και η γεωπολιτική αβεβαιότητα επηρεάζουν τις επιχειρηματικές επενδύσεις. Καθώς οι καταναλωτές γίνονται πιο επιφυλακτικοί για το μέλλον, ενδέχεται να αποφεύγουν τις δαπάνες, καθυστερώντας έτσι περαιτέρω την πιο ισχυρή ανάκαμψη που θα βασίζεται στην κατανάλωση και την οποία προέβλεπαν οι προβλέψεις των εμπειρογνωμόνων για διάφορους γύρους προβλέψεων.

Ταυτόχρονα, η οικονομία της ζώνης του ευρώ έχει αναπτύξει κάποια ανθεκτικότητα έναντι των παγκόσμιων σοκ. Η εγχώρια ζήτηση έχει συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη της ζώνης του ευρώ το τέταρτο τρίμηνο του 2024, με τις επιχειρηματικές επενδύσεις και την ιδιωτική κατανάλωση να αυξάνονται δυναμικά παρά την ήδη υψηλή αβεβαιότητα.

Ο παράγοντας της Γερμανίας

Ένας περαιτέρω παράγοντας που θα μπορούσε να μετριάσει τις επιπτώσεις των εμπορικών τριβών και της αβεβαιότητας ήταν η ανακοίνωση του γερμανικού δημοσιονομικού πακέτου και η αύξηση των ευρωπαϊκών αμυντικών δαπανών, η οποία θα αύξανε την εγχώρια ζήτηση.  Ταυτόχρονα, εκφράστηκε η άποψη ότι ακόμη και μεσοπρόθεσμα οι αμυντικές δαπάνες δεν θα αλλάξουν σαφώς τα δεδομένα, επειδή όχι μόνο θα υλοποιηθούν με καθυστέρηση, αλλά πιθανότατα θα ενισχύσουν την αύξηση του ΑΕΠ της ζώνης του ευρώ κατά το πολύ μερικά δέκατα της ποσοστιαίας μονάδας.

Συνολικά, τα μέλη αξιολόγησαν ότι οι κίνδυνοι καθοδικής πορείας για την οικονομική ανάπτυξη έχουν αυξηθεί. Η σημαντική κλιμάκωση των παγκόσμιων εμπορικών εντάσεων και οι συναφείς αβεβαιότητες πιθανότατα θα μειώσουν την ανάπτυξη της ζώνης του ευρώ περιορίζοντας τις εξαγωγές και θα μπορούσαν να μειώσουν τις επενδύσεις και την κατανάλωση. Η επιδείνωση του κλίματος στις χρηματοπιστωτικές αγορές θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυστηρότερες συνθήκες χρηματοδότησης, να αυξήσει την αποστροφή προς τον κίνδυνο και να κάνει τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά λιγότερο πρόθυμα να επενδύσουν και να καταναλώσουν. Οι γεωπολιτικές εντάσεις, όπως ο αδικαιολόγητος πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας και η τραγική σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, παραμένουν επίσης σημαντική πηγή αβεβαιότητας. Ταυτόχρονα, η αύξηση των δαπανών για την άμυνα και τις υποδομές θα συνέβαλε στην ανάπτυξη.

Plan B

Λόγω όλων των αβεβαιοτήτων που περιβάλλουν τις προοπτικές, εκφράστηκε η άποψη ότι για τις επόμενες συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου είναι σημαντικό να αναπτυχθούν εναλλακτικά σενάρια. Αυτά θα πρέπει να λάβουν υπόψη το επικρατούν πολύ υψηλό επίπεδο αβεβαιότητας και να βοηθήσουν στον εντοπισμό των σχετικών διαύλων και στην ποσοτικοποίηση του αντίκτυπου στην ανάπτυξη, την απασχόληση και τον πληθωρισμό. Εκτός από την ανάλυση σεναρίων, είναι σημαντικό να χρησιμοποιηθούν υψηλής συχνότητας και μη συμβατικές πηγές πληροφοριών για την καλύτερη κατανόηση της κατεύθυνσης που ακολουθεί η οικονομία.

Οι εξελίξεις στον πληθωρισμό

Όσον αφορά την εξέλιξη των τιμών, τα μέλη συμφώνησαν βρίσκεται σε τροχιά προς τον στόχο του 2%, ενώ οι μακροπρόθεσμες προσδοκίες παραμένουν επίσης καλά σταθεροποιημένες.

Λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου, υπάρχει πλέον πολύ μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ότι το βασικό σενάριο για τον πληθωρισμό στις προβλέψεις του Μαρτίου υλοποιούνται. Αυτό ίσχυε ακόμη και χωρίς την ανατίμηση του ευρώ ή την πτώση των τιμών του πετρελαίου και των τιμών των βασικών εμπορευμάτων που είχε σημειωθεί από την οριστικοποίηση των προβλέψεων.

Όσον αφορά το μέλλον, υποστηρίχθηκε ότι ο πληθωρισμός πιθανότατα θα είναι χαμηλότερος το 2025 από ό,τι προβλεπόταν στις προβλέψεις του Μαρτίου, εάν η συναλλαγματική ισοτιμία και οι τιμές της ενέργειας παραμείνουν γύρω από τα τρέχοντα επίπεδά τους. Πρόσφατα μέτρα για τον πληθωρισμό, βασισμένα στην αγορά, έδειξαν επίσης ότι ο πληθωρισμός ενδέχεται να μειώνεται ταχύτερα από ό,τι είχε αρχικά υποτεθεί.

Οι τελευταίες πληροφορίες υποδηλώνουν επίσης ότι η αύξηση των μισθών μετριάζεται με ελαφρώς ταχύτερο ρυθμό από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως. Σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, οι αυστηρότερες χρηματοπιστωτικές συνθήκες, συμπεριλαμβανομένης της ανατίμησης του ευρώ, της απότομης πτώσης των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου και των αντιξοοτήτων από την ασθενέστερη οικονομική δραστηριότητα, θεωρήθηκαν ως σημαντικοί νέοι παράγοντες που μειώνουν τον πληθωρισμό.

Υπάρχει πλέον ο κίνδυνος ο πληθωρισμός να μειωθεί πολύ κάτω από το 2% τουλάχιστον για το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους. Η εκτροπή του εμπορίου και οι παραχωρήσεις τιμών από τους Κινέζους εξαγωγείς θα μπορούσαν επίσης να επιδεινώσουν τη συνεχιζόμενη υποτίμηση του γιουάν και να ασκήσουν περαιτέρω καθοδικές επιπτώσεις στον πληθωρισμό, εάν δεν αντισταθμιστούν από μέτρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

OT Originals

Περισσότερα από World

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Απόρρητο