Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόκειται να καθυστερήσει ξανά τους νέους, παγκόσμιους κανόνες που διέπουν τις συναλλαγές των τραπεζών, καθώς περιμένει περισσότερη σαφήνεια σχετικά με τα σχέδια της αμερικανικής κυβέρνησης να απελευθερώσει τον χρηματοπιστωτικό της τομέα, δήλωσαν πηγές στο Reuters.
Η Θεμελιώδης Αναθεώρηση του Βιβλίου Συναλλαγών (FRTB) αποτελεί βασικό μέρος του πακέτου της Βασιλείας III, το οποίο καταρτίστηκε μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, αλλά δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί από τη Βρετανία ή τις Ηνωμένες Πολιτείες, δύο από τα βασικά χρηματοπιστωτικά κέντρα του κόσμου.
Η υιοθέτησή του στην ΕΕ είχε ήδη αναβληθεί κατά ένα έτος, στο 2026, πέρυσι, όταν κατέστη σαφές ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα ήταν σε θέση να υιοθετήσουν τους κανόνες εντός της αρχικής προθεσμίας.
Η τελευταία, μονοετής αναβολή έως την 1η Ιανουαρίου 2027, αντανακλά την πίεση που ασκείται από τις ευρωπαϊκές τράπεζες, οι οποίες φοβούνται ότι θα βρεθούν σε μειονεκτική θέση έναντι των ανταγωνιστών τους στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσαν πέντε ανώτεροι αξιωματούχοι σε ευρωπαϊκά και εθνικά ιδρύματα.
Μια ανώτερη πηγή της ΕΕ δήλωσε ότι η Ευρωπαία Επίτροπος Μαρία Λουίς Αλμπουκέρκε ενημέρωσε τους υπουργούς Οικονομικών της ένωσης για την καθυστέρηση σε συνάντηση στις 13 Μαΐου.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε δηλώσει ότι θα λάβει απόφαση για την αναβολή ή όχι του FRTB έως τα τέλη Ιουνίου, μετά από διαβούλευση με τον κλάδο και τις εποπτικές αρχές του.
Οι απαιτήσεις κεφαλαίου
Το FRTB διέπει τις απαιτήσεις κεφαλαίου και υποβολής εκθέσεων σχετικά με τα περιουσιακά στοιχεία συναλλαγών των τραπεζών, συμπεριλαμβανομένου κυρίως του τρόπου με τον οποίο θα πρέπει να μετράται ο κίνδυνος χρησιμοποιώντας μια τυποποιημένη μέθοδο ή τους υπολογισμούς των ίδιων των τραπεζών.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν καθυστερήσει την εισαγωγή ολόκληρου του πακέτου της Βασιλείας III και η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί ακόμη και να χαλαρώσει ορισμένους από τους υπάρχοντες κανόνες, σε αυτό που θα σηματοδοτούσε μια στροφή 180 μοιρών από την πίεση για περισσότερους ελέγχους που ακολούθησε την οικονομική κρίση του 2007-2009.
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν προτρέψει την ΕΕ να απόσχει από την επιβολή νέων βαρών που δεν αντιμετωπίζουν οι ανταγωνιστές τους στο εξωτερικό.
«Φαίνεται τώρα ότι αυτό το σύνολο κανόνων δεν θα υπάρχει στις ΗΠΑ και γνωρίζουμε ότι οι Βρυξέλλες το εξετάζουν προσεκτικά», δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος της Commerzbank, Μπετίνα Όρλοπ, σε συνέδριο τη Δευτέρα. «Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ώστε να διατηρήσουμε τη διεθνή ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών τραπεζών».
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η κορυφαία εποπτική αρχή του τραπεζικού συστήματος της ΕΕ και για μεγάλο χρονικό διάστημα ένθερμος υποστηρικτής της έγκαιρης εφαρμογής της Βασιλείας III, πρότεινε έναν συμβιβασμό νωρίτερα αυτόν τον μήνα.
Προέβλεπε καθυστέρηση ενός έτους στους κανόνες που εφαρμόζονται στα εσωτερικά μοντέλα κινδύνου των τραπεζών, ενώ εκείνοι που αφορούν την «τυποποιημένη προσέγγιση» που είναι ενιαία για όλους θα εφαρμοστούν σταδιακά σε διάστημα τριών ετών, αρχής γενομένης από το 2026.
Ορισμένες κυβερνήσεις έχουν επίσης παρέμβει, με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να ζητά «συγχρονισμό» των οικονομικών κανόνων μεταξύ της ΕΕ, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας.
Η Βρετανία νωρίτερα φέτος ανέβαλε την εφαρμογή της Βασιλείας III για το 2027, ενώ η Ουάσινγκτον δεν έχει ακόμη ανακοινώσει χρονοδιάγραμμα.
Αντιθέτως, η ΕΕ έχει ήδη εφαρμόσει το μεγαλύτερο μέρος του πακέτου της Βασιλείας III, το οποίο τέθηκε σε ισχύ φέτος. Η Κίνα, η Ιαπωνία και ο Καναδάς το έχουν κάνει αυτό πολύ καιρό πριν.
Τον Μάρτιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε διαβούλευση, ρωτώντας τις τράπεζες και τους εποπτικούς φορείς εάν πιστεύουν ότι το FRTB θα πρέπει να τεθεί σε λειτουργία τον επόμενο χρόνο, να καθυστερήσει κατά 12 μήνες ή να τροποποιηθεί ώστε να ευθυγραμμιστεί περισσότερο με τα σχέδια κανόνων των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου.
Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τραπεζών, ένας φορέας του κλάδου, δήλωσε ότι οι τράπεζες-μέλη που ήταν εκτεθειμένες στον ανταγωνισμό των ΗΠΑ και της Βρετανίας τάχθηκαν υπέρ μιας καθυστέρησης ενός έτους.
Ο Διεθνής Σύνδεσμος Ανταλλαγών και Παραγώγων (IFRS), ένα παγκόσμιο λόμπι, δήλωσε ότι «μια σαφής πλειοψηφία» των μελών του τάχθηκε επίσης υπέρ μιας καθυστέρησης, αν και μια μειοψηφία προτιμούσε η FRTB να τεθεί σε ισχύ τον επόμενο χρόνο, ώστε να αποφευχθεί η ταυτόχρονη εφαρμογή νέων και παλαιών κανόνων.