ΔΕΗ – Motor Oil: «Πλώρη» για την πρώτη μονάδα υδρογόνου στο Αμύνταιο

Εξασφάλισαν περιβαλλοντικούς όρους από το ΥΠΕΝ για 100 MW - Σε δύο χρόνια η πρώτη παραγωγή «πράσινου» υδρογόνου

ΔΕΗ – Motor Oil: «Πλώρη» για την πρώτη μονάδα υδρογόνου στο Αμύνταιο
Ο Δημήτρης Τριανταφυλλόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Hellenic Hydrogen

«Πλώρη» για την κατασκευή της μονάδας «πράσινου» υδρογόνου στο Αμύνταιο έχει βάλει η «Hellenic Hydrogen», η κοινοπραξία που σύστησαν δύο κορυφαίες εταιρείες στην εγχώρια ενεργειακή αγορά, η Motor Oil (51%) και η ΔΕΗ (49%). Χθες, η πρώτη επένδυση της εταιρείας, η μονάδα ηλεκτρόλυσης «North project 1» εξασφάλισε περιβαλλοντικούς όρους.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) που υπέγραψε ο γενικός διευθυντής Περιβαλλοντικής Πολιτικής του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωνσταντίνος Δημόπουλος, η μονάδα των 100 MW (μεγαβάτ) εκτιμάται ότι θα παράγει 15.500 τόνους «πράσινου» υδρογόνου ετησίως.

Το έργο

Το έργο θα εγκατασταθεί εντός του πρώην Ατμοηλεκτρικού Σταθμού (ΑΗΣ) της ΔΕΗ στο Αμύνταιο. Όπως αναφέρει στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» στέλεχος της εταιρείας, το αρχικό χρονοδιάγραμμα δεν έχει αλλάξει και αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2027, υπό την προϋπόθεση ότι έως τότε θα έχουν λυθεί δύο βασικά ζητήματα.

«Συνεχίζουμε την τεχνική και αδειοδοτική ωρίμανση του έργου. Ωστόσο, θα πρέπει αφενός να προχωρήσει η θέσπιση από την κυβέρνηση του σχετικού νομοθετικού και ρυθμιστικού πλαισίου για το υδρογόνο το οποίο εκκρεμεί και αφετέρου να βρεθούν οι πόροι οι οποίοι θα συμπληρώσουν τα ίδια κεφάλαια της εταιρείας ώστε να είναι το έργο βιώσιμο. Ήδη συμμετέχουμε σε κάποια χρηματοδοτικά προγράμματα – ευρωπαϊκά, αλλά και ελληνικά όπως το Πρόγραμμα Δίκαιης Μετάβασης – και θεωρώ κρίσιμη περίοδο για την πορεία του έργου το φθινόπωρο καθώς τότε αναμένονται οι αποφάσεις για την ένταξη του έργου», σημειώνει η ίδια πηγή.

Οι δύο φάσεις

Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 100 – 120 εκατ. ευρώ, θα αναπτυχθεί σε δύο φάσεις, με την πρώτη να ξεκινά με μια δυναμικότητα 50 MW. Το απασχολούμενο προσωπικό κατά τη φάση κατασκευής εκτιμάται στα 470 άτομα και σε 28 άτομα κατά τη φάση λειτουργίας. Η μονάδα ηλεκτρόλυσης, στην πλήρη ανάπτυξή της υπολογίζεται ότι θα συνεισφέρει σημαντικά στο ΑΕΠ της υπό απολιγνιτοποίηση περιοχής της Δυτικής Μακεδονίας, στη μείωση του ισοζυγίου εισαγωγών-εξαγωγών καθώς και στον περιορισμό των εκπομπών CO2 κατά 150.000 τόνοι ανά έτος.

Για την παραγωγή του «πράσινου» υδρογόνου (“Green”Ηydrogen) θα χρησιμοποιηθεί η μέθοδος της ηλεκτρόλυσης του νερού, χρησιμοποιώντας ηλεκτρική ενέργεια προερχόμενη από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Το παραγόμενο υδρογόνο θα εγχέεται στο δίκτυο φυσικού αερίου του ΔΕΣΦΑ και θα μπορεί να χρησιμοποιείται (ως μείγμα αερίου και υδρογόνου) από διάφορους βιομηχανικούς καταναλωτές, συμπεριλαμβανομένων των μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο φυσικό αέριο. Η παραγωγή υδρογόνου εκτιμάται ότι θα προσελκύσει και άλλες επενδύσεις στη περιοχή, οι οποίες θα εκμεταλλευτούν τη διαθεσιμότητά του αλλά και των «παραπροϊόντων» της διαδικασίας ηλεκτρόλυσης όπως το βιομηχανικό οξυγόνο και την απορριπτόμενη θερμική ενέργεια.

OT Originals

Περισσότερα από Υδρογόνο

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Απόρρητο