Μία ανάρτηση του Ντόναλντ Τραμπ στο Truth Social, ότι προτείνει δασμούς 50% στην Ευρωπαϊκή Ένωση με ισχύ από την 1η Ιουνίου, ήταν αρκετή για να αλλάξει το κλίμα στις αγορές, βυθίζοντας τα χρηματιστήρια στ0 κόκκινο.
Άμεση ήταν η αντίδραση στο χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να γυρνά στο κόκκινο.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 2,69% στις 1.779,08 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 126,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 22,8 εκατ. τεμάχια. Απώλειες 3,01% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 4.414,79 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός πτώση 4,47% στις 1.705,13 μονάδες.
Αρνητική είναι πλέον και η εικόνα στις ευρωπαϊκές αγορές, καθώς η αβεβαιότητα επανέρχεται. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει πτώση άνω του 2%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,93% στις 8.657 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει απώλειες 1,79% στις 23.569 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται χαμηλότερα κατά 1,17% στις 7.693 μονάδες.
Μετά την απειλή Τραμπ άρχισαν οι ρευστοποιήσεις στις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές.
Με σημαντικές απώλειες κινούνται και οι αμερικανικοί δείκτες. Ειδικότερα, ο Dow Jones σημειώνει απώλειες 0,87% στις 41.494 μονάδες, ο S&P 500 καταγράφει απώλειες 0,92% στις 5.788 μονάδες, ενώ ο Nasdaq υποχωρεί κατά 1,17% στις 18.706 μονάδες.
Στο ταμπλό
Στο επίκεντρο σαφώς οι μετοχές της Apple, οι οποίες χάνουν 4%, αφού ο Trump ανήρτησε στο Truth Social ότι τα iPhones που πωλούνται στις ΗΠΑ πρέπει να κατασκευάζονται στις ΗΠΑ. Σε διαφορετική περίπτωση, «η Apple πρέπει να πληρώσει δασμό τουλάχιστον 25%». Η κίνηση αυτή κατά της Apple είναι η πρώτη που στοχεύει συγκεκριμένη εταιρεία στο πλαίσιο της επιβολής δασμών φέτος.
Οι ενέργειες του Τραμπ έρχονται σε μια εποχή που οι δασμολογικές εντάσεις υποχωρούσαν. Ο Τραμπ τον Απρίλιο επέβαλε δασμούς στις περισσότερες χώρες του κόσμου, γεγονός που αναστάτωσε την χρηματιστηριακή αγορά και παραλίγο να θέσει τον S&P 500 σε bear market. Στη συνέχεια, ο πρόεδρος ανέστειλε τους αυστηρότερους δασμούς για 90 ημέρες και κατέληξε σε ορισμένες προκαταρκτικές συμφωνίες με το Ηνωμένο Βασίλειο και την Κίνα, προκαλώντας ανάκαμψη των μετοχών.
Πριν από τις απώλειες της Παρασκευής, οι κύριοι μέσοι όροι ήταν ήδη στο κόκκινο αυτή την εβδομάδα, με τις αυξανόμενες αποδόσεις των ομολόγων να ανησυχούν τους επενδυτές.
Το 30ετές ομόλογο του Δημοσίου
Οι αποδόσεις των ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου μειώθηκαν, αντισταθμίζοντας μια πρόσφατη άνοδο που είχε τροφοδοτηθεί από την ανησυχία για τις δημοσιονομικές προοπτικές των ΗΠΑ. Το νομοσχέδιο του Προέδρου Τραμπ για τη φορολογία και τις δαπάνες, το οποίο συνέβαλε στην ενίσχυση αυτών των ανησυχιών, κατευθύνεται τώρα στη Γερουσία .
Ανώτεροι αξιωματούχοι του εμπορίου των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμενόταν να μιλήσουν την Παρασκευή για να αξιολογήσουν τις διαπραγματεύσεις τους για τους δασμούς.
«Πρόκειται για μια σημαντική κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων», δήλωσε ο Χόλγκερ Σμίντινγκ, επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg.
«Με τον Τραμπ ποτέ δεν ξέρεις, αλλά αυτό θα ήταν μια σημαντική κλιμάκωση. Η ΕΕ θα έπρεπε να αντιδράσει και είναι κάτι που θα έβλαπτε πραγματικά την οικονομία των ΗΠΑ και της Ευρώπης».
Οι προσδοκίες των επενδυτών ότι οι δασμοί θα έβλαπταν την οικονομική ανάπτυξη στην νομισματική ένωση τους ώθησαν να αυξήσουν τα στοιχήματά τους για το μέγεθος της χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα φέτος και τους ώθησαν να στραφούν σε κρατικά ομόλογα.
Η απόδοση του διετούς ομολόγου αναφοράς της Γερμανίας, που είναι ευαίσθητη στα επιτόκια, μειώθηκε τελευταία κατά 10 μονάδες βάσης στο 1,73%, ενώ οι αποδόσεις του 10ετούς ομολόγου αναφοράς μειώθηκαν κατά 9 μονάδες βάσης στο 2,55%.
Στην αγορά συναλλάγματος
Στις αγορές συναλλάγματος, ο μεγαλύτερος κερδισμένος ήταν το ασφαλές ιαπωνικό γεν. Το δολάριο υποχώρησε τελευταία κατά 0,9% έναντι του γεν στα 142,77, ενώ το ευρώ υποχώρησε κατά 0,56% στα 161,43 γεν.
Το ευρώ ήταν πιο υποτονικό έναντι του δολαρίου – τις τελευταίες εβδομάδες οι επενδυτές έχουν πουλήσει το αμερικανικό νόμισμα όταν ανησυχούσαν για τους δασμούς – και έτσι οι traders έπρεπε να το εξισορροπήσουν αυτό με την ανησυχία για τις προοπτικές ανάπτυξης της ευρωζώνης.
Το ευρώ ανέκτησε μέρος των προηγούμενων κερδών του έναντι του δολαρίου μετά την είδηση των δασμών, αλλά παρέμεινε 0,3% υψηλότερα κατά τη διάρκεια της ημέρας στα 1,1311 δολάρια.