Πριν από τέσσερις δεκαετίες, ο πατέρας της Χιρόκο Σουζούκι βίωσε έναν εμπορικό πόλεμο των ΗΠΑ, ωθώντας την οικογενειακή επιχείρηση ανταλλακτικών αυτοκινήτων σε νεότερα εξειδικευμένα προϊόντα. Σήμερα, οι δασμοί που επιβλήθηκαν από την κυβέρνηση Τραμπ είναι τόσο σαρωτικοί που απειλούν τη δική της προσπάθεια να διαφοροποιήσει την 78χρονη εταιρεία σε ιατρικές συσκευές, όπως επισημαίνει σε σχετικό ρεπορτάζ του το Reuters.
Ο ιάπωνας πρωθυπουργός Σιγκέρου Ισίμπα χαρακτήρισε τους δασμούς των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του 25% στα αυτοκίνητα, «εθνική κρίση» για την τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο. Ο κορυφαίος διαπραγματευτής εμπορίου της Ιαπωνίας, Ριοζέι Ακαζάουα, βρέθηκε στην Ουάσινγκτον την Παρασκευή για έναν τρίτο γύρο συνομιλιών.
Ο Tραμπ εισήγαγε δασμό 25% στα αυτοκίνητα και αργότερα έναν δασμό 24% σε όλα τα ιαπωνικά προϊόντα. Ο τελευταίος μειώθηκε στο 10% για 90 ημέρες, μια αναστολή που λήγει τον Ιούλιο
Η ανησυχία είναι εμφανής σε εταιρείες όπως η Kyowa Industrial, που κατασκευάζει πρωτότυπα ανταλλακτικά και εξαρτημάτων αγωνιστικών αυτοκινήτων με έδρα το Takasaki, βόρεια του Τόκιο. Η Kyowa, η οποία απασχολεί 120 άτομα, ήταν μεταξύ έξι προμηθευτών αυτοκινήτων που δήλωσαν στο Reuters ότι ανησυχούν για την ικανότητά τους να αντέξουν την δασμολογική πίεση στην αυτοκινητοβιομηχανία της Ιαπωνίας.
«Τι στο καλό θα κάνουμε;» Η Σουζούκι, πρόεδρος τρίτης γενιάς της Kyowa, θυμήθηκε ότι σκέφτηκε όταν ανακοινώθηκαν οι δασμοί: «Αυτό θα είναι άσχημο».
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Kyowa και άλλοι προμηθευτές αυτοκινήτων καταδεικνύουν μια δεκαετιών μετατόπιση στην Ιαπωνία, η οποία δεν κατακλύζει πλέον τον κόσμο με τσιπ και ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης και εξαρτάται από μια αυτοκινητοβιομηχανία που απειλείται από τον έντονο κινεζικό ανταγωνισμό. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τη δεκαετία του 1980, όταν οι ΗΠΑ επέβαλαν εμπορικά εμπόδια στην ανερχόμενη Ιαπωνία και στις τότε ραγδαίες εξαγωγές της.
Η Kyowa και χιλιάδες άλλοι μικροί κατασκευαστές αποτελούν ένα δίκτυο στην αυτοκινητοβιομηχανία που εδώ και δεκαετίες ακολουθεί μια προσέγγιση “monozukuri” (κυριολεκτικά, “φτιάχνοντας πράγματα”) στην παραγωγή. Αυτή η κουλτούρα σταδιακής βελτίωσης και αποδοτικότητας της γραμμής συναρμολόγησης, βασισμένη σε μεθόδους που ανέπτυξε η Toyota, βοήθησε να γίνει η Ιαπωνία μια τεράστια δύναμη.
Αλλά η στροφή σε έξυπνα αυτοκίνητα με μπαταρία σήμαινε ότι το λογισμικό, στο οποίο οι κατασκευαστές ηλεκτρικών οχημάτων όπως η Tesla και η BYD από την Κίνα, έχουν καταστεί μεγαλύτερα σημεία πώλησης.
Η Kyowa ξεκίνησε την ανάπτυξη νευροχειρουργικών εργαλείων το 2016, αφότου η Σουζούκι, σήμερα 65 ετών, συνειδητοποίησε ότι η άνοδος των ηλεκτρικών οχημάτων θα μείωνε τελικά τη ζήτηση για εξαρτήματα κινητήρων. Ξεκίνησε να πουλάει τα εργαλεία στις ΗΠΑ πέρυσι, μόνο και μόνο για να διαπιστώσει ότι οι δασμοί του Τραμπ ισχύουν και για ιατρικές συσκευές.
Η Kyowa δεν εξάγει εξαρτήματα αυτοκινήτων στις ΗΠΑ, αλλά η Σουσούκι ανησυχεί ότι οι αυτοκινητοβιομηχανίες θα αναγκάσουν τους προμηθευτές να μειώσουν τις τιμές για να αντισταθμίσουν τους δασμούς. Μέχρι στιγμής, αυτό δεν έχει συμβεί σε αυτήν.
Οι μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν προσφέρει σε μεγάλο βαθμό συγκρατημένη υποστήριξη στους προμηθευτές μετά τις ανακοινώσεις δασμών του Τραμπ. Τον περασμένο μήνα, η Toyota, η Nissan και η Ford έστειλαν επιστολές στα αμερικανικά τμήματα ορισμένων Ιαπώνων προμηθευτών ζητώντας συνεργασία ενόψει των δασμών, σύμφωνα με αντίγραφα που εξέτασε το Reuters, χωρίς να παρέχουν λεπτομέρειες.
Η Nissan είπε στους προμηθευτές ότι θα πρέπει να τηρήσουν τις τιμές που είχαν συμφωνηθεί προηγουμένως. Δήλωσε ότι «δεν ήταν υποχρεωμένη» να επωμιστεί το κόστος των δασμών, αλλά ότι θα επωμιστεί μέρος του πλήγματος για έως και τέσσερις εβδομάδες για να βοηθήσει στην ασφάλεια της αλυσίδας εφοδιασμού της.
Πρόσθεσε ότι θα μπορούσε αργότερα να επιδιώξει να ανακτήσει τυχόν πληρωμές στήριξης προς τους προμηθευτές.
Η Nissan δήλωσε στο Reuters ότι συνεργάζεται με προμηθευτές για τον μετριασμό του αντίκτυπου των δασμών και τον περιορισμό του κόστους, συμπεριλαμβανομένης της τοπικής προσαρμογής.
Η Toyota δήλωσε ότι θα επιδιώξει να προστατεύσει τους προμηθευτές, τους αντιπροσώπους και τους υπαλλήλους της, διατηρώντας παράλληλα την εμπιστοσύνη των πελατών καθώς αντιμετωπίζει την αβεβαιότητα που δημιουργείται από τους δασμούς. Η Ford από τη μεριά της δήλωσε στο Reuters ότι συνεργάζεται με τους προμηθευτές για να αξιολογήσει την έκθεσή τους και ενδεχομένως να αναδιαμορφώσει τις διαδικασίες και την προμήθεια.
Ιαπωνία: Πίεση στο κόστος
Οι Ιάπωνες κατασκευαστές ασκούσαν παραδοσιακά πιέσεις στους μικρότερους προμηθευτές για να μειώσουν τις τιμές, δήλωσε η Sayuri Shirai, πρώην μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας της Ιαπωνίας, η οποία είναι τώρα καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Keio.
Εάν οι δασμοί παραμείνουν σε ισχύ μακροπρόθεσμα, θα προκαλούσαν μεγαλύτερη ζημιά στις περιφερειακές οικονομίες που έχουν πληγεί από τη δημογραφική παρακμή, είπε.
Οι κίνδυνοι για την Ιαπωνία είναι ήδη σαφείς. Η οικονομία συρρικνώθηκε το πρώτο τρίμηνο και το Τόκιο έχει συγκεντρώσει έκτακτα οικονομικά μέτρα για να μετριάσει τον πόνο των δασμών.
«Οι εξαγωγές αυτοκινήτων είναι πολύ σημαντικές για την Ιαπωνία για να παραμείνει ένας δασμός 25%», δήλωσε ο David Boling, πρώην αξιωματούχος εμπορίου των ΗΠΑ, ο οποίος είναι τώρα διευθυντής στην εταιρεία συμβούλων Eurasia Group.
Η Boling δήλωσε ότι οι ΗΠΑ είναι απίθανο να πέσουν κάτω από το 10% που συμφώνησαν με τη Βρετανία.
Υπενθυμίζεται ότι ο Tραμπ εισήγαγε δασμό 25% στα αυτοκίνητα και αργότερα έναν δασμό 24% σε όλα τα ιαπωνικά προϊόντα. Ο τελευταίος μειώθηκε στο 10% για 90 ημέρες, μια αναστολή που λήγει τον Ιούλιο.
Ο Ακαζάουα, ο απεσταλμένος της Ιαπωνίας για τις συνομιλίες με ΗΠΑ πάνω σε θέματα εμπορίου, δήλωσε την Τρίτη ότι η χώρα του εμμένει στις θέσεις της και επιθυμεί την κατάργηση των δασμών.
Ένας εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε ότι η κυβέρνηση Τραμπ ήθελε οι εμπορικοί εταίροι να ευθυγραμμιστούν με τις προσπάθειες των ΗΠΑ για την επίτευξη «δίκαιης μεταχείρισης και ισορροπίας στις εμπορικές μας σχέσεις και την προστασία της οικονομικής και εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ».
Δύο ανώτεροι Ιάπωνες αξιωματούχοι δήλωσαν στο Reuters ότι η αυτοκινητοβιομηχανία της Ιαπωνίας έχει μείνει ιδιαίτερα πίσω από τον ανταγωνισμό και χρειάζεται να χρησιμοποιήσει τους δασμούς ως ευκαιρία για την εφαρμογή σαρωτικών αλλαγών για να προλάβει τους ανταγωνιστές της στον τομέα των ηλεκτρικών οχημάτων.
Σε μια δήλωση, το υπουργείο Εμπορίου ανέφερε ότι ανεξάρτητα από τους δασμούς των ΗΠΑ, η αυτοκινητοβιομηχανία της Ιαπωνίας χρειάζεται να ανταποκριθεί σε σημαντικές αλλαγές στο ανταγωνιστικό περιβάλλον.
Οι κορυφαίοι προμηθευτές αυτοκινήτων της Ιαπωνίας, που ονομάζονται Tier 1, προμηθεύονται ανταλλακτικά από προμηθευτές Tier 2, και ούτω καθεξής. Στο κάτω μέρος βρίσκονται εταιρείες που μπορούν να είναι λίγο περισσότερο από συνοικιακές επιχειρήσεις που κατασκευάζουν ένα μόνο ανταλλακτικό.
Κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν προηγουμένως προτρέψει τις μικρότερες εταιρείες να καινοτομήσουν και να ενοποιηθούν, για να αποκτήσουν κλίμακα. Στην περιφερειακή τράπεζα Ashikaga Bank, μια ομάδα της αυτοκινητοβιομηχανίας υποστηρίζει περίπου 200 εταιρείες, περίπου το 80% των οποίων είναι προμηθευτές κατηγορίας 2 ή χαμηλότερου. Ένα μέλος της ομάδας που δεν είναι εξουσιοδοτημένο να μιλήσει δημόσια δήλωσε στο Reuters ότι ανησυχούν πως οι δασμοί θα οδηγήσουν σε υψηλότερες τιμές οχημάτων και σε μείωση των πωλήσεων ιαπωνικών αυτοκινήτων στις ΗΠΑ, πλήττοντας τους πελάτες της τράπεζας.