Οι σχέσεις του Ντόναλντ Τραμπ με την αμερικανική τριτοβάθμια εκπαίδευση είχαν ενταθεί πριν ανέβη στον προεδρικό θώκο. Το μένος του εστιαζόταν κυρίως στα ελίτ πανεπιστήμια τα οποία κατηγορούσε ότι εξέτρεφαν αριστεριστές καθώς και αντισημιτικά και woke κινήματα. Σε μια περαιτέρω κλιμάκωση του ιδιότυπου αυτού πολέμου, η κυβέρνηση Τραμπ απαγόρευσε στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ να εγγράφει ξένους φοιτητές, σε μια σημαντική κλιμάκωση των επιθέσεών της σε ένα από τα πιο έγκριτα πανεπιστήμια της Αμερικής, όπως τα οκτώ ελίτ ιδρύματα της ομοσπονδιάς Ivy League.
Η υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Κρίστι Νόεμ έστειλε επιστολή στο Χάρβαρντ την Πέμπτη, ενημερώνοντας τη διοίκησή του ότι η πιστοποίηση του προγράμματος φοιτητών και ανταλλαγών
Σε μια ανάρτηση στο X που δημοσίευσε την επιστολή της, η Νόεμ έγραψε: «Είναι προνόμιο, όχι δικαίωμα, για τα πανεπιστήμια να εγγράφουν ξένους φοιτητές και να επωφελούνται από τις υψηλότερες πληρωμές διδάκτρων τους για να βοηθήσουν στην ενίσχυση των κληροδοτημάτων τους αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.
«Ας χρησιμεύσει αυτό ως προειδοποίηση σε όλα τα πανεπιστήμια και τα ακαδημαϊκά ιδρύματα σε όλη τη χώρα».
Η κίνηση αυτή θα επηρεάσει την εισαγωγή φοιτητών για το επόμενο ακαδημαϊκό έτος, αλλά η Νόεμ είπε επίσης ότι η απαγόρευση σημαίνει ότι οι σχεδόν 6.800 υφιστάμενοι αλλοδαποί φοιτητές του Χάρβαρντ, που αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 27% των εισακτέων φέτος, πρέπει να αλλάξουν την εγγραφή τους σε άλλα πανεπιστήμια.

Χάρβαρντ: Παράνομη η διαταγή της κυβέρνησης Τραμπ
Το Χάρβαρντ δήλωσε ότι η κίνηση της κυβέρνησης ήταν «παράνομη» και ότι ήταν «πλήρως δεσμευμένη» να διατηρήσει την ικανότητά της να φιλοξενεί διεθνείς φοιτητές.
«Εργαζόμαστε γρήγορα για να παρέχουμε καθοδήγηση και υποστήριξη στα μέλη της κοινότητάς μας. Αυτά τα αντίποινα απειλούν με σοβαρά προβλήματα την κοινότητα του Χάρβαρντ και τη χώρα μας και υπονομεύουν την ακαδημαϊκή και ερευνητική αποστολή του Χάρβαρντ».
Η νέα επίθεση στο Χάρβαρντ έρχεται εν μέσω μιας κλιμακούμενης αντιπαράθεσης μεταξύ των σχολών της Ivy League και της κυβέρνησης Τραμπ, η οποία έχει μειώσει κατά αρκετά δισεκατομμύρια δολάρια την ομοσπονδιακή χρηματοδότηση για τα ιδρύματα.
Οι επικριτές του προέδρου λένε ότι οι κινήσεις κατά των αμερικανικών πανεπιστημίων ισοδυναμούν με καταστολή της ελευθερίας του λόγου και της ακαδημαϊκής ελευθερίας. Το Χάρβαρντ έχει μηνύσει τη διοίκηση για τη διακοπή της χρηματοδότησης άνω των 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς αυτό.
Η Νόεμ κατηγόρησε το Χάρβαρντ ότι δημιουργεί ένα «εχθρικό» περιβάλλον για τους Εβραίους φοιτητές – μια επίθεση που εξαπέλυσε η διοίκηση εναντίον πανεπιστημίων που αποτέλεσαν πεδίο φιλοπαλαιστινιακών διαμαρτυριών μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023 στο Ισραήλ και την επακόλουθη επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα που έχει στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες αμάχους Παλαιστινίους.
Η υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας δήλωσε ότι η κυβέρνηση Τραμπ θα αναζητήσει όλα τα αρχεία παράνομης, επικίνδυνης ή βίαιης δραστηριότητας ξένων φοιτητών, συμπεριλαμβανομένων περιπτώσεων φοιτητών που εξαπέλυσαν απειλές ή τιμωρήθηκαν με πειθαρχικά μέτρα.

Πάνω από 1 εκατομμύριο ξένοι φοιτητές
Το όριο για τους διεθνείς φοιτητές θα προκαλέσει επίσης ανησυχία για τους 1,1 εκατομμύριο αλλοδαπούς που είναι εγγεγραμμένοι σε αμερικανικά πανεπιστήμια – εκ των οποίων το μεγαλύτερο μέρος προέρχεται από την Ινδία και την Κίνα – καθώς και άλλους που ελπίζουν να σπουδάσουν στις ΗΠΑ.
Τα δίδακτρα των ξένων φοιτητών αποτελούν σημαντική πηγή οικονομικής υποστήριξης για τα αμερικανικά πανεπιστήμια.
Η Νόεμ απαίτησε τον περασμένο μήνα από το Χάρβαρντ να υποβάλει λεπτομερή αρχεία για τους ξένους φοιτητές του ή να του αφαιρεθεί το δικαίωμα να τους εγγράφει. Το Χάρβαρντ δήλωσε τότε ότι θα «συμμορφωθεί με τον νόμο και θα αναμένει από τη διοίκηση να κάνει το ίδιο».
Ο Γουίλ Κρίλι, νομικός διευθυντής του Ιδρύματος για τα Ατομικά Δικαιώματα και την Έκφραση, το οποίο στο παρελθόν έχει επικρίνει το Χάρβαρντ για την ελευθερία του λόγου, χαρακτήρισε την ενέργεια του Noem «αντιδραστική και παράνομη».
Όπως είπε στους Financial Times: «Λίγα είναι πιο αντιαμερικανικά από το να απαιτεί ένας ομοσπονδιακός γραφειοκράτης από ένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο να επιδείξει την ιδεολογική του αφοσίωση στην κυβέρνηση υπό την απειλή τιμωρίας».
Ο Φάντα Όου, εκτελεστικός διευθυντής και διευθύνων σύμβουλος της NAFSA, μιας ένωσης διεθνών εκπαιδευτικών, δήλωσε: «Η ενέργεια της υπουργού Νόεμ είναι πρωτοφανής υπέρβαση εξουσίας και κατά άμεση παραβίαση των υφιστάμενων κυβερνητικών πολιτικών. Οι διεθνείς φοιτητές δεν αποτελούν διαπραγματευτικά χαρτιά — είναι ακαδημαϊκοί, ερευνητές και συνεισφέροντες στις κοινότητές μας, των οποίων η παρουσία ενισχύει την τριτοβάθμια εκπαίδευση και την κοινωνία των ΗΠΑ».