Παρόλο που το χειρότερο σενάριο κλιμάκωσης της έντασης στο διεθνές εμπόριο δείχνει να αποφεύγεται μετά και την απόφαση του Τραμπ για αναστολή των ανταποδοτικών δασμών και τη συμφωνία ΗΠΑ – Κίνας , επεισόδια υψηλής μεταβλητότητας και διακυμάνσεων είναι πιθανό να επαναληφθούν, αναφέρει στην νέα στρατηγική της για την πορεία των αγορών η Alpha Bank.
Στους επενδυτές εξάλλου, δεν αρέσει το «μεγάλο, όμορφο φορολογικό νομοσχέδιο», φράση που χρησιμοποίησε ο ίδιος ο Τραμπ για να περιγράψει τις φορολογικές του παρεμβάσεις που μπορούν να οδηγήσουν τα επόμενα χρόνια το έλλειμμα στο 7% του ΑΕΠ και να αυξήσουν από $3,6 τρισ. έως $5 τρισ. το χρέος των $36,2 τρισ. των ΗΠΑ, κάτι που αποτυπώθηκε στη διεύρυνση των premiums που ζητούν οι επενδυτές για να τοποθετηθούν σε αμερικανικά ομόλογα.
Σύμφωνα με το βασικό σενάριο της Alpha Bank, η παγκόσμια οικονομία δεν θα εισέλθει σε ύφεση και η αύξηση του πληθωρισμού θα είναι προσωρινή και θα επηρεάσει κυρίως την οικονομία των ΗΠΑ. Μπορεί η εταιρική κερδοφορία να αναθεωρείται χαμηλότερα, ωστόσο για το 2026 η αγορά συνεχίζει να αναμένει ισχυρή ενίσχυση. Στις γεωγραφικές περιοχές, ξεχωρίζει τη μετοχική αγορά της Ευρώπης λόγω εισροών κεφαλαίων και δίκαιης αποτίμησης. Στους επιμέρους κλάδους θεωρεί ότι οι εταιρείες κοινής ωφέλειας και χρηματοοικονομικών αποτελούν καλές επιλογές στην τρέχουσα συγκυρία. Τα εταιρικά ομόλογα επενδυτικής διαβάθμισης παραμένουν ελκυστικά. Ουδέτερη η στάθμιση σε κρατικά ομόλογα, καθώς βραχυπρόθεσμα υφίσταται κίνδυνος ενίσχυσης του πληθωρισμού στις ΗΠΑ. Οι τοποθετήσεις σε χρυσό συνεχίζουν να προσφέρουν αξία στα χαρτοφυλάκια, ενώ ουδέτερη είναι η στάθμιση για την τιμή του πετρελαίου.
Ειδικότερα, η τράπεζα υιοθετεί μία ουδέτερη επενδυτική προσέγγιση, με έμφαση σε επιλογές με αμυντικά χαρακτηριστικά, ενώ προτείνει συγκεκριμένες κατανομές στα επενδυτικά χαρτοφυλάκια.
Μετοχές
Ελαφρώς υπέρβαρη η στάθμιση για τις μετοχικές αγορές, καθώς αποκλιμακώνεται η ένταση στο διεθνές εμπόριο. Προτίμηση σε επιλογές με αμυντικά χαρακτηριστικά, καθώς βραχυπρόθεσμα δεν αποκλείουμε επεισόδια ενίσχυσης της μεταβλητότητας και διακυμάνσεων. Ουδέτερη στάθμιση για τη μετοχική κατηγορία των ΗΠΑ.
Προβληματίζουν η καθοδική αναθεώρηση κερδών για το 2025 και το γεγονός ότι η μετοχική αγορά των ΗΠΑ έχει ξαναγίνει υπερτιμημένη μετά την πρόσφατη ισχυρή ανάκαμψη. Ωστόσο, η προσδοκία ότι μετά το Ηνωμένο Βασίλειο και την Κίνα θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες που θα προχωρήσουν σε εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ, υποστηρίζει τη μετοχική αγορά.
Ξεχωρίζει τους κλάδους χρηματοοικονομικών και εταιρειών κοινής ωφέλειας. Διατηρεί την υπέρβαρη στάθμισή στις ευρωπαϊκές μετοχές λόγω ικανοποιητικών κερδών και αποτίμησης, καθώς και των εισροών κεφαλαίων που παρατηρούνται την τρέχουσα χρονιά. Παραμένει η ουδέτερη στάθμισή στη μετοχική αγορά της Ιαπωνίας. Στήριξη στη μετοχική αγορά της Ιαπωνίας παρέχουν οι μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση και η ικανοποιητική αποτίμηση. Ωστόσο, η εκτίμηση για υψηλότερα επιτόκια και η μεταβλητότητα του γιεν προβληματίζουν. Αναβαθμίζει σε ουδέτερη τη στάθμισή στις μετοχές αναδυόμενων αγορών, καθώς έχει αυξηθεί η αισιοδοξία για θετική έκβαση των εμπορικών συνομιλιών.
Περαιτέρω, οι μειούμενες πληθωριστικές προσδοκίες θα επιτρέψουν στις κατά τόπους Κεντρικές Τράπεζες να προβούν πιο εύκολα σε νομισματική στήριξη. Θετικά αναμένεται να επιδράσει η δημοσιονομική και νομισματική στήριξη που ανακοινώθηκε πρόσφατα στην Κίνα. Παραμένει η δυναμική για τη μετοχική αγορά της Ελλάδας, καθώς βελτιώνονται τα δημοσιονομικά μεγέθη της χώρας και η ανάπτυξη της οικονομίας αναμένεται να διατηρηθεί υψηλότερα του μέσου όρου της Ευρωζώνης.
Ομόλογα
Διατηρεί την ουδέτερη στάση στα κρατικά ομόλογα ΗΠΑ κυρίως λόγω ανησυχιών για την πορεία του πληθωρισμού βραχυπρόθεσμα ο οποίος επιδεινώνεται από το ασθενές δολάριο, και από την έλλειψη σαφούς τοποθέτησης ως προς την προοπτική του από τη Fed. Διατηρεί την ουδέτερη στάση στα κρατικά ομόλογα Ευρωζώνης λόγω περιορισμένων μεν, αλλά υπαρκτών κινδύνων πληθωρισμού. Ελκυστικότερα τα κρατικά ομόλογα στην Ευρωζώνη, λόγω καθοδικής αναθεώρησης πληθωριστικών προσδοκιών. Θεωρεί ότι το ισχυρό ευρώ και το αδύναμο πετρέλαιο δρουν αποπληθωριστικά και παρέχουν τη δυνατότητα στην ΕΚΤ να συνεχίσει τις μειώσεις.
Αναμένει δυο μειώσεις επιτοκίων από τη Fed φέτος, πλησίον τέλος έτους, και εκτιμά βραχυπρόθεσμα αύξηση της κλίσης της καμπύλης επιτοκίων.
Παραμένει υπέρβαρη η στάθμιση στα ομόλογα υψηλής επενδυτικής βαθμίδας λόγω υψηλού εσόδου και σχετικά ικανοποιητικών εταιρικών μεγεθών. Διατηρεί την υπόβαρη στάση στα ομόλογα ΗΥ και εξακολουθεί να προτιμά έκθεση στην Ευρωζώνη, διαβάθμισή ΒΒ, και μικρής-μεσαίας διάρκειας (3-5 έτη), τα οποία διατηρούν ελκυστικές αποδόσεις. Μεταβάλει σε ουδέτερη τη στάση σε ομόλογα αναδυόμενων αγορών, καθόσον οι χώρες αυτές θα ευνοηθούν από την υποτίμηση του δολαρίου ενώ η ανακοίνωση των ανταποδοτικών δασμών προξένησε ήδη μεγάλη εκροή σε αυτήν την κατηγορία, κίνηση η οποία αναμένουμε να αντιστραφεί εν μέρει με την υιοθέτηση ηπιότερης εμπορικής πολιτικής.
Εναλλακτικές επενδύσεις, πετρέλαιο και χρυσός
Ουδέτερη στάθμιση για την τιμή πετρελαίου βραχυπρόθεσμα καθώς θεωρεί ότι οι καθοδικοί κίνδυνοι είναι σε μεγάλο βαθμό αποτυπωμένοι στα τρέχοντα επίπεδα τιμών. Για την υπερβάλλουσα προσφορά ευθύνονται οι χώρες του OPEC+, οι οποίες θα επιταχύνουν την αύξηση παραγωγής τον Ιούνιο, προσθέτοντας σωρευτικά 957.000 βαρέλια ημερησίως, στο πλαίσιο προγράμματος άρσης των περικοπών που ξεκίνησε τον Απρίλιο.
Ωστόσο, οι δυσμενείς προοπτικές για τη ζήτηση, που είχαν προέλθει από τις εμπορικές εντάσεις και την πολιτική δασμών των ΗΠΑ, δείχνουν να εξασθενούν μετά την πρόσφατη εμπορική συμφωνία ΗΠΑ – Κίνας. Βραχυπρόθεσμη επίδραση στην τιμή ενδέχεται να έχει η επιβολή ή μη κυρώσεων στις εξαγωγές Ρωσίας και Ιράν. Μετά και τις τελευταίες θετικές εξελίξεις στο διεθνές εμπόριο θεωρούμε ότι η ανάκαμψη του πετρελαίου από τα πρόσφατα χαμηλά ήταν δίκαιη, ωστόσο η επικείμενη αύξηση της προσφοράς περιορίζει τα περιθώρια ανόδου.
Διατηρεί υπέρβαρη στάθμιση στον χρυσό λόγω της εκτίμησης ότι τα επεισόδια μεταβλητότητας θα συνεχιστούν και θα εξακολουθήσει να παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαφοροποίηση χαρτοφυλακίων. Η αύξηση της μεταβλητότητας στις μετοχικές αγορές, ειδικά μετά την ανακοίνωση των ανταποδοτικών δασμών στις 2 Απριλίου, σε συνδυασμό με τις συνεχιζόμενες εντάσεις στο διεθνές εμπόριο και στα γεωπολιτικά ενίσχυσαν τη ζήτηση του χρυσού ως ασφαλές καταφύγιο.
Επιπλέον, υπό τον φόβο νέων κυρώσεων, οι Κεντρικές Τράπεζες κυρίως αναδυόμενων κρατών συνεχίζουν τις αγορές χρυσού ως μέσο διαφοροποίησης των αποθεματικών τους. Σε ένα περιβάλλον αβεβαιότητας, εκτιμούμε ότι ο χρυσός θα συνεχίσει να παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαφοροποίηση χαρτοφυλακίων. Αρνητικοί στα βασικά μέταλλα λόγω επικείμενης επιβράδυνσης της οικονομίας. Ουδέτερη στάθμιση στις εναλλακτικές στρατηγικές.
Ισοτιμία ευρώ/δολάριο
Η αποδυνάμωση του δολαρίου οφείλεται στον περιορισμό του αναπτυξιακού πλεονεκτήματος των ΗΠΑ και στην αβεβαιότητα που έχει προκληθεί από τις πολιτικές Τραμπ στο διεθνές εμπόριο. Είναι σαφές ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ επιδιώκει την αποδυνάμωση του δολαρίου έχοντας ως στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, καθώς έχει θέσει στις διμερείς διαπραγματεύσεις, κυρίως με ασιατικές χώρες, τον όρο να επιτρέψουν την ανατίμηση των νομισμάτων τους έναντι του δολαρίου. Ο αντίκτυπος της αβεβαιότητας που είχε προκαλέσει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ αποδεικνύεται από το ότι το δολάριο αποδυναμωνόταν ενώ το επιτόκιακο του πλεονέκτημα έναντι κύριων νομισμάτων διευρυνόταν.
Η προθεσμιακή αγορά προεξοφλεί περισσότερες μειώσεις επιτοκίων από τη Fed το 2026, γεγονός που μεσοπρόθεσμα θα πλήξει το δολάριο. Οι φόβοι για εκ νέου αύξηση του πληθωρισμού μπορούν να κρατήσουν τη Fed σε στάση αναμονής τους επόμενους μήνες. Η ισοτιμία ευρώ/δολάριο αναμένεται βραχυπρόθεσμα να επιστρέψει προς την περιοχή των $1,1000, καθώς έχει παρέλθει η περίοδος μέγιστης αβεβαιότητας στο διεθνές εμπόριο.
Μεσοπρόθεσμα (12 μήνες) εκτιμάται ότι το ευρώ θα ανέλθει προς τα $1,1700 – $1,2000, καθώς η οικονομία της Ευρωζώνης θα ανακάμπτει και τα υψηλά ελλείμματα στις ΗΠΑ θα προκαλούν ανησυχία.
Ρευστότητα
Ουδέτερη η στάθμιση σε ρευστότητα.