«Καμπανάκι» για την ανάπτυξη στην ευρωζώνη αλλά και τις άλλες χώρες όπως η Ελλάδα κρούει ειδική έρευνα του ESM , η οποία προβλέπει μείωση του ρυθμού αύξησης του ΑΕΠ στο 0,5% το 2029 από 1,3% το 2023, σε περίπτωση που δεν αυξηθεί η παραγωγικότητα της εργασίας.
Η μελέτη διαπιστώνει ότι η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη μετά το 2015 οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αύξηση της απασχόλησης, η οποία αντιστάθμισε την επιβράδυνση της παραγωγικότητας σε σχεδόν μηδενικά επίπεδα (αύξηση 0,1%).

Η ενίσχυση της παραγωγικότητας αποτελεί «κλειδί» για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, επισημαίνει ο ESM (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας), υπογραμμίζοντας ότι σε αντίθετη περίπτωση ο αντίκτυπος θα είναι ιδιαιτέρως αρνητικός. Ο Οργανισμός προβλέπει στην έκθεσή του πως η δυνητική ανάπτυξη θα μπορούσε να μειωθεί μόλις στο 0,5% έως το 2029, ήτοι πολύ κάτω από τις τρέχουσες προβλέψεις. Οι εκτιμήσεις της Κομισιόν για την ανάπτυξη το 2029 είναι της τάξης του 1%, δηλαδή πολύ πιο πάνω από το «μαύρο» σενάριο που αναπτύσσει ο ESM.
Σύμφωνα με τον ESM, η επίτευξη των προβλέψεων της ΕΕ θα απαιτήσει μέτρα πολιτικής και στοχευμένες επενδύσεις για την επιτυχημένη ενίσχυση της παραγωγικότητας της εργασίας σε όλη την περιοχή, σημειώνει η έκθεση. Οι συντάκτες της επισημαίνουν ότι το μοντέλο ανάπτυξης της Ευρωζώνης βρίσκεται σε σημείο καμπής: την περασμένη 10ετία, η απασχόληση καθοδηγούσε όλο και περισσότερο την ανάπτυξη, ενώ η παραγωγικότητα της εργασίας εξασθένησε σημαντικά. Αυτή η δυναμική δεν είναι πλέον βιώσιμη. Με τις δυσμενείς δημογραφικές τάσεις να αναμένεται πως θα περιορίσουν την προσφορά εργασίας, η διατήρηση της οικονομικής ανάπτυξης θα εξαρτηθεί στην αναζωογόνηση της παραγωγικότητας της εργασίας σε κλαδικό και εθνικό επίπεδο».
Οι συγκρίσεις
Οι επισημάνσεις της μελέτης αφορούν και την Ελλάδα και τις περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης, καθώς διαπίστωσε ότι στην περίπτωση της Ελλάδας και άλλων χωρών της περιφέρειας (Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία), η υψηλότερη ανάπτυξη που σημείωσαν τα τελευταία χρόνια σε σχέση με τη Γερμανία και τη Γαλλία, οφείλεται στην αύξηση της απασχόλησης και ιδιαίτερα στον τομέα των υπηρεσιών (και στον τομέα της μεταποίησης στην Ελλάδα).

Μόνο στην Ιρλανδία και σε μικρότερο βαθμό στην Κύπρο, η μεγαλύτερη ανάπτυξη που σημειώθηκε οφείλεται σε αύξηση της παραγωγικότητας.
Ταυτόχρονα, η γεωγραφία της ανάπτυξης έχει αλλάξει. Χώρες που είχαν χαμηλές επιδόσεις προηγουμένως, ιδιαίτερα μεταξύ των χωρών που χρηματοδοτήθηκαν από τον ESM, κατέγραψαν κέρδη κυρίως λόγω θετικών δυναμικών στην απασχόληση.