Την 24η Ιουνίου έχουν κυκλώσει στο ημερολόγιο τους οι ξένοι διαχειριστές που παρακολουθούν την ελληνική αγορά το τελευταίο διάστημα, όταν και θα ανακοινωθεί η ετήσια αναθεώρηση της ταξινόμησης αγορών από τον διεθνή οίκο MSCI. Μια ημερομηνία που ενδέχεται να αποδειχθεί ένας ενδιάμεσος, αλλά κρίσιμος, σταθμός για την ελληνική κεφαλαιαγορά, καθώς δεν αποκλείεται να μπει σε λίστα παρακολούθησης για πιθανή αναβάθμιση.
Η Ελλάδα, η οποία σήμερα κατατάσσεται στις Αναδυόμενες Αγορές, επιδιώκει την ένταξή της στη λεγόμενη Watchlist — τη λίστα παρακολούθησης για πιθανή μελλοντική αναβάθμιση σε Αναπτυγμένη Αγορά (Developed Market). Σε μια συγκυρία μάλιστα που ενδεχομένως να αποδειχθεί καταλυτική, για λόγους που έχουν αναδυθεί το τελευταίο διάστημα και ίσως αποδειχθούν εξαιρετικά επωφελείς για την Ελλάδα.
Τις τελευταίες εβδομάδες η ροή κεφαλαίων που δραστηριοποιούνταν στις αμερικανικές αγορές προς την Ευρώπη έχουν ενταθεί, εξαιτίας της μεγάλης αβεβαιότητας που υπάρχει αυτή τη στιγμή στις ΗΠΑ
Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η στήλη, τις τελευταίες εβδομάδες η ροή κεφαλαίων που δραστηριοποιούνταν στις αμερικανικές αγορές προς την Ευρώπη έχουν ενταθεί, εξαιτίας της μεγάλης αβεβαιότητας που υπάρχει αυτή τη στιγμή στις ΗΠΑ. Ήδη άλλωστε μεγάλοι ευρωπαϊκοί δείκτες, όπως ο DAX στη Φρανκφούρτη βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, ενώ μικρά, αλλά πολύτιμα, μερίδια κατευθύνονται και σε μικρότερες αγορές, όπως η ελληνική.
Το ελληνικό χρηματιστήριο βρίσκεται στο χάρτη αυτών των κεφαλαίων, όχι ως βασικός προορισμός, αλλά ως ένα μικρό μερίδιο έκθεσης των ξένων, σε μια αγορά που έχει τρία βασικά θετικά χαρακτηριστικά: υποστηρικτικό μακροοικονομικό περιβάλλον, ελκυστικές αποτιμήσεις με βάση τα θεμελιώδη και προοπτική αναβάθμισης.
Το παραπάνω επιβεβαιώνεται τόσο από την αισθητή αύξηση των ημερήσιων συναλλαγών στο ΧΑ, οι οποία κινείται κατά 25% με 30% υψηλότερα από τα μέσα επίπεδα του 2024, όσο και από την ένταση της ανάκαμψης από τα χαμηλά της 7ης Απριλίου, στις 1.455 μονάδες. Η ανάκαμψη αυτή δεν ήρθε μόνο από τις εγχώριες δυνάμεις, σχολιάζουν με νόημα αρκετοί εγχώριοι αναλυτές.
Πώς φτάσαμε ως εδώ
Το ελληνικό χρηματιστήριο ήδη βρίσκεται «υπό παρακολούθηση» για ενδεχόμενη αναβάθμιση του από την κατηγορία των «Αναδυόμενων Αγορών» σε «Αναπτυγμένες Αγορές» από τον FTSE Russell (αξιολόγηση Σεπτέμβριος 2025), τον S&P Dow Jones Indices (αξιολόγηση Οκτώβριος 2025) και τον STOXX (με ισχύ από 22 Σεπτεμβρίου 2025).
Μια ένταξη στην watchlist από τον MSCI, αν και δεν συνεπάγεται άμεση αναβάθμιση, θα σήμαινε την επίσημη έναρξη μιας διαδικασίας επανεκτίμησης της χώρας, με μακροπρόθεσμες θετικές συνέπειες για την ελκυστικότητα της ελληνικής αγοράς στο διεθνές επενδυτικό κοινό, καθώς σχεδόν το 70% των κεφαλαίων που δραστηριοποιούνται στις αναπτυγμένες αγορές παρακολουθούν τους δείκτες της Morgan Stanley.
Ουσιαστικά, εντός του 2025 οι προσδοκίες για μια de facto αναβάθμιση είναι χαμηλές, αν και δεν μπορεί να αποκλειστεί από FTSE Russell και S&P Dow Jones. Αν συμβεί αυτό, θα αρχίσει να κλείνει ο κύκλος που άνοιξε με την υποβάθμιση του ελληνικού χρηματιστήριου από την κατηγορία των Αναπτυγμένων Αγορών το 2013, εν μέσω βαθιάς οικονομικής κρίσης και αδυναμίας του Χρηματιστηρίου Αθηνών να καλύψει βασικά ποιοτικά και ποσοτικά κριτήρια.
Έκτοτε, παρά την επίπονη πορεία ανάκαμψης, η χώρα δεν έχει καταφέρει να επανέλθει στη λίστα των ανεπτυγμένων οικονομιών — μία λίστα στην οποία βρίσκονται αγορές όπως των ΗΠΑ, της Γερμανίας, της Ιαπωνίας και άλλων ώριμων χρηματοπιστωτικών συστημάτων.
Άλλωστε, οι προκλήσεις παραμένουν. Η ελληνική αγορά εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται από σχετικά μικρό μέγεθος, περιορισμένη εμπορευσιμότητα σε πολλές μετοχές, και χαμηλή συμμετοχή του εγχώριου επενδυτικού κοινού. Επιπλέον, η διατηρήσιμη βελτίωση των θεσμικών πλαισίων και η πολιτική σταθερότητα αποτελούν κρίσιμες παραμέτρους.
Τι σημαίνει μια πιθανή ένταξη στη Watchlist
Η ένταξη στην Watchlist του MSCI αποτελεί προκαταρκτικό βήμα προς την αναβάθμιση, και συνεπάγεται αυξημένο έλεγχο σε βασικούς δείκτες λειτουργικότητας και ωριμότητας της αγοράς, όπως:
– Ρευστότητα μετοχών και βάθος αγοράς
– Πρόσβαση ξένων επενδυτών
– Διαφάνεια και εποπτεία
– Κανονιστικό πλαίσιο
– Εκκαθάριση και διακανονισμός συναλλαγών
Η παρουσία σε αυτήν τη λίστα ενισχύει το κύρος της ελληνικής κεφαλαιαγοράς και μπορεί να κινητοποιήσει εισροές από επενδυτικά κεφάλαια που δρουν με βάση την προοπτική μελλοντικών αναβαθμίσεων.