Ηγείται τις μεγαλύτερης αμερικανικής τράπεζας, της JPMorgan Chase, επί 19 συναπτά έτη και θεωρείται ως ένας από τους πιο πετυχημένους μάνατζερ της Wall Street.
Τώρα η διαδοχή του 69χρονου πλέον Τζέιμι Ντίμον πέφτει όλο και πιο συχνά στο τραπέζι, με τρεις υποψήφιους να θεωρούνται ως οι πιο επικρατέστεροι να τον διαδεχτούν -όταν θα αποφασίσει να αφήσει τα ηνία της τράπεζας.
Θα πρόκειται για δύσκολο έργο, καθώς ο Τζέιμι Τζέιμι Ντίμον έχει φέρει στους μετόχους της JPMorgan Chase αποδόσεις άνω του 500% από το 2006, όταν ανέλαβε διευθύνων σύμβουλος, μέχρι σήμερα.
Αυτό το δαχτυλίδι, ποιος θα το πάρει;
Στη ετήσια συγκέντρωση των επενδυτών της JPMorgan που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στη Νέα Υόρκη ο Τζέιμι Ντίμον δεν έκανε περισσότερες αποκαλύψεις για το ποιος μπορεί να πάρει το «χρυσό δαχτυλίδι» της διαδοχής του. Πέρσι, στην αντίστοιχη ημερίδα επενδυτών της τράπεζας ο ίδιος είχε δηλώσει ότι το χρονοδιάγραμμα για την αποχώρησή του ήταν «λιγότερο από πέντε χρόνια». Όταν ρωτήθηκε τη Δευτέρα για πόσα χρόνια ακόμα θα παραμείνει ως διευθύνων σύμβουλος, απάντησε: «Η πρόθεση είναι η ίδια με πέρυσι. Τίποτα απολύτως δεν έχει αλλάξει».
Στη συνέχεια ο Τζέιμι Ντίμον, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί μεταξύ άλλων και ως «Τιτάνας της Wall Street» για τις επιτυχίες του, δεν παρέλειψε να επαινέσει το ισχυρό ηγετικό δυναμικό της τράπεζας. Σημείωσε ότι η JPMorgan Chase, η οποία έχει 4,4 τρισεκατομμύρια δολάρια σε στοιχεία ενεργητικού, διατηρεί πολλές επιλογές στον «πάγκο» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η τράπεζα θα ευδοκιμήσει ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι ο επόμενος ηγέτης της. «Προφανώς εξαρτάται από το διοικητικό συμβούλιο. Αν είμαι εδώ για τέσσερα ή δύο ή τρία χρόνια ακόμα, αυτό είναι πολύς καιρός» είπε ο ίδιος.
Όμως η συνταξιοδότηση του Τζέιμι Ντίμον και το ποιος θα τον αντικαταστήσει παραμένει καυτό θέμα συζήτησης στη Wall Street. Νωρίτερα φέτος, είχε πει στους υπαλλήλους ότι σχεδίαζε να παραμείνει διευθύνων σύμβουλος «για μερικά ακόμη χρόνια» και ότι στη συνέχεια θα μεταβεί σε θέση προέδρου, σύμφωνα με το περιοδικό Fortune.

Οι επικρατέστεροι διάδοχοι σήμερα
Η Μαριάν Λέικ, η οποία διευθύνει την Chase Bank και την επιχείρηση πιστωτικών καρτών της, θεωρείται ότι προηγείται σήμερα στην κούρσα της διαδοχής. Μεγαλωμένη στην Αγγλία, προσλήφθηκε από την JPMorgan αφού εργαζόταν για την τράπεζα ως λογίστρια της Price Waterhouse στο Λονδίνο τη δεκαετία του 1990. Εργάστηκε σε διάφορους χρηματοοικονομικούς ρόλους για την τράπεζα πριν μετακομίσει στις ΗΠΑ και γίνει οικονομική διευθύντρια το 2013.
Ο Τρόι Ρόρμπαχ θεωρείται επίσης ότι είναι στο παιχνίδι καταλαμβάνοντας σήμερα τη θέση του συν-διευθύνοντος συμβούλου στην επενδυτική τράπεζα. Ξεκίνησε ξεκίνησε την καριέρα του ως trader δικαιωμάτων προαίρεσης. Πρώην στέλεχος της Goldman Sachs, εντάχθηκε στην JPMorgan το 2005. Έχοντας ανέλθει στις βαθμίδες του trading της JPMorgan, έχει μεγάλη εμπειρία στις αγορές. Ήταν συν-επικεφαλής του τμήματος επενδύσεων της τράπεζας με την Τζένιφερ Πίπζακ, μέχρι που ο Νταγκ Πέτνο ανέλαβε τη θέση της νωρίτερα φέτος.
Η Τζένιφερ Πίπζακ ήταν ένα από τα φαβορί για να διαδεχθεί τον Ντίμον, μέχρι που αποσύρθηκε από την κούρσα τον Ιανουάριο. Ωστόσο, εξακολουθεί παραμένει ένα από τα βασικά στελέχη της JPMorgan που τραβά πάνω της τα βλέμματα για τις εξελίξεις.
Ο Ντάγκ Πέτνο έχει κάνει καριέρα 35 ετών στην τράπεζα. Είναι επίσης εκ των επικεφαλής της παγκόσμιας τραπεζικής, δραστηριότητας με 76.000 πελάτες σε 45 χώρες. Επέβλεψε την ενσωμάτωση των εμπορικών, εταιρικών και επενδυτικών τραπεζικών δραστηριοτήτων της JPMorgan σε μία μονάδα. Ήταν επίσης καθοριστικός στην επέκταση του αποτυπώματός της ως εμπορική τράπεζα.
Η Μαίρη Έρντοους εντάχθηκε στην JPMorgan πριν από 25 χρόνια και κατείχε διάφορους ανώτερους ρόλους στη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων και πλούτου πριν γίνει διευθύνων σύμβουλος του τμήματος αυτού το 2009. Το τμήμα έχει υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία ύψους 4,1 τρισεκατομμυρίων δολαρίων καθώς και περιουσιακά στοιχεία πελατών ύψους 6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Είναι επίσης μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Επιχειρηματικού Συμβουλίου ΗΠΑ-Κίνας, μη κερδοσκοπικής ομάδας που στοχεύει στην προώθηση της επιχειρηματικής συνεργασίας μεταξύ των δύο οικονομιών.