H μετάβαση του Ομίλου ΟΤΕ στην εμπορική ονομασία Cosmote Telekom πραγματοποιήθηκε στα τέλη Απριλίου ωστόσο το γεγονός ότι μόλις στα μέσα Μαΐου παρουσιάστηκε υπό τη μορφή του MagentaONE η πρώτη συνέργεια με το διεθνές brand Telekom αποδεικνύει ότι όταν τα στελέχη του Ομίλου τόνιζαν ότι «θα υπάρχουν συνεχείς ανακοινώσεις για νέα προϊόντα» ήταν κάτι που το εννοούσαν και δεν επρόκειτο απλά για σχήμα λόγου.
Το MagentaONE αποτελεί μία αναβαθμισμένη έκδοση του προγενέστερου CosmoteONE, το οποίο φυσικά αντικαθιστά, προσφέροντας παράλληλα περισσότερα οφέλη για τους καταναλωτές αφού για πρώτη φορά προσφέρονται από μία πλατφόρμα τόσο τηλεπικοινωνιακά όσο και μη τηλεπικοινωνιακά προϊόντα: σταθερή, κινητή, τηλεόραση, παραγγελίες φαγητού, πληρωμές λογαριασμών, ασφάλιση και έξυπνο σπίτι.
Όμιλος ΟΤΕ: Συνεχίζονται οι επενδύσεις
Η ανακοίνωση του MagentaONE πραγματοποιήθηκε μία μόλις ημέρα μετά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του ΟΤΕ και την ενημέρωση των αναλυτών. Εκεί ο Κώστας Νεμπής, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, δεσμεύτηκε εκ νέου ότι θα συνεχιστούν οι επενδύσεις στο δίκτυο οπτικών ινών αλλά στα δίκτυα κινητής 5G και 5G+. Στόχος είναι μέχρι το τέλος του 2025 2,1 εκατομμύρια σπίτια και επιχειρήσεις να έχουν πρόσβαση στο δίκτυο οπτικής ίνας (βρίσκονται στις 1,8 εκατ. το α’ τρίμηνο του έτους), ενώ ο απώτερος στόχος είναι να φτάσουν τα 3 εκατομμύρια έως το τέλος του 2027.
Το δίκτυο 5G+ παραμένει κομβικής σημασίας για τον ΟΤΕ αφού ουσιαστικά πάνω σε αυτό στήνεται το δίκτυο 5G Stand-Alone, ενώ ήδη από τις αρχές του 2025 ξεκίνησε και το λανσάρισμα των πρώτων υπηρεσιών FWA (Fixed Wireless Access) μέσω της μεθόδου του 5G+ slicing.
Vodafone: Έσπασε το φράγμα του 1 δισ.
Λίγες μόνο ημέρες αργότερα, μέσω της βρετανικής μητρικής, γνωστοποιήθηκαν και τα οικονομικά αποτελέσματα της Vodafone Ελλάδος, με την εταιρεία να «σπάει» το φράγμα του ενός δισεκατομμυρίου σε έσοδα για την τελευταία οικονομική χρήση που έληξε τον Μάρτιο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως είχε θυμηθεί ο πρώην CEO της εταιρείας Χάρης Μπρουμίδης «όταν ξεκίνησα να δουλεύω στη Vodafone (σημ. πριν 23 χρόνια), η εταιρεία είχε τζίρο μόνο από την κινητή τηλεφωνία 1,8 δισ. ευρώ, όταν ανέλαβα τη θέση του CEO (σημ. πριν 9 χρόνια) o τζίρος ήταν περίπου στα 800 εκατομμύρια ευρώ και τώρα αποχωρώντας έχουμε επανέλθει στο 1 δισεκατομμύριο ευρώ, με ένα πλήρες πακέτο υπηρεσιών», θέλοντας να δείξει πόσο έχουν αλλάξει τα δεδομένα της τηλεπικοινωνιακής αγοράς αλλά και πόσο έντονος είναι ο ανταγωνισμός.
Σε επίπεδο συνδρομητών, η Vodafone Ελλάδος έκλεισε το προηγούμενο οικονομικό έτος με 4,272 εκατομμύρια συνδρομητές κινητής με το 49,3% από αυτούς να είναι συνδρομητές συμβολαίου, το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγράψει η εταιρεία στην ελληνική αγορά. Σε ότι αφορά τις σταθερές ευρυζωνικές συνδέσεις, η Vodafone είχε μέχρι τον Μάρτιο 917 χιλιάδες συνδρομητές, ελαφρώς μειωμένους σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο εξάμηνο (922 χιλιάδες) και κατά 17.000 λιγότερους σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο (934 χιλιάδες).
Ο… νέος παίκτης που έρχεται
Τον… καμβά των τηλεπικοινωνιακών εξελίξεων του τελευταίου διαστήματος θα λέγαμε ότι συμπλήρωσε ένας νέος παίκτης της αγοράς, όχι παραδοσιακός αλλά σίγουρα με σημαντικές προοπτικές. Κατά την ενημέρωση αναλυτών μετά τα αποτελέσματα του Ομίλου ΔΕΗ, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Γιώργος Στάσσης ξεκαθάρισε ότι «η ΔΕΗ δεν πρόκειται να εισέλθει στις δραστηριότητες της κινητής τηλεφωνίας».
Ωστόσο, τόνισε ότι η εταιρεία είναι πολύ κοντά στην ανάπτυξη διαθεσιμότητας του δικτύου οπτικής ίνας σε ένα εκατομμύριο νοικοκυριά και επιχειρήσεις και ότι οδεύει πλέον προς τον στόχο του να προσθέσει άλλα 500.000. Επιπλέον, ξεκαθάρισε ότι η ΔΕΗ δεν θα προχωρήσει μεν σε bundling ηλεκτρικής ενέργειας και υπηρεσιών ευρυζωνικότητας αλλά αποκάλυψε ότι «η ΔΕΗ θα εισέλθει στη λιανική του broadband με ανταγωνιστικές και χαμηλές τιμές».
Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΗ «τρέχει» και ένα ακόμη σημαντικό τεχνολογικό έργο, αυτό της δημιουργίας ενός mega data center ισχύος 300 MW στη Δυτική Μακεδονία και συγκεκριμένα στην περιοχή της Κοζάνης, μία επένδυση ύψους περίπου 2,3 δισ. ευρώ, που θα είναι το μεγαλύτερο κέντρο δεδομένων στην Ελλάδα και από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη, με δυνατότητα επέκτασης σε Giga Data Center ισχύος 1.000 MW.
Τέλος, σύμφωνα με πηγές της αγοράς δεν αποκλείεται η ΔΕΗ να επεκταθεί σε ότι αφορά στα data centers και στην αγορά της Ρουμανίας, χώρα στην οποία έχει επίσης προχωρήσει σε σημαντικές ενεργειακές συμφωνίες.