«Δεν νοείται βιώσιμη ανάπτυξη, χωρίς μικρομεσαίες επιχειρήσεις» υπογράμμισε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου χαιρετίζοντας το 2ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Επιχειρηματικότητας που πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Economist, στην Αθήνα, με κεντρικό θέμα: “Πώς μπορούν οι ελληνικές ΜμΕ να τροφοδοτήσουν την καινοτομία, την ανταγωνιστικότητα και την ευημερία σε μία ασταθή παγκόσμια οικονομία;”
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος, το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε την περασμένη χρονιά ταχύτερα από τον μέσο όρο της ευρωζώνης, είναι σαφώς θετικό. Δείχνει, όμως, μόνο τη μισή εικόνα. «Διότι, όπως πρόσθεσε, η χώρα παραμένει σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένη από εισαγωγές – τόσο για την παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών, όσο και για την κατανάλωση, οι ευρωπαϊκοί πόροι για τον – απαραίτητο – παραγωγικό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας, δεν κατάφεραν να φτάσουν στο μεγαλύτερο και πιο κρίσιμο κομμάτι της επιχειρηματικότητας και, κυρίως, η ανάπτυξη δεν έχει περάσει – μέχρι τώρα – στην καθημερινότητα της κοινωνίας».
Ο μόνος τρόπος για να ενισχυθεί η εγχώρια παραγωγική βάση, τόνισε ο κ. Χατζηθεοδοσίου, είναι να υπάρξει ένα πλήθος ισχυρών μεσαίων και μικρών επιχειρήσεων, και για να γίνει χρειάζεται η προώθηση πολιτικών οι οποίες διευκολύνουν τις πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, να αναπτυχθούν και να μεγαλώσουν και «όχι πολιτικές, που κάνουν τις λίγες μεγάλες ακόμη μεγαλύτερες».
«Για εμάς, συνέχισε ο κ. Χατζηθεοδοσίου, δεν νοείται βιώσιμη ανάπτυξη, χωρίς μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Δεν νοείται ανάπτυξη, η οποία δεν συμπεριλαμβάνει και δεν δημιουργεί οφέλη για τους πολλούς, χωρίς οικονομική δικαιοσύνη και η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι κατ’ εξοχήν ζήτημα οικονομικής δικαιοσύνης».
Εθνικοί και κοινοτικοί πόροι
Συνεχίζοντας την ομιλία του υπογράμμισε τη σημασία της ανακατεύθυνση κοινοτικών και εθνικών πόρων προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και την δυνατότητα πρόσβασής τους στη χρηματοδότηση διότι, όπως εξήγησε «πρόκειται για ζήτημα δικαιοσύνης και συνθήκη ανάπτυξης, να αποκτήσουν ίση πρόσβαση σε κεφάλαια και ευκαιρίες, για να επενδύσουν στην τεχνολογική και παραγωγική τους αναβάθμιση. Για να μπορέσουν να καινοτομήσουν και να αυξήσουν ακόμη περισσότερο τη συμμετοχή τους στο ΑΕΠ, στην απασχόληση».
Ζήτημα δικαιοσύνης και συνθήκη ανάπτυξης για τους μικρομεσαίους, συνέχισε ο ίδιος, είναι και μια φορολογική πολιτική, που δεν στοχοποιεί τους μικρούς, ευνοώντας τους μεγάλους. Μια πολιτική που δεν στηρίζει τα έσοδα του κράτους σε έμμεσους φόρους – οι οποίοι επιτείνουν το πρόβλημα της ακρίβειας και επιβαρύνουν πάντα τους φτωχότερους. Επιπλέον χρειάζεται ισχυρό και αξιόπιστο ρυθμιστικό πλαίσιο, για τη λειτουργία του ανταγωνισμού. Με κανόνες και όρους, που επιτρέπουν την είσοδο και την ανάπτυξη περισσότερων επιχειρήσεων, αντί της δημιουργίας ολιγοπωλίων ενώ στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η σημασία της, έγκαιρης, εκπαίδευσης και μετεκπαίδευσης ανέργων, επαγγελματιών, αγροτών ή εργαζόμενων στις μικρές επιχειρήσεις «για να μην βρεθούν στο περιθώριο της ψηφιακής οικονομίας».
Παραγωγική οικονομία
Μόνο με αυτές τις προϋποθέσεις, τόνισε, μπορεί να λειτουργήσει μια σύγχρονη, παραγωγική οικονομία. Να οικοδομηθεί μια ανάπτυξη, η οποία θα δίνει ανακούφιση και προοπτική σε όσους σήμερα εξακολουθούν να αγωνιούν και να παλεύουν για μια αξιοπρεπή διαβίωση. «Κι αυτό το αίτημα σαφώς δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. Είναι ένα αίτημα πανευρωπαϊκό. Ένα αίτημα που δεν έχουμε την πολυτέλεια να αγνοούμε» υπογράμμισε ο πρόεδρος για να προσθέσει:
«Όσο δεν δίνουμε ικανοποιητικές απαντήσεις στις πραγματικές αγωνίες των πολιτών, θα κλονίζεται η εμπιστοσύνη τους στο πολιτικό σύστημα και στις θεμελιώδεις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και θα συνεχίσουν να βρίσκουν εύφορο έδαφος οι ακραίες δυνάμεις του λαϊκισμού. Όλοι εκείνοι, που εκμεταλλεύονται την απογοήτευση των πολιτών, για να διευρύνουν την πολιτική τους δεξαμενή. Για να προωθήσουν την ξενοφοβία, τον συντηρητισμό, τον εθνικισμό, την αντιευρωπαϊκή ρητορική».
Αν η Ευρώπη θέλει να διατηρήσει την οικονομική και γεωπολιτική της ισχύ, σε έναν κόσμο ασταθή, χρειάζεται πρώτα απ’ όλα να παραμείνει ενωμένη, υπογράμμισε ο πρόεδρος και συμπλήρωσε πως, για να θωρακιστεί η ευρωπαϊκή οικονομία χρειάζεται να θωρακιστούν οι αξίες, πάνω στις οποίες στηρίχθηκε το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, με επίκεντρό του τον άνθρωπο, την αλληλεγγύη, την οικονομική και κοινωνική δικαιοσύνης.
«Χρειάζεται να επαναβεβαιώσουμε πρώτα και πάνω από όλα την πίστη των πολιτών στην Ενωμένη Ευρώπη. Χρειάζεται να εμπνεύσουμε ξανά εμπιστοσύνη και ελπίδα» είπε ο κ. Χατζηθεοδοσίου και θέλοντας να στείλει «ένα μήνυμα» στους ευρωπαίους ηγέτες, από το βήμα του συνεδρίου είπε: «Ακούστε τους πολίτες της Ευρώπης. Είναι ώρα να κατανοήσετε τους προβληματισμούς των κοινωνιών. Να κατανοήσετε την πραγματική ατζέντα της καθημερινότητας, τις αγωνίες των εργαζομένων, των επαγγελματιών, των μικρών επιχειρήσεων, των νέων. Όχι στην Ευρώπη της γραφειοκρατίας, των ελίτ, των υπόγειων διαδρομών. Ναι στην Ευρώπη της αλληλεγγύης, της ενσυναίσθησης, της ομαδικής δουλειάς. Γιατί σήμερα, περισσότερο από ποτέ, έχουμε ανάγκη να γίνουμε ξανά η Ευρώπη των λαών. Να βαδίσουμε τον δρόμο της ενότητας. Της ενδυνάμωσης των ανθρώπων, που προσπαθούν, αγωνίζονται και δημιουργούν, σε κάθε χώρα. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αξίζουν και πρέπει να μπουν μπροστά σε αυτή την προσπάθεια. Γιατί είναι αυτές που παράγουν πάνω από το 50% του ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι αυτές που βρίσκονται στην καρδιά της ευρωπαϊκής οικονομίας, στην καρδιά κάθε ευρωπαϊκής κοινωνίας».