Οι αμερικανικές επιχειρήσεις στρέφονται ολοένα και περισσότερο σε εργαλεία AI για να αντιμετωπίσουν τις αναταράξεις που προκαλούνται στο παγκόσμιο εμπόριο. Αρκετές τεχνολογικές εταιρείες ανέφεραν στο CNBC ότι αξιοποιούν την αναδυόμενη τεχνολογία για να χαρτογραφήσουν τις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες των επιχειρήσεων — από τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή προϊόντων, μέχρι το πού αποστέλλονται αυτά τα αγαθά — και να κατανοήσουν πώς επηρεάζονται από τους δασμούς που έχει επιβάλει ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.
Την περασμένη εβδομάδα, η Salesforce ανακοίνωσε ότι ανέπτυξε έναν νέο εξειδικευμένο πράκτορα τεχνητής νοημοσύνης για εισαγωγές, ο οποίος μπορεί «να επεξεργαστεί άμεσα αλλαγές για όλες τις 20.000 κατηγορίες προϊόντων στο σύστημα τελωνείων των ΗΠΑ και στη συνέχεια να δράσει αναλόγως», βοηθώντας έτσι στη διαχείριση των αλλαγών που αφορούν τους δασμούς.
Οι μηχανικοί της εταιρείας χρησιμοποίησαν το Εναρμονισμένο Δασμολόγιο, ένα έγγραφο 4.400 σελίδων που περιλαμβάνει τους δασμούς για αγαθά που εισάγονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, ώστε να ενημερώσουν τις απαντήσεις που παράγει ο πράκτορας.
«Η ταχύτητα και η πολυπλοκότητα των παγκόσμιων αλλαγών στους δασμούς καθιστούν σχεδόν αδύνατο για τις περισσότερες επιχειρήσεις να τις παρακολουθήσουν χειροκίνητα», δήλωσε στο CNBC ο Έρικ Λόεμπ, εκτελεστικός αντιπρόεδρος κυβερνητικών υποθέσεων στη Salesforce. «Στο παρελθόν, οι εταιρείες μπορεί να βασίζονταν σε μικρές ομάδες εσωτερικών ειδικών για να παρακολουθούν τις εξελίξεις».
Ψάχνουν απαντήσεις στην ΑΙ
Οι εταιρείες υποστηρίζουν ότι τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης τους επιτρέπουν να λαμβάνουν αποφάσεις για προσαρμογές στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες τους πολύ πιο γρήγορα. Ο Άντριου Μπελ, διευθυντής προϊόντων της εταιρείας λογισμικού διαχείρισης εφοδιαστικής αλυσίδας Kinaxis, δήλωσε ότι οι κατασκευαστές και οι διανομείς που θέλουν να προσαρμόσουν την αντίδρασή τους στους δασμούς χρησιμοποιούν την τεχνολογία μηχανικής εκμάθησης της εταιρείας του για να αξιολογήσουν τα προϊόντα τους και τα υλικά που περιλαμβάνονται σε αυτά, καθώς και εξωτερικά δεδομένα, όπως ειδησεογραφικά άρθρα και μακροοικονομικές πληροφορίες.
«Με αυτές τις πληροφορίες, μπορούμε να αρχίσουμε να κάνουμε κάποιες προσομοιώσεις, όπως: εδώ είναι ένα συγκεκριμένο εξάρτημα που περιλαμβάνεται στα υλικά κατασκευής σας και έχει σημαντικό δασμό. Αν το αντικαθιστούσατε με ένα άλλο εξάρτημα, ποια θα ήταν η συνολική επίδραση;» εξήγησε ο Μπελ μιλώντας στο CNBC.
Η λίστα δασμών του Τραμπ — η οποία καλύπτει δεκάδες χώρες — έχει αναγκάσει τις εταιρείες να επανεξετάσουν τις εφοδιαστικές αλυσίδες και τις τιμές τους. Εταιρείες όπως η Walmart και η Nike έχουν ήδη αυξήσει τις τιμές σε ορισμένα προϊόντα. Σύμφωνα με δεδομένα της απογραφής, οι Ηνωμένες Πολιτείες εισήγαγαν περίπου 3,3 τρισεκατομμύρια δολάρια αγαθών το 2024.
Η αβεβαιότητα που προκαλείται από τα μέτρα δασμών των Ηνωμένων Πολιτειών «πιθανότατα παρουσιάζει τη στιγμή της τεχνητής νοημοσύνης να λάμψει», δήλωσε ο Ζακ Κας, φουτουριστής και πρώην επικεφαλής στρατηγικής αγοράς της OpenAI, στη Σίλβια Αμάρο του CNBC, κατά τη διάρκεια του Ambrosetti Forum στην Ιταλία τον περασμένο μήνα.