Μία από τις πιο δημοφιλείς συναλλαγές στις αναδυόμενες αγορές χάνει τη λάμψη της δια χειρός Ντόναλντ Τραμπ.
Τα ομόλογα της Ουκρανίας σε δολάρια καταγράφουν απώλειες που ξεπερνούν το 10% από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα, σημειώνοντας την χειρότερη επίδοση μεταξύ των αναδυόμενων και των συνοριακών αγορών, καθώς η προοπτική ότι ο Τραμπ θα κάνει πράξη τις υποσχέσεις του και θα μεσολαβήσει για μια ειρηνευτική συμφωνία εξασθενεί.
Αυτή είναι μια έντονη μεταστροφή από τα κέρδη τους απέδιδαν στην αλλαγή του έτους, όταν τα στοιχήματα για εκεχειρία έκαναν το ουκρανικό χρέος κορυφαίο παίκτη – σχεδόν διπλασίασαν την τιμή ορισμένων ομολόγων από την αναδιάρθρωση του Αυγούστου και ανέβασαν τις αγορές σε ολόκληρη την Ανατολική Ευρώπη.
Αν και οι επενδυτές δεν εγκαταλείπουν τη συμφωνία, μετριάζουν την αισιοδοξία τους, αναφέρει το Bloomberg.
Οι εκτιμήσεις των αναλυτών
Το hedge fund Frontier Road με έδρα το Λονδίνο προτιμά την έκθεση μέσω εταιρικών ομολόγων, τα οποία, όπως λέει, είναι λιγότερο ευάλωτα στις γεωπολιτικές μεταβολές. Η Bank of America Corp. εξακολουθεί να έχει σύσταση overweight για το εξωτερικό χρέος της Ουκρανίας, αλλά προειδοποιεί για «καθοδικούς κινδύνους» καθώς οι μάχες παραμένουν στον τέταρτο χρόνο τους. Η Morgan Stanley βλέπει ότι οι εχθροπραξίες θα συνεχιστούν μέχρι το 2025.
«Η αγορά έχει επανέλθει στα επίπεδα που είχαν παρατηρηθεί πριν από την εκλογή του Τραμπ», τονίζει ο Viktor Szabo, διευθυντής επενδύσεων στην Aberdeen Investments. «Η υπόσχεση να φέρει ειρήνη μια μέρα μετά την ορκωμοσία συναντήθηκε με την πραγματικότητα ότι ο Πούτιν δεν θέλει ειρήνη».
Ο Τραμπ έθεσε την προοπτική προσωπικών συνομιλιών μεταξύ του ίδιου, του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του Ουκρανού Βολοντίμιρ Ζελένσκι νωρίτερα μέσα στον μήνα στην Κωνσταντινούπολη. Αντί να παρευρεθεί αυτοπροσώπως, ο Πούτιν έστειλε αντ’ αυτού μια χαμηλού επιπέδου αντιπροσωπεία, με αποτέλεσμα μόνο ο Ζελένσκι να μεταβεί στην Τουρκία.
Σημαντικά κέρδη δίνουν οι αγορές της Ανατολικής Ευρώπης
Για την Ανατολική Ευρώπη ευρύτερα, εν τω μεταξύ, οι λόγοι που κρύβονται πίσω από τη στροφή στην ουκρανική αγορά ομολόγων είναι ο λόγος για τον οποίο τα χρηματιστήρια από τη Βαρσοβία έως τη Βουδαπέστη σημείωσαν μερικές από τις μεγαλύτερες αυξήσεις παγκοσμίως.
Οι κύριοι χρηματιστηριακοί δείκτες στη Βαρσοβία, την Πράγα και τη Βουδαπέστη έχουν αποφέρει στους επενδυτές αποδόσεις άνω του 30% φέτος σε όρους δολαρίου. Και το ουγγρικό φιορίνι, η τσεχική κορόνα και το πολωνικό ζλότι βρίσκονται στην κορυφή των αναδυόμενων αγορών έναντι του δολαρίου μέχρι στιγμής το 2025, επισκιασμένα μόνο από την ανάκαμψη του ρωσικού ρουβλίου.
Ταυτόχρονα, η ακραία στροφή της Ουκρανίας στις αγορές υπενθυμίζει ότι οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι δημιουργούν θύλακες αναταραχής. Οι εκλογές στη γειτονική Ρουμανία και την Πολωνία κρατούν τους επενδυτές σε εγρήγορση και υπάρχει η απειλή ευρύτερων επιπτώσεων από την έλλειψη ειρηνευτικής συμφωνίας.