Την υποστήριξή της προς την Αρμενία ενισχύει η Ινδία του Μόντι προσθέτοντας έναν επιπλέον παράγοντα στην ήδη περίπλοκη εξίσωση ασφάλειας που διαμορφώνεται στην εύφλεκτη περιοχή του Νότιου Καυκάσου.
Η Αρμενία τα τελευταία πέντε χρόνια έχει συνάψει συμφωνίες αξίας περίπου 1,5 δισεκατομμυρίου δολαρίων για την προμήθεια όπλων από την Ινδία, συμπεριλαμβανομένων αντιαεροπορικών πυραύλων, συστημάτων πυροβολικού, μαχητικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυρομαχικών, αναφέρουν ρωσικά μέσα ενημέρωσης. Κατά την ίδια περίοδο, οι πωλήσεις όπλων στην Αρμενία από τη Ρωσία, τον πρώην στρατηγικό σύμμαχο του Ερεβάν, έχουν σε μεγάλο βαθμό μειωθεί. Η Γαλλία έχει διακόψει επιπλέον συμφωνίες όπλων με το Ερεβάν, αξίας περίπου 250 εκατομμυρίων δολαρίων, και γεωπολιτικά, η Αρμενία έχει αρχίσει να κλίνει προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ανησυχία Μόσχας για τη στροφή της Αρμενίας
Μια ανάλυση που εκπόνησε το Ρωσικό Συμβούλιο Διεθνών Υποθέσεων υπογράμμισε ότι η μεταβαλλόμενη ευθυγράμμιση της Αρμενίας, τόσο όσον αφορά τις αγορές όπλων όσο και την πολιτική εμπλοκή, αποτελεί πηγή ανησυχίας στη Μόσχα.
«Πριν από αρκετά χρόνια, ήταν δυνατό να ισχυριστεί κανείς με τόλμη ότι η Αρμενία δεν είναι μόνο μια ειδική σφαίρα ενδιαφέροντος για τη Ρωσία στον Νότιο Καύκασο, αλλά και το βασικό σημείο για την προβολή της ρωσικής παρουσίας στην περιοχή», σημειώνεται στην έκθεση. «Σήμερα, η παρουσία και η επιρροή [της Ρωσίας] αμφισβητούνται».
«Η Αρμενία επιδιώκει στενότερους δεσμούς με μη περιφερειακούς παράγοντες», πρόσθεσε η έκθεση. «Αυτό, με τη σειρά του, περιορίζει περαιτέρω το περιθώριο ελιγμών που μπορεί να χρησιμοποιήσει η Ρωσία για να αποκαταστήσει τη θέση της στον Νότιο Καύκασο».
Υπάρχει μια πρακτική συνιστώσα στις πρόσφατες αγορές όπλων της Αρμενίας που αυξάνει τον βαθμό δυσκολίας για τη Ρωσία. Για παράδειγμα, τα συστήματα πυροβολικού που αποκτά η Αρμενία βάλλουν με βλήματα 155 χιλιοστών. Τα ρωσικά συστήματα χρησιμοποιούν βλήματα 152 χιλιοστών.
Όπλο για την Ινδία ο τουρισμός
Η υποστήριξη της Ινδίας προς την Αρμενία δεν περιορίζεται στις πωλήσεις όπλων αυτές τις μέρες. Το Νέο Δελχί οπλίζει την τουριστική βιομηχανία αποθαρρύνοντας τους Ινδούς από το να επισκεφθούν το Αζερμπαϊτζάν και την Τουρκία, τους εχθρούς της Αρμενίας στον Καύκασο.
Μια δημοφιλής ινδική ταξιδιωτική πλατφόρμα ανέφερε ότι στις αρχές Μαΐου οι νέες κρατήσεις για ταξίδια στο Αζερμπαϊτζάν και την Τουρκία μειώθηκαν κατακόρυφα κατά 60%, ενώ οι ακυρώσεις ήδη προγραμματισμένων ταξιδιών υπερδιπλασιάστηκαν.
Οι Ινδοί αντιπροσώπευαν ένα σχετικά μικρό μερίδιο των τουριστών που επισκέφθηκαν το Αζερμπαϊτζάν το 2024 (8%), αλλά ο αριθμός των Ινδών τουριστών (224.000) υπερδιπλασιάστηκε πέρυσι σε σύγκριση με το σύνολο του 2023.
Πολλοί περιφερειακοί αναλυτές βλέπουν το αυξανόμενο ενδιαφέρον της Ινδίας για την Αρμενία ως απόρροια της μακροχρόνιας αντιπαλότητάς της με το Πακιστάν. Το Νέο Δελχί, πιστεύουν ορισμένοι, θέλει να διαταράξει έναν ενισχυμένο τριμερή δεσμό μεταξύ Αζερμπαϊτζάν, Πακιστάν και Τουρκίας και θεωρεί την ευθυγράμμισή του με την Αρμενία ως αντίβαρο.
Ωστόσο, η Ινδία βλέπει επίσης την Αρμενία ως βασικό γρανάζι στις προσπάθειές της να αναπτύξει εμπορικές οδούς που λειτουργούν εκτός του αναδυόμενου, χρηματοδοτούμενου από την Κίνα δικτύου Belt & Road. Ο εκκολαπτόμενος οικονομικός ανταγωνισμός της Ινδίας με την Κίνα θεωρείται δευτερεύων μοχλός των προσπαθειών του Νέου Δελχί να ενισχύσει το προφίλ του στον Νότιο Καύκασο.
«Εμβαθύνοντας τις σχέσεις με την Αρμενία, η Ινδία ενισχύει τη θέση της ως σημαντικός παράγοντας σε ολόκληρη την Ευρασία και τονίζει τη σημασία του Διεθνούς Διαδρόμου Μεταφορών Βορρά-Νότου, ο οποίος στοχεύει να συνδέσει την Ινδία με την Ευρώπη μέσω της Αρμενίας και του Ιράν», ανέφερε ανάλυση που δημοσιεύτηκε από το Ατλαντικό Συμβούλιο στις αρχές του 2025.
«Αρένα» ο Καύκασος
Η Ρωσία δεν είναι ο μόνος περιφερειακός παράγοντας που αναστατώθηκε από την είσοδο της Ινδίας στο γεωπολιτικό οκτάγωνο που είναι ο Νότιος Καύκασος. Ένα σχόλιο στις 19 Μαΐου που δημοσιεύτηκε από την ιστοσελίδα AzerMedia, η οποία συνδέεται με την κυβέρνηση, στο Μπακού προειδοποίησε ότι ο Καύκασος κινδυνεύει να γίνει «αρένα» για διαμάχες δι’ αντιπροσώπων που διεξάγονται από εξωτερικές δυνάμεις. Τέτοιες ανησυχίες έχουν ενταθεί από την πρόσφατη τετραήμερη σύγκρουση μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν.
«Η εμπλοκή μη περιφερειακών παραγόντων στον Νότιο Καύκασο κινδυνεύει να κατακερματίσει την αρχιτεκτονική ασφαλείας της περιοχής», ανέφερε το σχόλιο. «Το βασικό ερώτημα για τα περιφερειακά κράτη είναι αν θα διεκδικήσουν την κυριαρχία τους εξισορροπώντας τις μεγάλες δυνάμεις ή αν θα γίνουν όργανα στις παγκόσμιες συγκρούσεις τους. Η επιλογή είναι επίσης μεταξύ ανάπτυξης μέσω εμπορίου και εφοδιαστικής – ή στρατιωτικοποίησης».
«Καθώς αυξάνονται οι εντάσεις μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν, η στρατιωτική επέκταση της Ινδίας στον Νότιο Καύκασο αυξάνει τον κίνδυνο πολέμου», πρόσθεσε το Azermedia.