Τραμπ: Γιατί έχει εξοργιστεί με τους Ευρωπαϊους

Ο πρόεδρος Τραμπ εκφράζει εδώ και χρόνια τον θυμό του για την Ευρώπη τόσο δημόσια όσο και κατ' ιδίαν

Τραμπ: Γιατί έχει εξοργιστεί με τους Ευρωπαϊους

Την περασμένη Παρασκευή ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, αιφνιδίασε τις αγορές προαναγγέλλοντας δασμούς 50% κατά της Ευρωπαϊκής  Ένωσης, χρησιμοποιώντας μάλιστα αυστηρή γλώσσα. Η απειλή αυτή ήρθε εν μέσω αυξανόμενης απογοήτευσης στην οικονομική του ομάδα σχετικά με την προσέγγιση του μπλοκ των 27 κρατών-μελών όσον αφορά τους φόρους, τους κανονισμούς και την Κίνα.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η Wall Street Journal, οι σύμβουλοι του Τραμπ έχουν εκφράσει κατ’ ιδίαν την ενόχλησή τους σε Ευρωπαίους αξιωματούχους για το γεγονός ότι οι διαφορετικές εμπορικές προτεραιότητες των κρατών μελών της ΕΕ έχουν επιβραδύνει τις συνομιλίες.

Οι σύμβουλοι έχουν παραπονεθεί για αυτό που θεωρούν ως επιφυλακτική προσέγγιση της Ευρώπης στις διαπραγματεύσεις και για αυτό που αναφέρουν ως απροθυμία της ΕΕ να κάνει συγκεκριμένες προσφορές που να αντιμετωπίζουν τις ανησυχίες των ΗΠΑ. Αυτές περιλαμβάνουν τέλη για υπηρεσίες streaming, φόρους προστιθέμενης αξίας, κανονισμούς για την αυτοκινητοβιομηχανία και πρόστιμα που επιβάλλονται σε αμερικανικές εταιρείες σε υποθέσεις αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας, ανέφεραν τα ίδια άτομα.

Ο πρόεδρος εκφράζει εδώ και χρόνια την οργή του για την Ευρώπη τόσο δημόσια όσο και κατ’ ιδίαν

Ο παράγοντας «Κίνα»

Οι ΗΠΑ δεν έχουν μέχρι στιγμής εξασφαλίσει δέσμευση από τους ηγέτες της ΕΕ να επιβάλουν νέους δασμούς στις κινεζικές βιομηχανίες, κάτι που αποτελεί προτεραιότητα για τους αξιωματούχους της κυβέρνησης Τραμπ, οι οποίοι πιέζουν να εντείνουν την εμπορική πίεση στο Πεκίνο, ανέφεραν οι ίδιες πηγές. Στο πλαίσιο ξεχωριστών εμπορικών διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο συμφώνησε να προχωρήσει στην επιβολή δασμών στον κινεζικό χάλυβα, ανέφεραν οι ίδιες πηγές. Αυτό βοήθησε στην επισφράγιση της εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ-Ηνωμένου Βασιλείου που ανακοίνωσε ο Τραμπ αυτόν τον μήνα. Αξιωματούχοι της ΕΕ έχουν δείξει προθυμία να αντιμετωπίσουν οικονομίες εκτός αγοράς, όπως αυτή της Κίνας, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν την προσέγγιση του μπλοκ.

Οι εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ κορυφώθηκαν το πρωί της Παρασκευής, όταν ο Τραμπ απείλησε να επιβάλει δασμούς 50% στις ευρωπαϊκές εισαγωγές από την 1η Ιουνίου.

Στο Οβάλ Γραφείο το απόγευμα της Παρασκευής, ο Τραμπ άφησε να εννοηθεί ότι σκοπεύει να υλοποιήσει —τουλάχιστον προς το παρόν— την απειλή του, λέγοντας ότι «δεν επιδιώκει συμφωνία» με την ΕΕ.

Ο πρόεδρος εκφράζει εδώ και χρόνια την οργή του για την Ευρώπη τόσο δημόσια όσο και κατ’ ιδίαν, συχνά επιπλήττοντας τους ηγέτες της ηπείρου πιο εύστοχα από ό,τι ορισμένους Αμερικανούς αντιπάλους.

Κρατάει χρόνια…

Ξεκινώντας από την πρώτη του θητεία, ο Τραμπ επέκρινε τις χώρες μέλη του Οργανισμού Βορειοατλαντικού Συμφώνου ότι δεν δαπανούν αρκετά χρήματα για την άμυνα, μια κατηγορία που επαναλαμβάνει εδώ και χρόνια. Αυτόν τον μήνα δήλωσε ότι η ΕΕ είναι «πιο άσχημη από την Κίνα». Έχει αναφερθεί στα πρόστιμα της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας του μπλοκ ως φόρους σε αμερικανικές εταιρείες. Τον Φεβρουάριο, δήλωσε ότι η ΕΕ «ιδρύθηκε για να βλάψει τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Οι ωμές διαπραγματευτικές τακτικές του Τραμπ έρχονται σε αντίθεση με την πιο σταθερή και προσανατολισμένη στις διαδικασίες προσέγγιση των ηγετών της ΕΕ, η οποία περιλαμβάνει συχνές διαβουλεύσεις με τα κράτη μέλη.

Η απειλή του Τραμπ το πρωί της Παρασκευής, η οποία εκδόθηκε με ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης , εξέπληξε αξιωματούχους και διπλωμάτες της ΕΕ, οι οποίοι είχαν εκφράσει αισιοδοξία τις τελευταίες ημέρες ότι οι εμπορικές συζητήσεις είχαν αρχίσει να ανακάμπτουν μετά από ένα αργό ξεκίνημα.

Ντόναλντ Τραμπ

Η ΕΕ και οι ΗΠΑ αντάλλαξαν πρόσφατα έγγραφα που περιέγραφαν πιθανά σημεία συζήτησης στις εμπορικές συνομιλίες, ένα βήμα που ορισμένοι Ευρωπαίοι διπλωμάτες θεώρησαν ως θετική εξέλιξη, και το μπλοκ έχει δηλώσει κατ’ ιδίαν ότι είναι έτοιμο να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ για την αντιμετώπιση των κρατικών επιδοτήσεων της Κίνας σε βασικές βιομηχανίες, δήλωσε ένα άτομο που ενημερώθηκε για τις συνομιλίες.

Ο επικεφαλής εμπορίου της ΕΕ, Μάρος Σέφκοβιτς , μίλησε τηλεφωνικά με τον εμπορικό αντιπρόσωπο των ΗΠΑ Τζέιμισον Γκριρ και τον υπουργό Εμπορίου Χάουαρντ Λούτνικ λίγες ώρες μετά την ανάρτηση του Τραμπ στο Truth Social.

Μετά την τηλεφωνική επικοινωνία της Παρασκευής, ο Σέφτσοβιτς δήλωσε ότι η ΕΕ συμμετέχει πλήρως σε εμπορικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ, αλλά είναι έτοιμη να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της. Το εμπόριο μεταξύ των δύο πλευρών είναι απαράμιλλο, έγραψε ο Σέφκοβιτς σε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά «πρέπει να καθοδηγείται από αμοιβαίο σεβασμό, όχι από απειλές». Ένας αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε την Παρασκευή ότι η Κίνα δεν υπήρξε σημαντικό σημείο τριβής στις συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών.

Αναζητώντας μια μέση λύση

Οι αξιωματούχοι της ΕΕ έχουν επιδιώξει να βρουν μια μέση λύση στην απάντηση στις ΗΠΑ, η οποία να είναι λιγότερο επιθετική από τα εμπορικά αντίποινα της Κίνας, αλλά πιο δυναμική από το Ηνωμένο Βασίλειο. Το Ηνωμένο Βασίλειο κατέληξε σε συμφωνία με τις ΗΠΑ αυτόν τον μήνα, η οποία διατήρησε τους οριζόντιους δασμούς 10% του Τραμπ σε βρετανικά προϊόντα. Αρκετοί υπουργοί της ΕΕ δήλωσαν πρόσφατα ότι δεν θα ήταν ικανοποιημένοι με μια εμπορική συμφωνία που θα διατηρούσε τους δασμούς του 10%.

Οι συζητήσεις που σχετίζονται με την Κίνα αποτελούν μέρος μιας στρατηγικής των ΗΠΑ για να πιέσουν τους εμπορικούς εταίρους να τιμωρήσουν τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο μέσω διαπραγματεύσεων για τους λεγόμενους αμοιβαίους δασμούς του Τραμπ, οι οποίοι επιβλήθηκαν στις αρχές Απριλίου πριν ανασταλούν για 90 ημέρες ώστε να επιτραπεί η διεξαγωγή συνομιλιών. Η στρατηγική των ΗΠΑ επιδιώκει να περιορίσει τη συμμετοχή της Κίνας σε άλλες οικονομίες -ιδίως σε στρατηγικούς κλάδους όπως ο χάλυβας- καθώς και να πιέσει άλλα έθνη να επιβάλουν δασμούς σε κινεζικά προϊόντα για να αντιμετωπίσουν τις κρατικές επιδοτήσεις που παρέχει το Πεκίνο και καθιστούν τα προϊόντα της πιο ανταγωνιστικά παγκοσμίως.

Η Κίνα παραμένει μια σημαντική αγορά για τις εξαγωγές της ΕΕ και οι Ευρωπαίοι ηγέτες διστάζουν να ξεκινήσουν έναν εμπορικό πόλεμο υψηλού προφίλ με το Πεκίνο.

Η ΕΕ και η κυβέρνηση Τραμπ έχουν θεμελιωδώς διαφορετικές προσεγγίσεις στις εμπορικές συνομιλίες. Ο Τραμπ ήταν πρόθυμος να ανακοινώσει γρήγορα συμφωνίες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το εκτελεστικό όργανο του μπλοκ, είναι υπεύθυνη για την εμπορική πολιτική, αλλά επικοινωνεί τακτικά με τα 27 κράτη μέλη της για να διασφαλίσει ότι συμφωνούν με την προσέγγισή της. Αυτή η διαδικασία σημαίνει ότι η ΕΕ συχνά κινείται αργά – μια κεντρική πηγή απογοήτευσης για την κυβέρνηση Τραμπ. Ο υπουργός Οικονομικών Σκοτ ​​Μπέσεντ εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με τον ρυθμό των εμπορικών συνομιλιών σε αξιωματούχους της ΕΕ κατά τη διάρκεια συνάντησης των υπουργών Οικονομικών στον Καναδά την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο.

OT Originals

Περισσότερα από World

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Απόρρητο