Ο τομέας που δραστηριοποιείται στην αποθήκευση ενέργειας γνωρίζει άνθηση το τελευταίο διάστημα και καθοριστικό ρόλο διαδραματίζουν οι μπαταρίες λιθίου-σιδήρου φωσφορικού άλατος (LFP), όπου αυξάνεται η απόδοσή τους και μειώνεται η τιμή τους, με αποτέλεσμα τα μεγάλης κλίμακας έργα αποθήκευσης ενέργειας να απογειώνονται μαζικά.
Μάλιστα, η ανάπτυξη του τομέα ή αποθήκευσης ενέργειας ξεπερνά πλέον τον ρυθμό ανάπτυξης των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων. Προς το παρόν, τα ηλεκτρικά οχήματα εξακολουθούν να κυριαρχούν στη συνολική ζήτηση μπαταριών, αλλά η αποθήκευση ενέργειας αναπτύσσεται τόσο γρήγορα που ο τομέας αναμένεται να αποτελέσει περίπου το ένα πέμπτο της αγοράς τα επόμενα πέντε χρόνια, σύμφωνα με πρόβλεψη της Rho Motion, μιας εταιρείας συμβούλων για την ενεργειακή μετάβαση.
Η ζήτηση για μπαταρίες αποθήκευσης αυξήθηκε κατά 51%, σύμφωνα με την Rho Motion, και βρίσκεται σε καλό δρόμο για επέκταση κατά 40% φέτος
«Οι παγκόσμιες πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων αυξήθηκαν κατά 23% πέρυσι. Ωστόσο, η ζήτηση για μπαταρίες αποθήκευσης αυξήθηκε κατά 51%, σύμφωνα με την Rho Motion, και βρίσκεται σε καλό δρόμο για επέκταση κατά 40% φέτος», αναφέρει το Reuters.
Μπαταρίες χωρίς κοβάλτιο ή νικέλιο
Ένα από τα σημαντικότερα οφέλη των μπαταριών LFP είναι ότι, σε αντίθεση με τις παραδοσιακές μπαταρίες ιόντων λιθίου, αυτή η μορφή δεν περιλαμβάνει κοβάλτιο ή νικέλιο, τα οποία ιστορικά ήταν το πιο δαπανηρό μέρος της κατασκευής μπαταριών.
Η τράπεζα UBS υπολογίζει ότι η παγκόσμια χωρητικότητα αποθήκευσης θα πρέπει να επεκταθεί κατά οκτώ φορές για να συμβαδίσει με την επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας
Στην πραγματικότητα, η Tesla ανακοίνωσε ένα φιλόδοξο σχέδιο για τη σταδιακή κατάργηση των μπαταριών ιόντων λιθίου το 2020. Εκείνη την εποχή, οι επιστήμονες θεωρούσαν αυτόν τον στόχο τόσο υψηλό που ήταν σχεδόν αδύνατος, καθώς το κοβάλτιο είναι εξαιρετικά ενεργειακά πυκνό και επιτρέπει στα οχήματα να ταξιδεύουν για μεγαλύτερες αποστάσεις χωρίς φόρτιση.
Σήμερα, υπάρχουν ορισμένα μοντέλα ηλεκτρικών οχημάτων που χρησιμοποιούν μπαταρίες λιθίου-σιδήρου χωρίς κοβάλτιο, αλλά αυτά είναι σε μεγάλο βαθμό μοντέλα από κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένης της BYD, η οποία ξεπέρασε την Tesla και έγινε ο μεγαλύτερος πωλητής ηλεκτρικών οχημάτων στον κόσμο το 2024.
Αυτές οι εξελίξεις έχουν απορρυθμίσει τις παγκόσμιες αγορές νικελίου και κοβαλτίου. «Προβλέποντας μια αύξηση της ζήτησης, η παραγωγή αυξήθηκε – ιδιαίτερα στην κορυφαία χώρα εξόρυξης νικελίου, την Ινδονησία, και τον κορυφαίο εξαγωγέα κοβαλτίου, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό», ανέφερε το Reuters νωρίτερα αυτόν τον μήνα.
«Ωστόσο, η έλλειψη προσιτών μοντέλων ηλεκτρικών οχημάτων (EV) και η αργή ανάπτυξη υποδομών φόρτισης έχουν επιβραδύνει την υιοθέτηση ηλεκτρικών οχημάτων από τους καταναλωτές εκτός Κίνας, οδηγώντας ορισμένους κατασκευαστές αυτοκινήτων να περιορίσουν τα σχέδια ηλεκτροκίνησης». Αυτό έχει προκαλέσει την πτώση της τιμής του κοβαλτίου και του νικελίου.
Θετικές προοπτικές στην αποθήκευση ενέργειας
Αλλά οι τιμές των μπαταριών LFP έχουν επίσης μειωθεί. Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, οι μπαταρίες λιθίου-σιδήρου έχουν μειωθεί στο μισό. Η αυξημένη χρήση αυτών των μπαταριών πιθανότατα θα πλήξει και τις αγορές κοβαλτίου και νικελίου, ενώ παράλληλα θα ενισχύσει τη ζήτηση λιθίου και τις πιθανές τιμές του λιθίου. Αλλά στο άμεσο μέλλον, αυτά είναι φανταστικά νέα για τη βιομηχανία αποθήκευσης ενέργειας, η οποία μπορεί πλέον να κλιμακώσει τα έργα της χωρίς να ξοδέψει χρήματα.
Ενώ αυτές οι τεχνολογικές και οικονομικές εξελίξεις έχουν αποτελέσει σημαντικούς καταλύτες για τον πρόσφατο πολλαπλασιασμό των μεγάλης κλίμακας έργων αποθήκευσης ενέργειας, ο συγκεκριμένος τομέας στον ενεργειακό κλάδο είναι έτοιμος για αναπτυξιακή… εκτόξευση εδώ και αρκετό καιρό.
Πέρυσι, ο Economist ανέφερε ότι ο τομέας αποθήκευσης ενέργειας προετοιμαζόταν να γίνει «η επόμενη επιχείρηση τρισεκατομμυρίων δολαρίων της καθαρής ενέργειας». Βραχυπρόθεσμα, η Allied Market Research εκτιμά ότι ο τομέας θα φτάσει τα 329,1 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2032, με σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 5,2% από το 2023 έως το 2032. Και η τράπεζα UBS υπολογίζει ότι η παγκόσμια χωρητικότητα αποθήκευσης θα πρέπει να επεκταθεί κατά οκτώ φορές για να συμβαδίσει με την επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Καθώς τα ενεργειακά δίκτυα εξαρτώνται ολοένα και περισσότερο από μεταβλητές πηγές ενέργειας όπως η αιολική και η ηλιακή ενέργεια, η αποθήκευση ενέργειας καθίσταται ολοένα και πιο απαραίτητη. Αυτές οι μπαταρίες χρησιμοποιούνται για τη δέσμευση της πλεονάζουσας ενεργειακής προσφοράς όταν ο ήλιος λάμπει στα ηλιακά πάνελ και ο άνεμος φυσάει μέσα από τουρμπίνες, για να τροφοδοτήσουν στη συνέχεια την ενέργεια πίσω στο δίκτυο όταν η ζήτηση ενέργειας υπερβαίνει την προσφορά. Αυτό είναι ύψιστης σημασίας για την ενεργειακή ασφάλεια, όπως αποδεικνύεται από τις τρομερές διακοπές ρεύματος στην Ισπανία και την Πορτογαλία νωρίτερα αυτόν τον μήνα.
Οι παράγοντες ανάπτυξης για την αποθήκευση ενέργειας είναι αρκετά σημαντικοί ώστε να διατηρούν σταθερές τις προβλέψεις ακόμη και ενόψει γεωπολιτικών αναταραχών. «Η ανάπτυξη στις ΗΠΑ – η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά αποθήκευσης ενέργειας στον κόσμο, η οποία εξακολουθεί να εξαρτάται από τις κινεζικές εισαγωγές – θα αντιμετωπίσει αντιξοότητες τα επόμενα χρόνια λόγω της αβεβαιότητας των δασμών», αναφέρει το Reuters. «Αλλά η μακροπρόθεσμη ανάπτυξη παραμένει άθικτη».