Κλίμα ευφορίας επικρατεί στον κλάδο της ιχθυοκαλλιέργειας φέτος – κάτι το οποίο δεν είναι ιδιαίτερα συνηθισμένο στον συγκεκριμένο κύκλο των επιχειρήσεων. Ο λόγος είναι πως οι τιμές των εξαγωγής των ψαριών, όπως αναφέρει μιλώντας προς τον ΟΤ ο πρόεδρος του ΕΛΟΠΥ κ. Αποστόλης Τουραλιάς, βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δέκα χρόνων. Κυμαίνονται από 6,20 ευρώ ως και 6,50 ευρώ το κιλό!
Πρόκειται ασφαλώς για μία σημαντική εξέλιξη που θα έχει προφανώς επιπτώσεις σε διάφορα επίπεδα. Πρωτίστως στην επιτάχυνση – έτσι κι αλλιώς έχει καθυστερήσει αρκετά… – της απόκτησης της Avramar από το αραβικών συμφερόντων fund Aqua Bridge Dubai. Πηγές της αγοράς λένε πως οσονούπω πρόκειται να τελειώσει η εκκρεμότητα, που έχει ταλαιπωρήσει τις τράπεζες, αλλά και την αγορά.
Εξαγωγές πάνω από 600 εκατ. ευρώ για την ιχθυοκαλλιέργειες
Δεύτερον έχει επιπτώσεις στην οικονομική ενίσχυση των επιχειρήσεων του κλάδου από την εξαγωγική τους δραστηριότητα και κατα συνέπεια στην ενίσχυση των εξαγωγών του κλάδου των τροφίμων, στο οποίο οι εξαγωγές ψαριών καταλαμβάνουν την πρώτη θέση. Η κατηγορία των τροφίμων εξελίσσεται στον σημαντικότερο εξαγωγικό κλάδο της χώρας, εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών.
Οπως επισημαίνει μιλώντας προς τον ΟΤ ο κ. Τουραλιάς στη διάρκεια του 2024 οι εξαγωγές του κλάδου της ιχθυοκαλλιέργειας ξεπέρασαν σημαντικά τα 600 εκατ. ευρώ – από 572 εκατ. ευρώ το 2023 – και φυσικά οι υψηλές τιμές εξαγωγής που «τρέχουν» σήμερα, δίνουν ακόμη μεγαλύτερη ώθηση. Ωστόσο όμως – κι αυτό αποτελεί σημαντικό μειονέκτημα- ενώ οι προοπτικές είναι σπουδαίες, η παραγωγική δυναμικότητα του κλάδου χρόνο με τον χρόνο μειώνεται.
Η μείωση της παραγωγής και το αγκάθι του χωροταξικού
Οπως σημειώνει ο κ. Τουραλιάς πέρυσι η παραγωγή του κλάδου περιορίστηκε περίπου στους 120.000 τόνους, ενώ το 2023 η παραγωγή του ήταν 131.300 τόνοι. Και φέτος η συρρίκνωση συνεχίζεται.
Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του ΕΛΟΠΥ το 83% της ελληνικής παραγωγής της ιχθυοκαλλιέργειας εξάγεται σε 36 χώρες και το 17% καταναλώνεται από την εσωτερική αγορά. Κεντρικό όμως πρόβλημα που αφορά στην ανάπτυξη, αλλά και στη παραγωγική δυναμικότητα του κλάδου, αποτελεί το χωροταξικό, το επί μία δεκαετία έχει παραπεμφθεί στις καλένδες.
Η άνοδος της τουρκικής ιχθυοκαλλιέργειας
Εν τω μεταξύ όλο και μεγαλύτερες ποσότητες της τουρκικής παραγωγής ψαριών ακολουθούν τον «ελληνικό δρόμο» προς την δυτική και νότια Ευρώπη.
Συγκεκριμένα όπως έλεγαν πηγές της αγοράς έχουν ήδη συσταθεί δύο τουρκικές εμπορικές εταιρείες – η δεύτερη προσφάτως – και μέσα από το ελληνικό μεταφορικό δίκτυο, μεταφέρονται πλέον προς την Ιταλία κι από εκεί σε διάφορες άλλες αγορές περίπου 20.000 τόνοι – περίπου 500 τόνοι διοχετεύονται στην ελληνική αγορά. Είτε μέσω της Πάτρας είτε μέσω της Ηγουμενίτσας.
Πράγματι τα στοιχεία του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων αναφέρουν ότι στη διάρκεια του 2024 οι τουρκικές εξαγωγές ψαριών στην Ελλάδα ανήλθαν στα 100 εκατ. ευρώ έναντι περίπου 50 εκατ. ευρώ το 2023.