Στο τέλος Μαΐου θα παρουσιάσει ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος στο υπουργικό συμβούλιο τη σύσταση της νέας Αρχής Εποπτείας της Αγοράς και Προστασίας του Καταναλωτή.
Οπως έχει γράψει ο ΟΤ, ο νέος οργανισμός που θα δημιουργηθεί θα ενσωματώσει τον –αδύναμο μηχανισμό– του Συνηγόρου του Καταναλωτή και την ΔΙΜΕΑ.
Παράλληλα, θα ενισχύσει με ελεγκτική αρμοδιότητα και κυρωτικές δυνατότητες τον Συνήγορο του Καταναλωτή, που μέχρι τώρα δέχεται απλώς καταγγελίες κι έχει έναν μεσολαβητικό ρόλο μεταξύ του καταγγέλλοντα και του καταγγελόμενου.
Μιλώντας στο EΡΤNews, ο κ. Θεοδωρικάκος είπε: «Είναι ανάγκη να προχωρήσουμε σε μια ουσιαστική μεταρρύθμιση όλου του συστήματος εποπτείας της αγοράς και προστασίας του καταναλωτή και γι’ αυτό τον σκοπό ετοιμάζουμε μια πολύ σημαντική μεταρρύθμιση, η οποία θα βοηθάει τον υγιή ανταγωνισμό, θα βοηθά τους καταναλωτές, θα βάζει τα ψηφιακά μέσα. Ακόμα περισσότερο μέσα στους ελέγχους και την ψηφιακή ικανότητα των πολιτών να καταγγέλλουν τα προβλήματα στα οποία βρίσκονται» με στόχο να πέσουν οι τιμές των αγαθών.
Αναπτυξιακός
Ακόμη, ο υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε ότι πλέον όλες οι διαδικασίες με την εφαρμογή του νέου αναπτυξιακού νόμου που είναι στη Βουλή και θα τεθεί σε ψηφοφορία την Τρίτη θα γίνονται πιο γρήγορα οι σχετικές διαδικασίες, υπογραμμίζοντας πως «μέσα σε 90 ημέρες από την ώρα που θα ολοκληρώνεται ο κύκλος των αιτημάτων για επενδύσεις σε ολόκληρη τη χώρα, θα πρέπει να βγαίνουν τα αποτελέσματα».
«Ο αναπτυξιακός νόμος πλέον στρέφεται σε μια άλλη αντίληψη μιας πιο παραγωγικής δράσης της οικονομίας, μιας παραγωγικής ανασυγκρότησης της ενός μετασχηματισμού της που θα ρίχνει μεγαλύτερο βάρος στην βιομηχανία σε παραγωγικές επενδύσεις, σε επενδύσεις, σε νέες τεχνολογίες» σημείωσε ο αρμόδιος υπουργός μιλώντας στους Δημήτρη Κοτταρίδη και Νίνα Κασσιμάτη τονίζοντας πως «ζούμε στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης και αυτό πρέπει να αποτυπωθεί ουσιαστικά στην οικονομία μας. Έχουμε κάνει πράγματα σε αυτό, αλλά πρέπει να επιταχύνουμε γιατί αυτό είναι το κάλεσμα της εποχής».
Αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Θεοδωρικάκος επεσήμανε πως στόχος είναι «μέσα από τον αναπτυξιακό νόμο να συνδράμουμε στη μείωση των ανισοτήτων και των κοινωνικών και των περιφερειακών και να στηρίξουμε ιδιαίτερα νομούς της χώρας, οι οποίοι βρίσκονται αρκετά πιο κάτω από το μέσο επίπεδο της Ελλάδας και ασφαλώς να στηρίξουμε πρακτικά και να στηρίξουμε τις παραμεθόριες περιοχές».
Αναλυτικότερα τόνισε πως «η πρώτη φάση είναι πιο προσβάσιμη για μεσαίες επιχειρήσεις και μεγαλύτερες, χωρίς να αποκλείονται οι μικρότερες. Η δεύτερη φάση – το φθινόπωρο με δύο νέα καθεστώτα, αυτό της εξωστρέφειας και των νέων τεχνολογιών και της κοινωνικής επιχειρηματικότητας – αφορά και κάθε μικρή επιχείρηση, πιθανότατα και μεμονωμένους επαγγελματίες».
Αρση μονιμότητας στο Δημόσιο
«Φανατικά υπέρμαχος της άρσης μονιμότητας στο Δημόσιο» δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος αναφερόμενος στη σχετική συζήτηση που έχει ανοίξει προσθέτοντας πως «ως άνθρωπος που έχω εργαστεί 40 χρόνια στη ζωή μου – και στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα – έχω πλήρη συνείδηση ότι το δημόσιο πρέπει να υπάρχει για να υπηρετεί τους ανθρώπους εκεί έξω, τους πολίτες στην ελληνική κοινωνία.
«Όπως λοιπόν όλοι αξιολογούμαστε, όταν είμαστε στον ιδιωτικό τομέα και δουλεύουμε και γινόμαστε καλύτεροι και κοιτάμε να βελτιώνουμε την παραγωγή μας και τα αποτελέσματα της δουλειάς μας, το ίδιο πρέπει να γίνεται στον δημόσιο» σημείωσε και πρόσθεσε πως «η λογική που πρέπει να υποστηρίξουμε είναι ότι ”όπως δουλεύει ο ιδιωτικός τομέας, όσο πιο παραγωγικά και πιο ανταγωνιστικά γίνεται, το ίδιο πρέπει να γίνεται και στον και στο δημόσιο τομέα. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο για όφελος της κοινωνίας στο σύνολό της”»