Ενα κόλπο καθόλα νόμιμο από το… χρονοντούλαπο «επικαιροποιούν» οι επιχειρήσεις που εισάγουν προϊόντα που η εμπορική πολιτική του Τραμπ επιβαρύνει με νέους δασμούς, προκειμένου να παρακάμψουν τις υπέρογκες χρεώσεις που αυτοί συνεπάγονται.
Πρόκειται για μια διάταξη που υπάρχει δεκαετίες τώρα και είναι γνωστή ως «κανόνας της πρώτης πώλησης».
Στο πλαίσιο της τελωνειακής νομοθεσίας των ΗΠΑ, ο κανόνας της πρώτης πώλησης επιτρέπει στους εισαγωγείς των ΗΠΑ να χρησιμοποιούν την τιμή της πρώτης πώλησης σε ορισμένες συναλλαγές για τον υπολογισμό των τελωνειακών δασμών.
Για παράδειγμα, ένας Κινέζος κατασκευαστής πουλάει ένα μπλουζάκι σε έναν πωλητή στο Χονγκ Κονγκ για 5 δολ. Αυτός ο πωλητής στο Χονγκ Κονγκ πουλάει στη συνέχεια το μπλουζάκι σε έναν λιανοπωλητή στις ΗΠΑ για 10 δολ. Αυτός ο λιανοπωλητής των ΗΠΑ πουλάει στη συνέχεια το μπλουζάκι στους καταναλωτές για 40 δολάρια.
Σύμφωνα με τον «κανόνα της πρώτης πώλησης», ο λιανοπωλητής στις ΗΠΑ μπορεί να πληρώσει τον εισαγωγικό δασμό επί της αρχικής τιμής των 5 δολ. του αγαθού, αντί για τα 10 δολ. που το πουλάει ο ενδιάμεσος πωλητής στο Αμερικανό εισαγωγέα, αφαιρώντας έτσι το κόστος που σχετίζεται με το κέρδος του μεσάζοντα.
Οπως εξήγησε, μιλώντας στο CNBC, ο Brian Gleicher, ανώτερος δικηγόρος και μέλος της Miller & Chevalier Chartered, αυτός ο κανόνας επιτρέπει πρακτικά στον εισαγωγέα να φορολογηθεί με βάση την πρώτη τιμή ex factory προς τον πωλητή.
Από το 1988
Ο «πρώτος κανόνας πώλησης» υπάρχει από το 1988, αλλά τράβηξε εκ νέου την προσοχή κατά την πρώτη κυβέρνηση Τραμπ και ξανά τώρα, στη δεύτερη θητεία του.
«Όταν η πρώτη κυβέρνηση είχε δασμούς 25% [στην Κίνα το 2018], τότε αρχίσαμε να λαμβάνουμε κλήσεις. Τώρα με τους νέους δασμούς, ο πρώτος κανόνας πώλησης άρχισε να εμφανίζεται ξανά», δήλωσε ο Sid Paruthi, συνεργάτης στην αμερικανική εταιρεία συμβούλων Moss Adam.
«Υπάρχει εδώ και πολύ καιρό, αλλά… όλοι αρχίζουν να το εξερευνούν με περισσότερο ενδιαφέρον», είπε ο Gleicher.
Οι προϋποθέσεις εφαρμογής
Για την εφαρμογή της συγκεκριμένης διάταξης, υπάρχουν οι εξής προϋποθέσεις:
- Πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον δύο πωλήσεις: Μία από παραγωγό στο εξωτερικό και μία ή περισσότερες από μεσάζοντα
- Οι πωλήσεις πρέπει να πραγματοποιούνται σε κλειστή βάση από ανεξάρτητα και εντελώς άσχετα μέρη
- Πρέπει να υπάρχει απόδειξη ότι το αντικείμενο προοριζόταν για τις ΗΠΑ, αντί να καταλήγει απλώς εκεί
- Πρέπει να υπάρχει τεκμηρίωση της πρώτης τιμής πώλησης. Για ορισμένες εταιρείες, αυτό μπορεί να είναι πιο εύκολο να ειπωθεί παρά να γίνει.
Συνήθως, ο προεπιλεγμένος δασμός που επιβάλλεται από τα τελωνεία των ΗΠΑ βασίζεται στην τιμή εισαγωγής ενός αγαθού, επιβαρύνοντας τον εισαγωγέα με την απόδειξη του αρχικού κόστους. Και πολλές φορές, αυτό μπορεί να μην είναι πάντα κάτι που ένας πωλητής είναι πρόθυμος να αποκαλύψει.
Ποιοι χρησιμοποιούν τη διάταξη
Ενώ ο κανόνας της πρώτης πώλησης ισχύει ευρέως σε προϊόντα και κλάδους, θεωρείται ιδιαίτερα χρήσιμος σε καταναλωτικά αγαθά υψηλότερης αξίας και προϊόντα πολυτελείας, όπου τα περιθώρια είναι μεγαλύτερα.
Τον περασμένο μήνα, η ιταλική μάρκα μόδας πολυτελείας Moncler επεσήμανε τον «πρώτο κανόνα πώλησης» ως εργαλείο εξοικονόμησης κόστους.
«Το πρώτο κόστος, φυσικά, το βιομηχανικό κόστος … είναι πολύ χαμηλότερο από τη λιανική τιμή και είναι περίπου το 50% της ενδοεταιρικής τιμής. Επομένως, είναι ένα σημαντικό όφελος», είπε στους επενδυτές ο Luciano Santel, εκτελεστικός διευθυντής και επικεφαλής εταιρικών και προμηθειών της Moncler, κατά τη διάρκεια μιας κλήσης κερδών στις 16 Απριλίου.
Η Kuros Biosciences, με έδρα την Ελβετία, δήλωσε τις προηγούμενες μέρες κατά τη διάρκεια κλήσης κερδών ότι αλλάζει τις δραστηριότητές της, κάτι που θα της επέτρεπε να υιοθετήσει τη συγκεκριμένη διάταξη. Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε ο Daniel Geiger, οικονομικός διευθυντής της ελβετικής εταιρεία ιοτεχνολογίας, «αυτό που θα κάνουμε τώρα είναι να μεταβούμε στη Ζυρίχη ως κόμβο χονδρεμπόρων… που στην ουσία σημαίνει ότι μπορούμε να προσαρμόσουμε τη λεγόμενη μέθοδο πρώτης πώλησης».
Κατά τη διάρκεια κλήσεων για κέρδη πρώτου τριμήνου, η εταιρεία παραγωγής μπάρμπεκιου των ΗΠΑ Traeger και η κατασκευαστική εταιρεία Fictiv ανέφεραν επίσης και οι δύο την πρώτη πώληση ως «μετριασμούς της εφοδιαστικής αλυσίδας» και μέσα για «ελαχιστοποίηση του κόστους των δασμών και των δασμών», αντίστοιχα.
Η άλλη ανάγνωση, βέβαια, της εφαρμογής της συγκεκριμένης διάταξης είναι ότι μπορεί να υπονομεύσει τις προσπάθειες της κυβέρνησης Τραμπ να ενισχύσει τα έσοδα από τους δασμούς και την εγχώρια παραγωγή, που είναι και τα κυρίαρχα διακυβεύματα σύμφωνα με τις διακηρύξεις του.