Έχει χαρακτηριστεί ως ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ της Ρωσίας, αφού η επιτυχία του στο χώρο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης θυμίζει αυτή του ιδρυτή του Facebook. Ο 40χρονος γεννημένος στην Αγία Πετρούπολη και με υπηκοότητα Γαλλίας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Πάβελ Ντούροφ έγινε διάσημος όταν ίδρυσε το μέσο κοινωνικής δικτύωσης VKontakte (VK) το 2006 και στη συνέχεια την εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram το 2013, της ποίας είναι σήμερα και διευθύνων σύμβουλος.
Ο Ντούροφ υποστηρίζει δημόσια την ελευθερία του διαδικτύου και κάνει λόγο για κατεστημένο κυβερνήσεων που προσπαθεί να την περιορίσει. Για τις προσπάθειες αυτές έχει συγκριθεί και με τον πλουσιότερο άνθρωπο του κόσμου, τον Ίλον Μασκ, με τον οποίο έχουν ένα ακόμη κοινό. Ο Ντούροφ, όπως και ο Μασκ, είναι υπέρμαχος της αύξησης της γεννητικότητας.
Ο Ντούροφ βρίσκεται στη λίστα δισεκατομμυριούχων του Bloomberg με υπολογιζόμενη σήμερα καθαρή περιουσία 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η περιουσία του αυτή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ιδιοκτησία του Telegram. Σήμερα θεωρείται ο 197ος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο σύμφωνα με το Bloomberg.
Το όνομά του ήλθε ξανά προ προσκήνιο επειδή το Telegram ανακοίνωσε τα πρώτα ετήσια κέρδη στην ιστορία του, τα οποία πέρσι ανήλθαν σε 540 εκατομμύρια δολάρια από έσοδα ύψους 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Επίσης ο ίδιος εξακολουθεί να έχει νομικές διαμάχες στη Γαλλία.
Η σύλληψη του Πάβελ Ντούροφ στη Γαλλία
Τον Αύγουστο του 2024 συνελήφθη από τις αρχές της Γαλλίας με κατηγορίες που σχετίζονται με φερόμενη έλλειψη εποπτείας περιεχομένου στο Telegram και άρνηση συνεργασίας με την αστυνομία, η οποία φέρεται να επέτρεψε την εξάπλωση εγκληματικών δραστηριοτήτων. Είχε επίσης φύγει από την εταιρεία που ίδρυσε, την VK, το 2014 μετά από διαμάχες με νέους μετόχους και κόντρες με τις ρωσικές αρχές, που τον έκαναν τελικά να εγκαταλείψει τη χώρα αυτή. Ο ίδιος είχε αρνηθεί επανειλημμένες αιτήσεις από την κυβέρνηση στη Μόσχα να αφαιρέσει από το VK ιστοσελίδες αντιπολιτευόμενων πολιτικών.
Ο ίδιος έχει βρεθεί επίσης τελευταία για τα καλά στα φώτα της δημοσιότητας κατηγορώντας τη Γαλλία ότι προσπάθησε να επηρεάσει τις προεδρικές εκλογές της Ρουμανίας. Οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες και το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας έχουν αρνηθεί κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς. Δυτικά μέσα ενημέρωσης τον έχουν χαρακτηρίσει ως αμφιλεγόμενη προσωπικότητα καθώς βρίσκεται συχνά σε κόντρες με κυβερνήσεις.
Ένας υπολογιστής ΙΒΜ
Ο Πάβελ Ντούροφ γεννήθηκε τον Οκτώβριο του 1984 στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ρωσίας, την Αγία Πετρούπολη που τότε ονομαζόταν Λένινγκραντ, πριν η Σοβιετική Ένωση διαλυθεί επίσημα το 1991. Η οικογένειά του μετακόμισε στην Ιταλία όσο εκείνος ήταν ακόμη μικρός. Όπως και ο μεγαλύτερος αδελφός του Νικολάι, ήταν παιδιά θαύματα στα μαθηματικά. Σε μια από τις σπάνιες συνεντεύξεις του, το 2024 στον Τάκερ Κάρλσον, ο Ντούροφ είπε ότι αυτός και ο Νικολάι κέρδισαν πολλά χρυσά μετάλλια στη Διεθνή Ολυμπιάδα Μαθηματικών. Όταν η οικογένειά του επέστρεψε στη Ρωσία μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, έλαβε ένα αποχαιρετιστήριο δώρο από την Ιταλία: έναν υπολογιστή IBM. Αυτό σήμαινε ότι ήταν «μία από τις λίγες οικογένειες στη Ρωσία που μπορούσαν πραγματικά να μάθουν να προγραμματίζουν», έχει αναφέρει ο ίδιος
Αρχικά δημιούργησε δημοφιλές φόρουμ για το πανεπιστήμιό του – το Κρατικό Πανεπιστήμιο της Αγίας Πετρούπολης, το ίδιο πανεπιστήμιο όπου εργαζόταν ο πατέρας του. Το 2006 ένας από τους συμμαθητές του του έδειξε το Facebook και με το συμμαθητή αυτό ξεκίνησαν το δικό τους κοινωνικό δίκτυο. Το VKontakte (VK), ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους και συγκέντρωσε ένα εκατομμύριο χρήστες μόλις οκτώ μήνες αργότερα. Λιγότερο από ένα χρόνο μετά, η βάση χρηστών τους αυξήθηκε σε 10 εκατομμύρια. Μέχρι τον Δεκέμβριο του 2008, ο Ντούροφ ήταν ο διαχειριστής του πιο δημοφιλούς κοινωνικού δικτύου της Ρωσίας. Παρέμεινε διευθύνων σύμβουλος της VK μέχρι τον Απρίλιο του 2014. Στις 26 Απριλίου εκείνου του έτους, ο Ντούροφ έφυγε από τη Ρωσία και είπε ότι δεν σχεδιάζει να επιστρέψει.
Το Telegram
Το 2013, όταν ηγούνταν ακόμη στο κοινωνικό δίκτυο VK, αυτός και ο αδελφός του Νικολάι εν μέσω κόντρας με τη Μόσχα αποφάσισαν να ξεκινήσουν υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων που βασίζεται στην κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο (end to end). Τα αδέρφια λάνσαραν το Telegram Messenger τον Αύγουστο του ίδιου έτους, πρώτα για το iPhone και αργότερα για συσκευές Android.
Όταν έφυγε από τη Ρωσία ο Ντούροφ έκανε αρχικά έδρα του Telegram το Βερολίνο πριν τη μεταφέρει το 2017 στο Ντουμπάι. Το Telegram έχει πλέον ένα δισεκατομμύριο χρήστες και έγινε κερδοφόρο για πρώτη φορά πέρυσι. Σύμφωνα με τους Financial Times μετά την ανακοίνωση ζημίας 173 εκατομμυρίων δολαρίων το 2023 με έσοδα μόλις 343 εκατομμυρίων δολαρίων, η εταιρεία ανέφερε κέρδη 540 εκατομμυρίων δολαρίων το 2024 με έσοδα ύψους 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το Telegram έχει μπει επίσης στην τεχνητή νοημοσύνη, συνεργαζόμενη με την xAI του Elon Musk για την ενσωμάτωση του chatbot της, του Grok.
Τα 100 παιδιά
Αν και ο Ντούροφ λέει ότι «δεν έχει παντρευτεί ποτέ και προτιμά να ζει μόνος», τον περασμένο Ιούλιο ανακοίνωσε ότι έχει «πάνω από 100 βιολογικά παιδιά». Σε ανάρτηση στο Telegram, ο δισεκατομμυριούχος διευθύνων σύμβουλος του Telegram υποστήριξε ότι έχει πλέον «βοηθήσει πάνω από εκατό ζευγάρια σε 12 χώρες να αποκτήσουν παιδιά» και «τουλάχιστον μία κλινική εξωσωματικής γονιμοποίησης εξακολουθεί να διαθέτει το κατεψυγμένο σπέρμα μου για ανώνυμη χρήση από οικογένειες που θέλουν να αποκτήσουν παιδιά», όπως έχει αναφέρει για αυτόν το περιοδικό Fortune.