Η πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ για την ευρυζωνικότητα, οπτικές ίνες και 5G, ανέδειξε τις χαμηλές πτήσεις της Ελλάδος στον συγκεκριμένο τομέα, παρά τις προόδους που έχουν σημειωθεί. Ήταν δε το γεγονός ότι η χώρα μας κατατάχθηκε τελευταία στις συνδέσεις FWA (Fixed Wireless Access) αλλά και 37η, δηλαδή προτελευταία, στις συνδέσεις οπτικών ινών που προκάλεσε μία μάλλον… ανώμαλη προσγείωση.
Αυτές οι τελευταίες θέσεις σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι νέες συνδέσεις οπτικών ινών στη χώρα έχουν αυξηθεί κατά… 233,3%, από τον Ιούνιο του 2022 έως τον Ιούνιο του 2024, αποδεικνύουν ότι είμαστε στο σωστό δρόμο αλλά έχουμε ακόμη μεγάλη απόσταση να διανύσουμε αν θέλουμε να πλησιάσουμε τουλάχιστον τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους.
Δρόμο που περιλαμβάνει τόσο επενδύσεις από τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους όσο και πρωτοβουλίες από την πλευρά του κράτους που θα συμβάλλουν στην υιοθέτηση των νέων ευρυζωνικών συνδέσεων από τους καταναλωτές. Τα πρόσφατα Gigabit Voucher και Smart Readiness προφανώς κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση και θα πρέπει ίσως να αναζητηθούν τρόποι να συνεχιστούν.
Άλλωστε το γεγονός ότι η Ελλάδα, σύμφωνα πάντα με την έκθεση του ΟΟΣΑ, είχε τη δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση σε συνδρομές οπτικών ινών (73,2%), αμέσως μετά το Ισραήλ όπου η αύξηση έφτασε το 82,4%, το αποδεικνύει.
Πέρα όμως από όλα αυτά ο «ελέφαντας στο δωμάτιο» παραμένει: οι τιμές. Προφανώς οι πάροχοι θα πρέπει να επανεξετάσουν την τιμολογιακή τους πολιτική γιατί όσο οι τιμές βρίσκονται εκεί που βρίσκονται σε συνδυασμό με τις πληθωριστικές πιέσεις, ο μέσος καταναλωτής θα προτιμήσει να παραμείνει… στον χαλκό από το να μεταβεί στην οπτική ίνα αλλά να στερήσει κάτι άλλο από την οικογένειά του.
Αυτά βέβαια σε συνάρτηση με την ανάγκη να επικοινωνηθούν με τον σωστό τρόπο και τα οφέλη της μετάβασης στην οπτική ίνα. Να γίνει ευρέως κατανοητό γιατί θα ωφεληθεί ο ελεύθερος επαγγελματίας, ο επιχειρηματίας, ο εργαζόμενος. Γιατί ναι μεν με την οπτική ίνα έχουμε αβίαστο streaming ή απολαμβάνουμε gaming χωρίς διακοπές αλλά δεν είναι μόνο αυτά τα ζητούμενα.
Όταν θέλουμε να δώσουμε ώθηση στη νεανική επιχειρηματικότητα, θα πρέπει να δώσουμε και τα κατάλληλα εργαλεία ώστε αυτή να επιταχυνθεί. Όταν θέλουμε να αναζωογονηθεί η επιχειρηματικότητα στην ελληνική περιφέρεια δεν θα το επιτύχουμε με την τελευταία θέση στις συνδέσεις FWA.
Στο σημείο αυτό να υπενθυμίσουμε ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία επιτρέπει στις εταιρείες να προσφέρουν ευρυζωνικές σταθερές συνδέσεις μέσω δικτύων 4G, 5G ή ακόμη και μέσω δορυφορικών συνδέσεων. Δηλαδή πρόκειται για μια τεχνολογία που ουσιαστικά λύνει το πρόβλημα που δημιουργεί το ιδιαίτερο γεωγραφικό ανάγλυφο της Ελλάδος, με έντονα ορεινό έδαφος στον ηπειρωτικό κορμό και πολλά νησιά διαφόρων μεγεθών και πληθυσμού στο αρχιπέλαγος.
Δηλαδή γεωγραφικά δεδομένα που δυσκολεύουν την ανάπτυξη της οπτικής ίνας εκτός μεγάλων αστικών κέντρων.
Άρα αν θέλουμε από τις χαμηλές πτήσεις να μπούμε τα επόμενα χρόνια σε σταθερή πορεία ανόδου θα πρέπει να ξαναδούμε πώς θα κάνουμε ελκυστική την οπτική ίνα στα μάτια όχι απλά του καταναλωτή αλλά και του επαγγελματία, πώς θα την κάνουμε ελκυστική και οικονομικά – είτε μέσω κρατικών επιδοτήσεων ή/ και μέσω πιο προσιτών τιμών από τους παρόχους – και τέλος δίνοντας έμφαση σε τεχνολογικές λύσεις που θα φέρουν τις ευρυζωνικές συνδέσεις εκεί που είναι δύσκολο ή και αδύνατο να φτάσει η οπτική ίνα.