Οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο πρέπει να περιορίσουν την «αδιάκοπη» αύξηση του δημόσιου χρέους, καθώς τα υψηλότερα επιτόκια καθιστούν μη βιώσιμη τη δημοσιονομική πορεία για ορισμένες χώρες, δήλωσε την Τρίτη ο Αγκουστίν Κάρστενς, Γενικός Διευθυντής της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS).
Και πρόσθεσε ότι, τα μεγάλα ελλείμματα και το υψηλό χρέος φάνηκαν βιώσιμα όταν τα επιτόκια διατηρήθηκαν χαμηλά μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, επιτρέποντας στις δημοσιονομικές αρχές να αποφύγουν να κάνουν δύσκολες επιλογές όπως η μείωση των δαπανών ή η αύξηση των φόρων.
«Ωστόσο, οι ημέρες των εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων έχουν τελειώσει. Οι δημοσιονομικές αρχές έχουν ένα στενό χρονικό περιθώριο για να τακτοποιήσουν τα του οίκου τους προτού η εμπιστοσύνη του κοινού στις δεσμεύσεις τους αρχίσει να κλονίζεται», δήλωσε ο Κάρστενς σε ομιλία του σε συνέδριο που διοργάνωσε η Τράπεζα της Ιαπωνίας στο Τόκιο.
«Οι αγορές ήδη συνειδητοποιούν το γεγονός ότι ορισμένες οδοί δεν είναι βιώσιμες», είπε, προειδοποιώντας ότι οι χρηματοπιστωτικές αγορές θα μπορούσαν ξαφνικά να αποσταθεροποιηθούν ενόψει μεγάλων ανισορροπιών. «Γι’ αυτό η δημοσιονομική εξυγίανση σε πολλές οικονομίες πρέπει να ξεκινήσει τώρα. Η άσκοπη προσπάθειά μας να τα βγάλουμε πέρα δεν είναι αρκετή».
Οι προειδοποιήσεις ήρθαν μετά τις πρόσφατες αυξήσεις στις αποδόσεις των ομολόγων στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ιαπωνία και την Ευρώπη, εν μέρει λόγω των προσδοκιών της αγοράς ότι οι κυβερνήσεις τους θα αυξήσουν τις δαπάνες που χρηματοδοτούνται από το αυξημένο χρέος.
Αθέτηση πληρωμών
Η αθέτηση πληρωμών του δημόσιου χρέους μπορεί να αποσταθεροποιήσει το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα και να απειλήσει τη νομισματική σταθερότητα, καθώς οι κεντρικές τράπεζες ενδέχεται να αναγκαστούν να χρηματοδοτήσουν το δημόσιο χρέος, οδηγώντας σε δημοσιονομική κυριαρχία επί της νομισματικής πολιτικής, δήλωσε ο Κάρστενς.
«Το αποτέλεσμα θα ήταν η αύξηση του πληθωρισμού και οι απότομες υποτιμήσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών», υπογράμμισε. «Λαμβάνοντας υπόψη αυτές τις σκέψεις, είναι απαραίτητο οι δημοσιονομικές αρχές να περιορίσουν την αδιάκοπη αύξηση του δημόσιου χρέους».
Η BIS στοχεύει στην ενίσχυση της διεθνούς νομισματικής και δημοσιονομικής συνεργασίας μεταξύ των κεντρικών τραπεζών και στη λειτουργία της ως τράπεζα για τις κεντρικές τράπεζες.
Ο Κάρστενς δήλωσε ότι πολλές χώρες θα αντιμετωπίσουν πιέσεις για περισσότερες δημόσιες δαπάνες λόγω της γήρανσης του πληθυσμού, της κλιματικής αλλαγής και των υψηλότερων αμυντικών δαπανών.
«Οι δημοσιονομικές αρχές πρέπει να παρέχουν μια διαφανή και αξιόπιστη οδό για τη διασφάλιση της δημοσιονομικής φερεγγυότητας, ιδανικά υποστηριζόμενη από ισχυρότερα δημοσιονομικά πλαίσια. Στη συνέχεια, πρέπει να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους», εξήγησε.
Για τη νομισματική πολιτική, ο Κάρστενς είπε ότι δεν θα πρέπει να αναμένεται από τις κεντρικές τράπεζες να σταθεροποιήσουν τον πληθωρισμό «σε πολύ βραχυπρόθεσμους ορίζοντες και εντός στενών εύρους».
«Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό επειδή, όπως έδειξαν πρόσφατα γεγονότα, ο πληθωρισμός θα εξαρτηθεί εν μέρει από παράγοντες που δεν βρίσκονται υπό τον έλεγχο των κεντρικών τραπεζών», είπε.