Ιαπωνία: Καμπανάκι Ουέντα για τον πληθωρισμό των τροφίμων

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας παρακολουθεί στενά τους κινδύνους από τους δασμούς των ΗΠΑ

Ιαπωνία: Καμπανάκι Ουέντα για τον πληθωρισμό των τροφίμων

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας πρέπει να είναι σε εγρήγορση για τον κίνδυνο η άνοδος των τιμών των τροφίμων να ωθήσει προς τα πάνω τον υποκείμενο πληθωρισμό, ο οποίος βρίσκεται ήδη κοντά στον στόχο του 2%, δήλωσε ο διοικητής Καζούο Ουέντα, σηματοδοτώντας την ετοιμότητα της κεντρικής τράπεζας να συνεχίσει τις αυξήσεις των επιτοκίων.

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας διατηρεί τα επιτόκια χαμηλά, καθώς οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό, ή η αντίληψη του κοινού για τις μελλοντικές κινήσεις των τιμών, κυμαίνονται μεταξύ 1,5% και 2% – το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 30 ετών, αν και εξακολουθεί να είναι κάτω από τον στόχο του 2%, δήλωσε ο Ουέντα σε ομιλία του σε συνέδριο που διοργάνωσε η Τράπεζα της Ιαπωνίας.

Ωστόσο, μια νέα αύξηση στις τιμές των τροφίμων, ιδίως η αύξηση της τιμής του ρυζιού κατά 90%, ωθεί προς τα πάνω όχι μόνο τον γενικό αλλά και τον υποκείμενο πληθωρισμό, ο οποίος συνήθως επηρεάζεται κυρίως από βελτιώσεις στην οικονομία και μια στενότητα στην αγορά εργασίας, δήλωσε ο Ουέντα.

«Η βασική μας άποψη είναι ότι οι επιπτώσεις του πληθωρισμού των τιμών των τροφίμων αναμένεται να μειωθούν», είπε.

Οι επίμονα υψηλές τιμές των τροφίμων, που αποδίδονται σε μεγάλο βαθμό στο αυξανόμενο κόστος εισαγωγών, έχουν περιπλέξει τις αποφάσεις της Τράπεζας της Ιαπωνίας για τα επιτόκια,

«Ωστόσο, δεδομένου ότι ο υποκείμενος πληθωρισμός είναι πιο κοντά στο 2% από ό,τι πριν από λίγα χρόνια, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί σχετικά με το πώς ο πληθωρισμός των τιμών των τροφίμων θα επηρεάσει τον υποκείμενο πληθωρισμό», πρόσθεσε.

Οι επιπτώσεις των δασμών

Τα σχόλια αυτά έρχονται καθώς η Τράπεζα της Ιαπωνίας παρακολουθεί στενά τους οικονομικούς κινδύνους από τους υψηλότερους δασμούς των ΗΠΑ, καθώς και τις εγχώριες πληθωριστικές πιέσεις, προκειμένου να κρίνει πόσο σύντομα θα επαναλάβει τις αυξήσεις των επιτοκίων.

Παρόλο που η Τράπεζα της Ιαπωνίας υποβάθμισε τις προβλέψεις της λόγω αβεβαιοτήτων στην εμπορική πολιτική, αναμένει ότι ο υποκείμενος πληθωρισμός θα κινηθεί σταδιακά προς τον στόχο του 2% κατά το δεύτερο μισό του χρονικού ορίζοντα πρόβλεψης που εκτείνεται έως το οικονομικό έτος 2027, δήλωσε ο Ουέντα.

«Στο βαθμό που τα εισερχόμενα δεδομένα μας επιτρέπουν να αποκτήσουμε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στο βασικό σενάριο, καθώς η οικονομική δραστηριότητα και οι τιμές βελτιώνονται, θα προσαρμόσουμε τον βαθμό της νομισματικής χαλάρωσης όπως απαιτείται» αυξάνοντας τα επιτόκια, είπε.

Οι προκλήσεις από την πλευρά της προσφοράς

Ο δομικός πληθωρισμός στην Ιαπωνία έφτασε το 3,5% τον Απρίλιο, στο υψηλότερο ποσοστό των τελευταίων δύο και πλέον ετών, κυρίως λόγω της αύξησης του κόστους των τροφίμων κατά 7%, ενισχύοντας τις πιθανότητες για μια ακόμη αύξηση των επιτοκίων φέτος.

Ωστόσο, η κεντρική τράπεζα έχει σηματοδοτήσει την ανάγκη να επιβραδυνθεί η αύξηση των επιτοκίων, ώστε να διασφαλιστεί ότι ο πληθωρισμός στην Ιαπωνία θα φτάσει σε διαρκή επίπεδα το 2%, υποστηριζόμενος από την ισχυρή εγχώρια ζήτηση και τις σταθερές αυξήσεις μισθών, αντί για την αύξηση του κόστους των πρώτων υλών.

Οι επίμονα υψηλές τιμές των τροφίμων, που αποδίδονται σε μεγάλο βαθμό στο αυξανόμενο κόστος εισαγωγών, έχουν περιπλέξει τις αποφάσεις της Τράπεζας της Ιαπωνίας για τα επιτόκια, πλήττοντας ταυτόχρονα την κατανάλωση και διατηρώντας τον πληθωρισμό πολύ πάνω από τον στόχο του.

Όπως επισημαίνει το Reuters, ενώ οι κεντρικές τράπεζες συνήθως εξετάζουν τον αντίκτυπο των διαταραχών της προσφοράς στον πληθωρισμό, αυτή η προσέγγιση επικρίθηκε από ακαδημαϊκούς ως εσφαλμένη, αφού οι κεντρικές τράπεζες των ΗΠΑ και της Ευρώπης αναγκάστηκαν να αυξήσουν επιθετικά τα επιτόκια, αφού αιφνιδιάστηκαν από την απότομη αύξηση του πληθωρισμού που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Νομίζω ότι έχουμε επικεντρωθεί υπερβολικά σε μέσα πολιτικής που (λειτουργούν) μέσω της πλευράς της συνολικής ζήτησης», δήλωσε στο ίδιο συνέδριο ο Αγκουστίν Κάρστενς, Γενικός Διευθυντής της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS).

«Τώρα, πρέπει να εργαστούμε περισσότερο» για την κατανόηση των παραγόντων της προσφοράς που επηρεάζουν τον πληθωρισμό, πρόσθεσε.

OT Originals

Περισσότερα από World

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Απόρρητο