Ινδία – Πακιστάν: Οι μάχες με drones και UAV σηματοδοτούν μια νέα κούρσα εξοπλισμών

Οι στρατοί σε Ινδία και Πακιστάν δίνουν προτεραιότητα στην ενίσχυσή τους σε μη επανδρωμένα αεροσκάφη

Ινδία – Πακιστάν: Οι μάχες με drones και UAV σηματοδοτούν μια νέα κούρσα εξοπλισμών

Λίγο μετά τις 8 το βράδυ της 8ης Μαΐου, κόκκινες φωτοβολίδες εμφανίστηκαν στον νυχτερινό ουρανό πάνω από την πόλη Τζαμού, στη βόρεια Ινδία, καθώς τα συστήματα αεράμυνάς της άνοιξαν πυρ εναντίον μη επανδρωμένων αεροσκαφών από το γειτονικό Πακιστάν.

Οι στρατοί σε Ινδία και Πακιστάν έχουν αναπτύξει μαχητικά αεροσκάφη υψηλής τεχνολογίας, συμβατικούς πυραύλους και πυροβολικό κατά τη διάρκεια δεκαετιών συγκρούσεων, αλλά οι τέσσερις ημέρες μαχών τον Μάιο σηματοδότησαν την πρώτη φορά που το Νέο Δελχί και το Ισλαμαμπάντ χρησιμοποίησαν μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε μεγάλη κλίμακα στη μεταξύ τους σύγκρουση.

Οι μάχες σταμάτησαν μετά την ανακοίνωση των ΗΠΑ ότι μεσολάβησαν για κατάπαυση του πυρός, αλλά οι δυνάμεις της Νότιας Ασίας, οι οποίες δαπάνησαν περισσότερα από 96 δισεκατομμύρια δολάρια για την άμυνα πέρυσι, βρίσκονται πλέον σε μια κούρσα εξοπλισμών σε drones και με επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV), σύμφωνα με δηλώσεις στο Reuters αξιωματούχων ασφαλείας, στελεχών της βιομηχανίας και αναλυτών από τις δύο χώρες.

Οι στρατοί σε Ινδία και Πακιστάν έχουν αναπτύξει μαχητικά αεροσκάφη υψηλής τεχνολογίας, συμβατικούς πυραύλους και πυροβολικό κατά τη διάρκεια δεκαετιών συγκρούσεων

Η Ινδία επενδύει σε UAV

Δύο από αυτούς δήλωσαν ότι αναμένουν αυξημένη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών από τα δύο γειτονικά κράτη που είναι και πυρηνικές δυνάμεις, επειδή οι μικρής κλίμακας επιθέσεις με UAV μπορούν να χτυπήσουν στόχους χωρίς να διακινδυνεύσουν προσωπικό ή να προκαλέσουν ανεξέλεγκτη κλιμάκωση.

Η Ινδία σχεδιάζει να επενδύσει σημαντικά στην τοπική βιομηχανία και θα μπορούσε να δαπανήσει έως και 470 εκατομμύρια δολάρια σε UAV τους επόμενους 12 έως 24 μήνες, περίπου τρεις φορές τα επίπεδα πριν από τον πόλεμο, δήλωσε ο Smit Shah της Drone Federation India, η οποία εκπροσωπεί πάνω από 550 εταιρείες και αλληλεπιδρά τακτικά με την κυβέρνηση.

Η έκτακτη αυτή πρόβλεψη, η οποία ήρθε καθώς η Ινδία ενέκρινε αυτόν τον μήνα περίπου 4,6 δισεκατομμύρια δολάρια σε έκτακτα κονδύλια για στρατιωτικές προμήθειες, επιβεβαιώθηκε από δύο άλλα στελέχη της βιομηχανίας. Ο ινδικός στρατός σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει μέρος αυτής της πρόσθετης χρηματοδότησης σε μαχητικά και drones επιτήρησης, σύμφωνα με δύο Ινδούς αξιωματούχους που γνωρίζουν το θέμα.

Οι αμυντικές προμήθειες στην Ινδία υπόκεινται σε πολύχρονες γραφειοκρατικές διαδικασίες, αλλά οι αξιωματούχοι καλούν τώρα τους κατασκευαστές drones για δοκιμές και επιδείξεις με πρωτοφανή ρυθμό, δήλωσε ο Vishal Saxena, αντιπρόεδρος της ινδικής εταιρείας UAV ideaForge Technology.

Πώς απαντά το Πακιστάν

Η Πολεμική Αεροπορία του Πακιστάν, εν τω μεταξύ, πιέζει για την απόκτηση περισσότερων UAV, καθώς επιδιώκει να αποφύγει να διακινδυνεύσει τα αεροσκάφη υψηλής τεχνολογίας της, δήλωσε μια πακιστανική πηγή που γνωρίζει το θέμα.

Το Πακιστάν και η Ινδία ανέπτυξαν μαχητικά αεροσκάφη τελευταίας γενιάς 4.5 κατά τη διάρκεια των τελευταίων συγκρούσεων, αλλά το Ισλαμαμπάντ, που αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες, διαθέτει μόνο περίπου 20 μαχητικά αεροσκάφη J-10 υψηλής τεχνολογίας, κινεζικής κατασκευής, σε σύγκριση με τα περίπου 35 Rafale που μπορεί να συγκεντρώσει το Δελχί.

Το Πακιστάν είναι πιθανό να αξιοποιήσει τις υπάρχουσες σχέσεις για να εντείνει τη συνεργασία με την Κίνα και την Τουρκία για την προώθηση των εγχώριων ερευνητικών και παραγωγικών δυνατοτήτων για μη επανδρωμένα αεροσκάφη, δήλωσε ο Oishee Majumdar της εταιρείας αμυντικών πληροφοριών Janes.

Το Ισλαμαμπάντ βασίζεται σε μια συνεργασία μεταξύ του Εθνικού Πάρκου Αεροδιαστημικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Πακιστάν και της τουρκικής αμυντικής εταιρείας Baykar, η οποία συναρμολογεί τοπικά το μη επανδρωμένο αεροσκάφος YIHA-III, ανέφερε η πακιστανική πηγή, προσθέτοντας ότι μια μονάδα θα μπορούσε να παραχθεί εγχώρια σε δύο έως τρεις ημέρες.

Η Ινδία και το Πακιστάν «φαίνεται να βλέπουν τις επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη ως έναν τρόπο άσκησης στρατιωτικής πίεσης χωρίς να προκαλούν άμεσα μεγάλης κλίμακας κλιμάκωση», δήλωσε ο πολιτικός επιστήμονας Walter Ladwig III του King’s College London.

«Τα UAV επιτρέπουν στους ηγέτες να επιδεικνύουν αποφασιστικότητα, να επιτυγχάνουν ορατά αποτελέσματα και να διαχειρίζονται τις εγχώριες προσδοκίες — όλα αυτά χωρίς να εκθέτουν σε κίνδυνο ακριβά αεροσκάφη ή πιλότους», πρόσθεσε.

Ωστόσο, τέτοιες αψιμαχίες δεν είναι δυνατόν να αποφύγουν εντελώς την έκθεση σε κινδύνους και ο Ladwig σημείωσε ότι οι χώρες θα μπορούσαν επίσης να στείλουν UAV για να επιτεθούν σε αμφισβητούμενες ή πυκνοκατοικημένες περιοχές όπου μπορεί να μην είχαν χρησιμοποιήσει προηγουμένως επανδρωμένες πλατφόρμες.

OT Originals

Περισσότερα από World

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Απόρρητο